/ Pressiteade: Tartu ja Tallinna varivalijate aktiivsus kasvas oluliselt

Eesti Noorteühenduste Liit;
Tartu Noortevolikogu
7. oktoober 2009
PRESSITEADE

Tartu ja Tallinna varivalijate aktiivsus kasvas oluliselt

Teine varivalimispäev tõi märgatava kasvu noorte valimisaktiivsuses nii Tallinnas kui ka Tartus. Tallinnas hääletas 154 noort ja Tartus eile osalenud neljas koolis kasutas varivalimisvõimalust 631 õpilast.

Täna saab viimast päeva varivalida Eesti Rahvusraamatukogus. Kõikide valimisringkondade hääletuspunktid on rahvusraamatukogus avatud kell 13:00-18:00. Endiselt jätkavad samadel kellaaegadel ringisõitmist ka varivalimisbussid, kus saab häältetada ka neljapäeval.

Tartus lükkus Veeriku Kooli osalemine 8. oktoobrile ning viimasel varivalimispäeval saavad hääletamist simuleerida lisaks Veeriku Koolile ka Hugo Treffneri Gümnaasiumi, Tartu Waldorfgümnaasiumi, Tartu Katoliku Kooli, Tartu Erakooli, Tartu Mart Reiniku Gümnaasiumi ja Tartu Rahvusvahelise kooli vähemalt 14aastased õpilased.

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) esimees Ott Heidmets arvas, et noorte osaluse paranemise tingis teadlikkuse kasv, sest enamik osalenud noori teadis täpselt, mis projektiga tegu. “Pragmaatilisem pool võis olla ilm, millest sügistuulises Tallinnas samuti mööda ei saa vaadata ja mis eile õnneks päris hea oli,” rääkis Heidmets.

“Õpilaste aktiivsus ja huvi oli päris suur ning vahepeal tekkis valimiskabiini juurde lausa reaalne järjekord. Silma järgi olid aktiivseimad just umbes 9ndate klasside õpilased. Tundus, et enamikul oli oma eelistus ja keegi ei paistnud olevat segaduses ega mitte teadvat, keda valida,” kommenteeris Tartu Noortevolikogu esimees Marleen Pedjasaar.

Kokku on kahe päeva jooksul hääletamas käinud veidi üle tuhande noore. ENLi esimees kutsus noori aktiivselt üles varivalima: “See on noorte võimalus näidata, et neil ei ole ükskõik ja et nad hoolivad, mis ühiskonnas toimub.”

Varivalimised on Soome noorteühenduste liidu samasisulisest projektist innustust saanud ettevõtmine, mida Soomes viiakse üleriigiliselt läbi juba alates 1995. aastast. Tulemused tehakse avalikuks 9. oktoobril. Projekti eesmärgiks on tõsta noorte huvi kodanikuühiskonna vastu ning motiveerida ja julgustada neid rohkem osalema.

Varivalimiste projekti toetavad SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Tartu Linnavalitsus, Tallinna Spordi-ja Noorsooamet ning Tiigrihüppe SA.

Lisainfo:
Meelika Jürisaar
Eesti Noorteühenduste Liit
Tel: 50 41 258
E-mail: meelika@enl.ee

 

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status