fbpx

/ Infonurk / Pressiteated / Pressiteade: Täna algab demonstratsioonide ja meeleavalduste konverents

Eesti Noorteühenduste Liit
2. november 2010
PRESSITEADE

Täna algab demonstratsioonide ja meeleavalduste konverents

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) eestvedamisel ja Avatud Eesti Fondi toel algab täna Tallinnas Swissotelis rahvusvahelise konverents noorte rahutuste ja demonstratsioonide teemal. Konverentsil arutavad meeleavalduste üle kodanikeühenduste aktivistid, poliitikate eksperdid ja demonstratsioonide korraldajad Eestist, Lätist, Leedust, Prantsusmaalt, Kreekast, Moldovast, Armeeniast ja Gruusiast, Venemaalt ja USA-st.

Konverentsi eesmärgiks on uurida, miks on viimastel aastatel vägivaldseks muutunud demonstratsioonide arv kasvanud, miks osaleb neis nii palju noori ning arutleda demokraatlike väärtuste ning eneseväljendusvõimaluste üle. ENL on seisukohal, et demonstratsioonid on kodaniku võimalus oma meelt avaldada ning ei mõista meeleavaldusi hukka, samas peab liit oluliseks, et demonstratsioone peetaks rahumeelselt, seadusega kooskõlastatult ning intelligentselt.

Konverentsil astuvad üles peaesinejatena Venemaa tuntud inimiguste aktivist ja demonstratsioonide korraldaja Oleg Kozlovsky, USA kodanikuühiskonna tundja ja õppejõud Hector C Pagan, Läti Euroopa Liikumise juht ja tuntud aktivist Andris Gobins ning eksperdid Armeeniast ja Moldovast. Eesti esindajatena astuvad üles Politsei- ja Piirivalveameti avalike suhete juht Harrys Puusepp, propagandaekspert Agu Uudelepp ja infotehnoloogia ekspert Linnar Viik.

“Eesti noored kasutavad oma meelsuse väljendamiseks enamasti niiöelda vaikseid vorme – võetakse vastu pöördumisi, koostatakse pressiteateid ning seda peamiselt oma esindajate kaudu. Väga vähe kasutatakse võimalust demonstreerida noorte kui huvigrupi suurust. Eestis on ligikaudu 340 000 noort, aga kui avalikkuse ees võtavad kogu aeg sõna vaid noorteliidrid, siis paratamatul jääb huvigrupi suurus inimeste jaoks tajumatuks,” kommenteerib ENLi noortepoliitika spetsialist ja konverentsi korraldaja Martti Martinson.

“Noored on teadupärast ikka olnud protestimeelsemad ja seetõttu on noortele rahumeelse meeleavalduse olulisuse selgitamine väga oluline. Sageli lähevad demonstratsioonid vägivaldseks, sest korraldajad ei oska ohte ette näha ja tegevused on liiga spontaansed. Meie soovime kodanikesse süstida oskust oma meelsust kuuldavaks teha intelligentsel ja rahumeelsel moel,” lisab Martinson.

Konverentsi raames toimuvad ettekanded, töötoad ja arutelud ning 3. novembril toimub Tallinnas Vabaduse väljakul kell 13:15 – 14:45 näidisdemonstratsioon inimkaubanduse vastu.

ENL kutsub noori üles näidisdemonstratsioonist osa võtma või pealtvaatajana kaasa elama, sest inimkaubandus (tööorjus, prostitutsioonile sundimine jne) on teravad probleemid ka Eestis ja puudutavad enamasti just noori. Rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO hoiatuse kohaselt on majanduslanguse ja suure tööpuuduse tõttu oht sunnitud prostitutsiooni ja tööorjuse juhtumite sagenemisele. ENL avaldab meeleavaldusel ka muret, Eesti seaduste kohaselt puudub võimalus inimkaubitsejaid kriminaalkorras karistada.

Eesti Noorteühenduste Liit on katusorganisatsioon, mis ühendab 52 Eestis tegutsevat noorteühendust ja noorte osaluskogu. ENLi peamisteks eesmärkideks on pakkuda noorteühendustele eestkostet, kujundada noori toetavat ühiskondlikku arvamust ja seadusandlikku keskkonda. ENL esindab liikmete noortepoliitilisi huve Eestis ja rahvusvahelisel tasandil ning soodustab noorte aktiivset osalust ühiskonnas.

Lisainfo:
Meelika Jürisaar
Eesti Noorteühenduste Liit
Avalike suhete spetsialist/projektijuht
E-mail: meelika@enl.ee
GSM: + 372 50 41 258

ja

Martti Martinson
Eesti Noorteühenduste Liit
Noortepoliitika spetsialist/konverentsi projektijuht
E-mail: martti@enl.ee
GSM: + 372 56 151 626

 

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status