fbpx

/ Infonurk / Muu / Viie erakonna noortekogud ja Eesti Noorteühenduste Liit allkirjastasid hea tava leppe

 

 

 

Eile, 9. detsembril, allkirjastati Eesti Noorteühenduste Liidu büroos varivalimiste hea tava lepe. Allkirjastamisega leppisid Eesti Noorteühenduste Liit, Noored Sotsiaaldemokraadid, IRLi Noored, Keskerakonna Noortekogu, Konservatiivse Rahvaerakonna noortekogu Sinine Äratus ja Eesti Reformierakonna Noortekogu kokku punktides, mille abil soovitakse tagada varivalimiste projekti objektiivsus ja poliitiline kallutamatus.

Varivalimised on Eesti Noorteühenduste Liidu korraldatav kodanikuhariduse projekt, mis toob 13-17 aastased üle Eesti kevadistel Riigikogu valimistel valima ning arvamust avaldama. Varivalimiste abil soovib korraldaja muuta poliitika ja ühiskondlikud teemad noortele atraktiivseks ja mõistetavaks, pakkudes lisaks valimissimulatsioonile ka noortele suunatud debatte, konkursse ja erinevaid simulatsioonimänge.

“Varivalimiste eesmärk on süvendada noorte huvi ühiskonnaelus kaasarääkimise vastu ning motiveerida neid läbimõeldumaid otsuseid langetama. Meie soov on viia noorte arvamus avalikkuse ja otsustajateni, et Eesti poliitikud arvestaks rohkem noorte vajadustega,” kommenteeris projekti Varivalimiste projektijuht Eveli Jõesaar.

Hea tava allakirjutanud lepivad muuhulgas kokku järgmistes punktides:

Kõikidel Varivalimiste hea tavaga liitunud poliitilistel noorteorganisatsioonidel on õigus tutvustada enda organisatsiooni ning platvormi, kuid uute liikmete värbamine varivalimistega seotud üritustel ei ole lubatud.
Allakirjutanud lepivad kokku, et ENLi poolt koostatud projekti tutvustusmaterjalides antakse kõikidele partneritele võrdselt visuaalset pinda ning kajastust.
Iga organisatsioon vastutab enda esindajate tegevuse eest koolides, varivalimiste hääletuspunktides ja noortekeskustes, garanteerides, et liikmed ei tee aktiivset kampaaniat ühegi poliitilise erakonna/orientatsiooni suhtes.
Iga projektis osaleja võib tutvustada enda platvormi ja tegevusi, sekkumata teiste osalejate tegevustesse.
Osalejatel ei ole lubatud varivalimiste tegevuste raames jagada oma organisatsiooni ega ühegi erakonna sümboolikat (õhupallid, pastakad, plakatid jm) – jagada võib varivalimiste sümboolikat.
Osalejad jagavad projekti partnerite vahel infot läbipaistvalt, ausalt ning võimalikult kiiresti, et mitte takistada projekti eesmärkide täitmist.
Avalikkusega suheldes rõhutatakse koostööd ning välistatakse kallutatud info jagamist.
Projektis osalejad tohivad omavahel konkureerida vaid intelligentsi, hea selgitustöö ja projektis ettenähtud tegevuste kaudu. Teiste partnerite osaluse varjamine ja konkurentsist ajendatud kritiseerimine ei ole käesoleva hea tavaga kooskõlas. Allakirjutanud peavad oluliseks informeerida ja kasvatada huvi ühiskonnaelu ja poliitika vastu.
Varivalimistulemuste kindlakstegemine on avalik.
Juhul kui mõni osapool rikub mõnd hea tava punkti, siis otsustavad hea tava edasise kehtivuse üle allakirjutanud ühiselt.

 

Rohkem infot:

Evely Jõesaaar
Varivalimiste projektijuht
eveli@enl.ee
+372 55654325

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status