fbpx

/ Infonurk / Pressiteated / Pressiteade: Tallinna varivalimised toimuvad Eesti Rahvusraamatukogus ja bussides

Eesti Noorteühenduste Liit
2. oktoober 2009
PRESSITEADE

Tallinna varivalimised toimuvad Eesti Rahvusraamatukogus ja bussides

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) viib kodanikuhariduse projekti noorte varivalimised ja Eesti Rahvusraamatukogusse ja minibussidesse. Algselt pidid Tallinna varivalimsed toimuma sarnaselt Tartule koolides, kuid Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni poolt koolijuhtidele saadetud kirja tulemusena loobusid koolid mõne päevaga kokkulepetest.

Varivalimised on Soome noorteühenduste katusorganisatsiooni eeskujul korraldatav noorte kodanikuhariduse projekt, mille tulemusena saavad Tallinna ja Tartu vähemalt 14aastased kooliõpilased simuleerida valimisteprotsessi, et paremini mõista demokraatia toimimist ning õppida langetama kaalutletud otsuseid.

“Lõime kontakti kõikide linnaosade kaubanduskeskustega, kuid kõik keeldusid simulatsiooni võõrustamast tuues selgituseks projekti raames tekkinud eelnevad konfliktid. Esindajad tunnistasid, et ei soovi ühegi osapoolega vastuollu minna,” selgitas Eesti Noorteühenduste Liidu avalike suhete spetsialist Meelika Jürisaar.

ENL saavutas kokkuleppe Rahvusraamatukoguga ning selleks, et projekt jõuaks rohkemate noorteni, paneb liit käima lisaks ka väikesed valimisbussid, mis sõidavad Tallinnas ringi ja annavad ka neile noortele võimaluse simulatsioonist osa saada, kes muidu Rahvusraamatukokku ei jõuaks.

“Meil on väga hea meel, et Rahvusraamatukogu suutis nii kiiresti meile vastu tulla ja oleme arvamusel, et Rahvusraamatukogu on kodanikuhariduse programmi läbiviimiseks igati sobilik koht,” rõõmustas Jürisaar.

Projekti raames ei jagata ühegi erakonna sümboolikat ega tehta värbamistööd noortekogudesse ega ka erakondadesse. Topelthääletamise välistab arvutiprogramm ning hääletamine käib õpilaspileti ettenäitamisel. Häälte töötlemiseks kasutatakse Vabariigi Valimiskomisjoni poolt väljatöötatud programmi ning Tallinna ja Tartu noorte varivalimiste osalusprotsent ja hääletustulemused tehakse teatavaks 9. oktoobril.

Rahvusraamatukogu fuajees avatakse 5. oktoobril kaheksa hääletuspunkti, mis on noortele avatud kuni 7. oktoobrini. Valimispunktid ja hääletamine avatakse iga päev kell 13:00 ning punktid suletakse kell 18:00. Linnaosades ringisõitvad minibussid, mis on samuti varustatud hääletustakstide ja topelthääletamist välistavate arvutiprigrammidega, pakuvad noortele võimalust osaleda 5.-8. oktoobrini vahemikus kell 13:00-18:00.

Tartus toimub varivalimiste projekt Tartu Noortevolikogu eestvedamisel algse plaani järgi koolides. “Tartus osaleb varivalimiste projektis 14 kooli, sealhulgas väga tuntud ja lugupeetud koolid nagu Miina Härma Gümnaasium, Hugo Treffneri Gümnaasium ja paljud teised ettevõtlikud koolid. Kõrvale jäi loomulikult täiskasvanute gümnaasium ära ütlesid ka erivajadustega lastele ja noortele mõeldud koolid. Kokkuvõttes on 14 kooli Tartu koolide arvu suhtes väga arvestatav tulemus,” kommenteeris Jürisaar.

Kõigil huvilistel on võimalik osa saada veel ka avalikest debattidest ning koolides jätkuvad erinevad simulatsioonid. Lisainfot leiab varivalimiste projekti kodulehelt www.varivalimised.ee.

Projekti toetavad Kodanikuühiskonna Sihtkapital, SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Tartu Linnavalitsus, Tallinna Spordi-ja Noorsooamet ning Tiigrihüppe SA.
 
Lisainfo: 
Meelika Jürisaar
Avalike suhete spetsialist
Tel: 50 41 258
E-mail: meelika@enl.ee
www.enl.ee
www.varivalimised.ee

 

 

 

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status