fbpx

/ Infonurk / Muu / Riigikogu lihtsustas alaealiste MTÜdega liitumist

Riigikogu muutis täna 72 poolthäälega jälle Mittetulundusühingute seadust. Vastavasisulise ettepaneku tegi Justiitsministeeriumile ja Riigikogule ENL.

– Mõne nädala jooksul jõustub MTÜde seaduse muudatus, mille kohaselt ei kehti Perekonnaseaduse nõue kohtult nõusoleku küsimiseks juhul, kui alaealine soovib olla MTÜ asutaja või liige.

– Seadus täpsustab teise uue punktiga, et vähemalt 15-aastane ei vaja ka eestkostja nõusolekut, kui ühinetakse Noorsootöö seadusele vastava noorteühinguga (mittetulundusühing, mille liikmetest vähemalt kaks kolmandikku on noored ja mille eesmärgiks on noorsootöö korraldamine ja läbiviimine). Nõusolek tuleb siiski hankida, kui see on tingimuseks MTÜ põhikirjas.

– Alates 1. juulist 2010 kehtinu nõue saada kohtu heakskiit või nõusoleks, tühistatakse nii-öelda tagasiulatuvalt, nagu poleks seda kunagi kehtinudki. See ei tähenda aga, et enne uute muudatuste jõustumist poleks igal juhul tarvis vajadusel tõendada vanema või eestkostja nõusolekut (mis võib iseenesest olla ka suuline).

Uued punktid:
§ 5. Mittetulundusühingute seaduses (RT I 1996, 42, 811; 2010, 9, 41) tehakse järgmised muudatused:
1)  paragrahvi 12 täiendatakse lõigetega 5 ja 6 järgmises sõnastuses:
„(5) Alaealise mittetulundusühingu asutajaks olemise ja liikmeks astumise korral ei kohaldata perekonnaseaduse § 188 lõike 1 punkti 5.
 (6) Kui vähemalt 15-aastane alaealine astub sellise noorteühingu liikmeks, mis vastab noorsootöö seaduses sätestatule, ei pea eestkostja nõusolekut mittetulundusühingule esitama, kui mittetulundusühingu põhikirjas ei ole sätestatud teisiti.“;
 
2)  seadust täiendatakse paragrahviga 99² järgmises sõnastuses:
„§ 99². Liikmeks astumine
Enne käesoleva seaduse § 12 lõike 5 jõustumist eestkostja poolt kohtu eelneva nõusolekuta või heakskiiduta astumine mittetulundusühingu liikmeks alaealise eestkostetava nimel või liikmeks astumiseks antud nõusolek või selle heakskiitmine kehtib.“.

Vaata menetluskäiku

Muudatused jõustuvad üldises korras, ehk 10. päeval pärast Riigi Teatajas avaldamist.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status