fbpx

/ Infonurk / Uudiskiri / ENLi Teated 305

\"ENL\"

25. oktoober 2011
ENLi Teated nr 305

\"\"

UUDISED

# Tunnustati noortesõbralikemat ajakirjanikku ning väljaannet

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) autasustas 20. oktoobril Tallinna Botaanikaaia palmimajas toimunud konverentsil \”Noored? Meedias? Eestis?\” noortesõbralikemat ajakirjanikku ning väljaannet. Erinevatest noortevaldkonna esindusorganisatsioonidest koosnev žürii otsustas tiitlid anda vastavalt Tartu Postimehe ajakirjanik Elina Randojale ning ajalehele Saarte Hääl. 
Pressiteate täisteksti leiad siit

 

# Programm Euroopa Noored toetas noorteprojekte üle 252 800 euroga

Euroopa Liidu noorte kodanikuharidusprogrammist sai neljandas taotlusvoorus toetust 26 Eesti noorteprojekti. Euroopa Liidu noorte kodanikuharidusprogramm Euroopa Noored toetab 13-30-aastaste noorte mitteformaalset õppimist. Projektitaotlusi võivad esitada kõik mittetulundusühingud, avalik- õiguslikud asutused ja noortegrupid. 
Pressiteate täisteksti leiad siit

 

# Toeta programmi Euroopa Noored tulevikku!

Programm Euroopa Noored saab praegusel kujul läbi 2013. aasta lõpuks. Euroopa Komisjon on järgmiseks perioodiks teinud ettepaneku liita programm Euroopa Noored teiste Euroopa Liidu haridusprogrammidega. SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo koos enamiku kolleegidega teistest riikidest usub, et see otsus vähendab noorte võimalusi ja eraldi programmiga jätkamine on noortele oluline. 
Loe lisaks ja liitu üleskutsega siin

 

# Kodanikeühendused koondusid ühte andmebaasi

Kodanikeühiskonnad on koondunud uude virtuaalsesse andmebaasi, kust leiab kogu vabaühendusi puudatava info, alustades ühenduste arvust ja lõpetades statistikaga. Portaal kannab üldnime \”Kodanikeühiskonna portree\” (KYPO). Selle eesmärk on suurendada kodanikuühiskonnaalast teadlikkust ja kinnistada võrdse kaasamise praktikat nii riigi kui maakonna tasandil.
Pressiteate täisteksti leiad siit

 

# Stardiplats.ee ootab tagasisidet!

Küsitlus koosneb kahest osast, esiteks oodatakse teie tagasisidet Stardiplatsis Abimaterjalide all oleva informatsiooni kohta ning teiseks palutakse teil läbi teha mõningad tegevused ning oodatakse tagasisidet kasutatavuse ning edasiarenduse ideede osas. 
Lisainfo ja küsimustiku leiad siit

 

# Tallinna Spordi- ja Noorsooamet korraldab tunnustusauhindade konkursi „Suured teod\”

Kui oled märganud pealinnas mõnda põnevat, atraktiivset, uudset tegevust, mida korraldavad nii noored ise kui ka erinevad eraisikud, asutused või organisatsioonid noortele, siis ära kõhkle, vaid pane see hea ettevõtmine kirja ja saada Tallinna Spordi- ja Noorsooametisse. 
Ankeedi leiad siin

 

\"\"

HUVITAVAT ja mõndagi muud

 

# OSALE: \”SOREX\” kutsub jõhvikale Raplamaale Lelle ligidale Palasi rappa
Järgmisel nädalavahetusel, 29.10 ning 30.10.toimuvad tänavused viimased jõhvikaretked paljude kaunite laukasilmade ja suure kauni järvega Palasi rappa.  Koguneme 07.40 Balti jaamas, kust rong Lellesse väljub 07.48. Tagasi Tallinna hakkame liikuma 14.43. või 16.16., olenevalt sellest, kuidas soovitakse.  
Lisainfot siit

