fbpx

/ Infonurk / Muu / Finantsinspektsioon: Raha kogumine – võimatu missioon?

 

Raha kogumine – võimatu missioon?

Heli Lehtsaar, noorte tarbijaveebi kool.minuraha.ee toimetaja

„Ma ei ole eriti hea rahakoguja,“ tunnistab tänavu kevadel Põltsamaa Ühisgümnaasiumis 9. klassi lõpetanud Maarja-Liis Mölder. Suur unistus on Maarja-Liisil siiski – pisike sülearvuti.

„Ikka kipub raha tühja-tähja peale ära kuluma ja kui hiljem mõtlen, et oleks selle summa eest midagi suuremat saanud, on kahju küll,“ räägib Mari-Liis rahakogumise ees seisvast takistustest. Iseenesest pole Mari-Liisi rahaga ümber käimises midagi imelikku – ikka tahetakse pigem osta midagi, mis parajasti silma jääb ja meeldib ning siis kipuvad kaugemad eesmärgid silmist kaduma.

Kuidas Mari-Liis ikkagi sülearvuti jaoks raha koguda saaks? Ühe suure sammu on Mari-Liis tegelikult juba astunud: tal on konkreetne eesmärk! Niimoodi ongi rahakogumine palju lihtsam, kui sul on selge siht silme ees. Ja uue kooliaasta alguses on täiesti sobiv aeg endalegi eesmärgid seada.

Mari-Liisi jutust tuleb välja, et raha kipub kuluma tühjale-tähjale. Et seda vältida, tasuks Mari-Liisil mõnda aega pidada eelarvet, kuhu ta kirjutaks üles nii oma iganädalase või -kuise taskuraha kui ka kõik kulutused, mida ta teeb. Üles kirjutada tasub isegi kõige pisemad ostud – ka paarikümnesendine šokolaad, sest sentidest kogunevad kuu lõpuks päris korralikud summad eurodes.

Mis kasu eelarve pidamisest on? Selle mõte on saada ülevaade oma kuludest ja tuludest ning kui sa tead, millele täpselt kulutad, leiad üles ka need n-ö mustad augud, kuhu raha kaob nii, et sa arugi ei saa. Nendele ebavajalikele ostudele kulunud raha võid edaspidi kõrvale panna, et oma unistusele samm-sammult lähemale jõuda. Teine kasulik nüanss on eelarve tegemisel veel: see distsiplineerib. Teadmine, et pead kõik kulud kirja panema, paneb sind poes senisest rohkem kaaluma, kas ühte või teist asja on ikka vaja osta. Loe eelarve kohta rohkem siit: http://kool.minuraha.ee/teen-eelarve/

Hea uudis on ka see, et eelarve tegemine on jõukohane kõigile, kes kirjutada oskavad ja numbreid tunnevad. Kui eelarve teha Excelis, pole vaja isegi arvutamisoskust, sest selle töö teeb sinu eest Excel ära.

·         Loe noorte tarbijaveebist kool.minuraha.ee, kuidas Koit Toome, Märt Avandi ja Ott Lepland teismelistena raha kogusid. http://kool.minuraha.ee/kuulsused-oma-rahaasjadest/

·         Vaata videoid raha kogumisest ja raha kulutamisest http://kool.minuraha.ee/planeerin-elu-2/

 

 

 

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status