fbpx

/ Infonurk / Muu / ENL, EMSL ja LKL soovivad alaealiste mittetulundusühingutega liitumise korra lihtsustamist

ENL pöördus maikuus selgitustaotlusega Justiitsministeeriumi poole, et saavutada selgus kehtiva õiguskorra osas alaealiste isikute mittetulundusühingutega liitumisega seoses. Justiitsministeerium asus meile oma juunis saadetud vastuses seisukohale, et alaealised (so alla 18aastased isikud) saavad MTÜ-dega (sh ka noorteühingutega) liituda vaid vanema või eestkostja nõusolekul, sealhulgas on luba vajalik iga kord eraldi ka nt üldkoosolekul hääletamisel ja teiste juriidilises mõttes tehingute tegemisel.

ENL viis läbi laiapõhjalise konsultatsiooni oma liikmete hulgas ning seepeale esitas ENL augustis muudatusettepanekud mittetulundusühigute seadusesse. Ettepanekute sisu oli, et vähemalt 15aastastele isikutele peaks olema lubatud liituda mittetulundusühingutega iseseisvalt, ilma vanema nõusolekuta.

Vahepeal selgus aga tõsiasi, et 01.07.2010 kehtima hakanud uus perekonnaseadus tegi alaealiste isikute koondumise ühingutesse veelgi keerulisemaks – nimelt peab praegu kehtiva seaduse kohaselt alla 18aastane isik juhul, kui ta soovib mõne mittetulundusühinguga (jällegi siia hulka mahuvad ka kõik noorteühingud) liituda, saama selleks loa lapsevanemalt või eestkostjalt, kes omakorda peab luba taotlema kohtult! ENLi hinnangul on taoline piirang laste ja noorte ühinemisvabadust räigelt piirav ning vastuolus ÜRO Lapse õiguste konventsiooni põhimõtetega. Tänaseks on Justiitsministeerium algatanud eelnõu, millega tahetakse kaotada kohtult loa küsimise vajalikkus, ent säilitada siiski lapsevanema nõusoleku vajalikkus MTÜ liikmeks astumisel ning kohtu loa vajalikkus MTÜ asutamise puhul.

ENL saatis täna järjekordse arvamuse Justiitsministeeriumile, milles kordame oma ettepanekut ja seisukohti, mille kohaselt peaksid alaealised sarnaselt usuliste ühendustega saama liituda alates 15aastaselt iseseisvalt (st ilma vanema loata ja ammugi ilma kohtu loata) ka kõikide teiste MTÜ-dega. ENLi pöördumist võite lugeda siit.

ENLi toetava seisukoha saatis Justiitsministeeriumile ka Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit, kelle seisukohta on võimalik lugeda siit ning Lastekaitse Liit, kelle arvamusega saate tutvuda siin.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status