 

# OSALE: Avalda oma mõtteid Novus Spectrumi esseekonkursil!
Noorte omaalgatuslikul grupil Novus Spectrum: noored ja demokraatia on rõõm välja kuulutada esseekonkurss kõikidele 18 – 26 aastastele kirjutamishuvilistele! 
Lisainfot siit

 

# OSALE: Koolitus \”Huviharidus muutuvas maailmas: kuidas ellu jääda?\”
Koolituse eesmärgiks on huviharidustöötaja rolli vaatlemine muutuvas maailmas: kuidas aitab noorsootöö põhimõtetest lähtuv tegevus ellu jääda ja areneda?   
Lisainfot siit

 

# OSALE: Seminar \”Vabatahtlik tegevus eksperdi silma läbi\”
Koostöös Sillamäe Lastekaitse Ühingu, Tallinna Spordi- ja Noorsooameti, Vaivara Vallavalitsuse ja MTÜ Peace Child Eesti toimub Tallinnas 3. novembril seminar \”Vabatahtlik tegevus eksperdi silma läbi\”, mille eesmärgiks on välja töötada peamised suunised noorte vabatahtliku tegevuse arendamiseks. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: Koolitus: Tähtsamad rahastusvõimalused Eestis ja kuidas neid kasutada
Koolituspäeval vaadatakse läbi kõik tähtsamad fondid ja konkursid (üle 40), millest Te võite raha taotleda ning tutvustatakse olulisi nüansse ja kasulikke nippe, mis Teie taotluse läbimineku tõenäosust suurendavad. Koolituse edukal läbimisel on Teile endale sobivatest rahastusvõimalustest ning nende kasutamisest selge pilt. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: TalveAkadeemia 2012 artiklikonkursi lõpuni on jäänud alla nädala
TalveAkadeemia 2012 artiklikonkursi lõpuni on jäänud ala nädala (konkursi ametlik lõpuaeg on 31. oktoober). Sellest johtub, et veel on aega haarata pastaka  ja paberi või siis sülearvuti järele ning kirjutada valmis üks lühiartikkel jätkusuutliku arengu teemal.  Säästva arengu ehk jätkusuutliku ühiskonna mõiste kirjeldab arengut, mis rahuldab meie praegused vajadused ning tagab järgnevatele põlvedele samaväärse või parema elukeskkonna ning elukvaliteedi. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: koolitus \”Mitmekesisus noorsootöös – Kõik erinevad! Kõik võrdsed?\” edasijõudnutele!
Koolituse eesmärgiks on jätkata mitmekesisuse teema käsitlemist ja arutleda, miks on oluline seda teemat mõista ja  igapäevases noorsootöös esile tõsta. Koolitus pakub eelkõige praktilisi näiteid, kuidas astuda samm lähemale erinevuste väärtustamisele ning kuidas mitmekesisuse teemat oma töösse paremini lõimida. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: Koolitus \”Rahataotluse koostamise kunst ja tehnikad\”
Koolitus sobib Teile, kui olete täiesti algaja, koostanud paar projekti või lihtsalt ei ole oma oskustes 100% kindel. Koolituse käigus keskendume sagedamini esinevatele rahataotluse punktidele s.h. kuidas põhjendada projekti vajalikkust, kuidas sõnastada eesmärke korrektselt, miks on oluline koostada detailset ajakava korrektselt, kuidas hinnata riske ning teha eelarvet.
Lisainfot siit

 

