fbpx

/ Infonurk / Muu / ENL esitas ettepanekud noorsootöö seaduse muutmiseks noortevolikogude regulatsiooni osas

ENL esitas 30. juunil 2011 haridus- ja teadusministrile ettepanekud noorsootöö seaduse muutmise algatamiseks osas, mis puudutab noortevolikogude regulatsiooni.

Taust

ENL esitas ettepanekud 1999. aastast kehtinud noorsootöö seaduse muutmiseks esmakordselt 2005. aastal. Ettepaneku peamine ajend oli vajadus seadustada Eestis noortevolikogud kui kohaliku omavalitsuse volikogu juures tegutsev nõuandev organ. 2010. aasta juunis võttis Riigikogu vastu noorsootöö seaduse uues redaktsioonis, millega muuhulgas sätestati ka noortevolikogu definitsioon, tegevuse eesmärk, moodustamise ja tegutsemise alused ning kohaliku omavalitsuse kohustused noortevolikogu tegutsemise toetamisel. Nimetatud sätted puudutavad ainult kohaliku omavalitsuse tasandil tegutsevaid noortevolikogusid. Seaduses puudub regulatsioon teistel tasanditel tegutsevate noorte osaluskogude tegevuse reguleerimiseks.

Alus

Novembris 2010 toimunud ENLi üldkoosolekul täiendati ENLi noortepoliitika platvormi noorte osaluse ja kaasamise peatükki noorte osaluskogusid puudutavate seisukohtadega järgnevalt:

“ENL peab oluliseks tugevate noortevolikogude teket kohalike omavalitsuste juurde ning maakondlike noortekogude kujunemist kohaliku tasandi noortevolikogude tegevust koordineerivateks maakondlikeks katusteks. Üleriigilisel tasandil on ENL seisukohal, et ENL peab kujunema lisaks noorteühendustele eestkoste pakkumisele ka noorte osaluskogude eestkosteorganisatsiooniks. Luua tuleb seaduslik alus võimaldamaks osaluskogudel astuda mittetulundusühingute liikmeks.

/…/

ENL näeb demokraatlikul teel valitud ning erinevate huvidega noori esindavatel noorte osaluskogudel väga olulist rolli noorte osaluse valdkonna ja kodanikuühiskonna arengus. Noortevolikogudel peab olema kindel koht valla- või linnavolikogu struktuuris. Maakondlike noortekogude peamised partnerid nende töös peaksid olema maakondlik omavalitsusliit, maavalitsused ning maakonna omavalitsused.

/…/

Kohaliku tasandi noortevolikogu tegevuse (sh ka rahalise) toetamise kohustus lasub eelkõige kohalikul omavalitsusel. Riigieelarvest eraldatav toetus peab katma maakondlike noortekogude tegevuskulud ning soodustama uute kohalike noortevolikogude teket, osaluskogude vahelist võrgustikutööd ning arendus- ja tugitegevusi. “

/…/

Eeltoodust tulenevalt on ENLi üldkoosolek pannud ENLi meeskonnale muuhulgas kohustuse:

1)       töötada selle nimel, et noortevolikogudel tekiks seaduslik alus astuda mittetulundusühingute liikmeks;

2)       töötada selle nimel, et osaluskogude tegevuseks oleks tagatud piisav rahastus.

Muudatuste tegemise vajadus

2011. aasta juuni lõpu seisuga on noorsootöö seadus uues redaktsioonis (sh noortevolikogude sätetega) kehtinud ca 10 kuud. Seoses riigieelarvest rahastatava noorte osaluskogude arendus- ja mentorlustegevusega, mida koordineerib ENL, on selle aja jooksul loodud Eestis juurde mitukümmend uut noortevolikogu. ENL on ka kohtunud korduvalt nii noortevolikogude liikmetega kui ka kohalike omavalitsuste ametnike ja juhtidega ning kogunud hulgaliselt väärtuslikku tagasisidet noorsootöö seaduse noortevolikogu puudutava regulatsiooni rakendamise ning tõlgendamise kohta, samuti ka puuduste kohta, mis seaduses esinevad ning mis on raskendanud noortevolikogude loomist ning tekitanud mitmetimõistetavusi ja laia tõlgendamisruumi. Vajalik on ka noorte õiguste parem tagamine noortevolikogu moodustamise protsessis ning noortevolikogu jätkusuutliku ning tulemusliku tegevuse soodustamine.

Nii 2010. aastal kui ka 2011. aastal on kasvanud ning kasvab noortevolikogude arv hüppeliselt, millest tulenevalt on senisest veelgi enam vajalik pakkuda noorte osaluskogudele eestkostet nii maakondlikul, riiklikul kui rahvusvahelisel tasandil. Hetkel ei võimalda kehtiv õigus noortevolikogudel moodustada liite ega ühinguid ega ka astuda nende liikmeks. See aga vähendab oluliselt võimalusi noortevolikogudele eestkoste pakkumiseks , noortevolikogude võimalust teha koostööd teiste organisatsioonidega ning osaleda katusühingute juhtimises.

Eeltoodust lähtuvalt eksisteerib vajadus:

1)     täiendada seaduses noortevolikogude moodustamise, tegutsemise ja toetamise korda ning aluseid

2)     võimaldada seadusemuudatuse kaudu noortevolikogudel astuda mittetulundusühingute liikmeks ilma juriidilise isiku staatust omamata

Muudatusettepanekud koostas ENLi meeskond ja noorte osaluskogude esinduskoda ning nendega on võimalik kõikidel tutvuda siin

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status