fbpx

/ Infonurk / Muu / Gaidid tähistavad täna vormipäeva

Gaidid laagris. Foto: Eesti Gaidide Liidu erakogu.

Esmaspäeval, 20. septembril kannavad gaidid üle Eesti oma igapäevaste tegemiste juures gaidivormi, et tutvustada gaidivormi ja gaidide tegevust. Vormipäevaga tähistavad gaidid ühtlasi kauaaegse gaidijuhi Eleanore Hünersoni 120. sünniaastapäeva.
 
Gaidide sinine vorm on sümboolse tähendusega: vormi kandes näevad gaidid ühesugused välja ja samas eristuvad teistest noortest. Iga vorm on siiski eriline, rääkides kandja kohta tema ajalugu. Vormil on märgid ja embleemid, mis näitavad, milliseid oskuseid ja tunnustusi nende kandja omab, millistes laagrites ta on käinud, millisesse gaidiüksusesse kuulub, kaua ta on gaid olnud ja palju muudki põnevat. Iga gaidivormi tohib seega kanda vaid selle omanik. Sinise gaidivormi juurde kuulub kindlasti ka kaelarätik, mis on igal piirkonnal või üksusel erinevates värvides.
 
Vormipäeva tähistatavad gaidid teist korda, edaspidi toimub vormipäev aga igal aastal kahel tähtpäeval: 21. märtsil ja 20. septembril. 21. märtsil 1920 loodi Tallinna Gaidide Malev, mis oli esimeseks registreeritud gaidiüksuseks Eestis. 20. septembril tähistatakse vormi kandmisega gaidide kauaaegse juhi Eleanore Hünersoni sünnipäeva. Gaider
Eleonore Hünerson oli Eesti Gaidide Maleva kauaaegne peavanem, kes oli Eesti gaidluse eestvedaja enne II maailmasõda.
 
Eesti Gaidide Liit on mittetulunduslik kasvatusliku sisuga noorteorganisatsioon, mis pakub tegevust igas vanuses tüdrukutele ja poistele. Gaidide põhitegevus toimub salgasüsteemis iganädalaste kokkusaamiste näol, lisaks tehakse laagreid, matku ja ühisüritusi. Eesti Gaidide Liit tugineb rahvusvahelise skautluse ja gaidluse põhimõtetele, mille järgi õpitakse elus vajalikke oskuseid ja väärtuseid põnevate tegevuste ja mängudega.
 
Loe lisaks gaidide vormiriietuse kohta siit! 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status