# OSALE: Eesti Noorsootöö Keskus ja Eesti Lipu Selts kutsuvad osalema Eesti lipu teemalistel konkurssidel
Noored saavad oma loovust väljendada foto-, video- ja arvutijoonistuste kaudu. Fotosid, joonistusi ja videoid saab saata kuni 4. novembrini 2011 a. Konkursile laekunud töödest valib professionaalidest ja ekspertidest koosnev žürii välja parimad. Auhindamine toimub 18. novembril Tallinnas. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: Kodanikupäeva esseekonkurss noortele
Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) ning Haridus- ja Teadusministeerium kuulutasid välja 2011. aasta kodanikupäeva esseekonkursi „Mida tähendab mulle Eesti kodanikuks olemine?\”, mille raames oodatakse 7.-12. klasside õpilaste esseesid.  
Lisainfot siit

 

# OSALE: Koolitus \”Kõne- ja väitlusoskused MTÜ juhile\”
Juhi töö pärisosa on suhtlemine. Kuulame ja innustame oma töötajaid ja vabatahtlikke, esindame missiooni ja väärtuseid liikmete ees, veename rahastajaid ja koostööpartnereid, esitleme oma töö tulemusi konverentsidel. Koolitusel jagab koolitaja, MTÜ Eesti Väitlusselts tegevjuht, Margo Loor oma tähelepanekuid ja kogemusi selle kohta, kuidas juhina edukalt kasutada suhtlemis-, kõne- ja väitlusoskuseid. Vaatame, kuidas ise esinedes olla selge ja mõjuv ning kuidas korraldada diskussioone ja väitluseid oma organisatsiooni üritustel. 
Lisainfot siit

 

# OSALE: Osale essee- ja fotokonkursil \”Kuidas elad, Eestimaa laps?\”
Eesti ühines 20. novembril 1991 ÜRO Lapse õiguste konventsiooniga, mis on lapse õiguste sisu mõistmisel, arendamisel ja määratlemisel rahvusvaheliseks ning riiklikuks lähtedokumendiks. Eesti Vabariik tähistab sel aastal oma taasiseseisvumise ning samas ka ÜRO Lapse õiguste konventsiooniga ühinemise 20-ndat aastapäeva. Eelnevaga seoses korraldab MTÜ Lastekaitse Liit essee- ja fotokonkursi teemal \”Kuidas elad, Eestimaa laps?\”
Lisainfot siit

 

# OSALE: Kirjandi- ja esseevõistlus noortele \”Minu elu kutse\”
Iga hea plaani aluseks läbimõeldud tegevused, nii ka oma tulevikuvalikute tegemisel. Kirjandi- ja esseevõistlus \”Minu elu kutse\” annab Sulle võimaluse enesesse vaadata ja analüüsida, kes ma olen, mis mulle teha meeldib ning mida ma tulevikus tahan teha? Kui oled 15.-19. a noor, siis oled oodatud osalema! Võistlustööks sobib kirjand või essee, mis käsitleb Sinu nägemust oma tulevikuplaanidest.
Lisainfot siit

 

# OSALE: Noortekonverents Lahe Koolipäev kutsub osalema!
Noortekonverentsil otsime seekord vastust küsimusele \”Kas olen küllalt pöörane?\” Taaskord on Sul võimalus tutvuda üle Eesti kokku tulnud rohkem kui poole tuhande õpilasega ning panna kõrva taha mõtteid ja ideid Eesti tipptegijatelt, kes kõik 3. novembril Pärnu Kontserdimaja lavale astuvad. 
Lisainfot siit

 

RAHASTAMINE: Tartumaa noortefond jagab raha Tartumaa Noortekogu koostöös Tartumaa Arendusseltsiga kuulutavad välja projektitaotlemise konkursi Tartumaa Noortefond \”Noortelt Noortele\”. Eesmärgiks on toetada Tartumaa Arendusseltsi tegevuspiirkonna noorte isiklikku arengut ja rikastada nende elukeskkonda. Tegevussuundadeks on ühiskondlike väärtuste kujundamine, elukeskkonna parandamine ning avatuse ja tolerantsuse suurendamine. Noortefondi sihtgrupiks on noored vanuses 12-26. Projektitaotlusi saavad esitada noored, kes on sisse kirjutatud Tartumaa Arendusseltsi tegevuspiirkonda ehk noored Tartumaalt va. Tartu linnast, Elvast, Rõngust ja Rannust.
Täpsemad tingimused ja lisainfo: http://noortekogu.tartumaa.ee/noortefond/

 

RAHASTAMINE: Avanes EL maailmahariduse rahastusvoor + koolitus

1. oktoobril avanes Euroopa Komisjoni rahastusvoor maailmahariduslike projektide toetuseks(EuropeAid/131141/C/ACT/Multi). Rahastatakse valitsusväliste organisatsioonide tegevusi, mis suurendavad EL elanike teadlikkust globaalsetest arenguväljakutsetest, suurendavad toetust vaesuse vähendamise tegevustele arengumaades ja suurendavad üleilmset solidaarsust. 
Lisainfo siin

 

\"\"

ENLi ETTEVÕTMISED

 

Käesoleval nädalal:
24.10 osales osaluskohviku projektijuht Liina Rüütel \”Hea eeskuju 2011\” žüriis
24.10 toimus ENLi kontoris ENLi liikmete ümarlaud struktuurimuudatuste ja 2012 tegevuskava teemadel 
24.-25.10. osales Noorsootöötaja kutsekomisjoni töös kutsekomisjoni liige Anni Metstak
26.10 Osaluskogude koordinaatorid Anni Metstak ja Kristo Notton külastavad Ida-Virumaad kohtudes noortevolikogude ning maakondliku noortekogu esindajatega. Paralleelselt kohtub Osaluskohviku projektijuht Liina Rüütel Ida-Virumaa Osaluskohviku meeskonnaga. 
28.10 Osaluskogude koordinaatorid Anni Metstak ja Kristo Notton külastavad Järvamaad kohtudes noortevolikogude ning maakondliku noortekogu esindajatega 
28-30.10 osaleb juhatuse esimehe kt Aleksandra Kamilova Brüsselis Euroopa Noortefoorumi mitte-formaalse hariduse töögrupi kohtumisel 
29.10 toimub üleriigiliselt 1.detsembril toimuvate Osaluskohvikute maakondlike koordinaatorite koolituspäev ENLi kontoris

 

Eelmisel nädalal:
17.10 kohtusid noortepoliitika juht Edgar Rootalu, tegevjuht Mailis Ostra ja avalike suhete spetsialist Karl Hallik Töötukassa esindajatega ning ühiselt arutati projekti MOBI noortepärasemaks muutmist. Lepiti kokku, et detsembri alguseks pannakse kokku nimekiri KOVidest, kus kevadel keskendutakse noorte tööpuudusele. Ühtlasi saadavad ENLi esindajad Töötukassale sisendiks Osaluskohvikute raames toimuvate noorte tööhõive arutelude tulemused.
19.10 osalevad noortepoliitika spetsialist Teele Tõnismann ja tegevjuht Mailis Ostra Praxise mõttehommikul \”Noorsootöö – omavalitsuste kohustus või võimalus?\” 
20.10 osaleb osaluskogude koordinaator Anni Metstak noorsootöötaja kutsestandardi uuendamise töörühma kohtumisel 
20.-27.10 osaleb Eesti ja Eesti noorte esindajana Külli Park EL-Hiina Noorteaasta Lõputseremoonial Pekingis. Külli on ühtlasi ka Osaluskogude Esinduskoja liige.
21.-23.10 toimub ENLi meeskonna väljasõit Hiiumaale, kus leitakse lahendused liikmevaldkonna puudujääkidele ja pannakse kokku esialgne 2012. a tegevuskava. 
23.-30.10 osaleb ENL vilistlane ja vabatahtlik Pille-Riin Raudsepp Põlvamaa noortekonverentsil Noored Demokraatia ja Demokraatia Noorte Jaoks toimuval paneeldiskussioonil ning noorte infomessil Valikute Tänav 

 

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status