/ Pressiteade: Selgusid noorte varivalimiste tulemused

Eesti Noorteühenduste Liit
6. märts 2011
PRESSITEADE

Selgusid noorte varivalimiste tulemused

Täna avalikustas Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) Tallinnas Solarise keskuses toimunud varivalimispeol noorte varivalimiste e-hääletuse tulemused.

25. veebruarist kuni 3. märtsini toimunud 14-17aastaste varivalimiste e-hääletussimulatsioonis osales kokku 2733 noort. Eestis on 14-17aastaseid noori kokku 56 983.

“Kogu eagrupist moodustab varivalinud noorte osakaal 4,8 protsenti, kuid protsent on tegelikult kõrgem, sest nagu päris Riigikogu valimistel, nii said ka varivalimistel valida Eesti kodanikud ja hetkel on meil teada noorte koguarv koos mittekodanikega. Täpne osalusprotsent selgub algava nädala jooksul,” kommenteerib ENLi varivalimiste projektijuht Mailis Ostra.

“Kui 2005. aastal kohalike valimiste raames Eestis esmakordselt e-hääletada sai, oli elektrooniliselt hääletanute osakaal kõikidest valijatest vaid 0,9 protsenti ja kuna varivalimised toimusid üleriigilisena ning e-valimistena esmakordselt, peame esimese korra kohta osalusaktiivsust rahuldavaks,” lisab Ostra.

Ostra sõnul ei näita noorte huvi poliitika ja ühiskonna vastu mitte ainult e-hääletussimulatsioonist osavõtt, vaid ka noorte aktiivne osalemine eeltegevustes, mis sidus projektiga hinnanguliselt umbes 10 000 noort üle Eesti.

Varivalimistel kogus kokku kõige rohkem hääli sotsiaaldemokraat Sven Mikser (95 häält), kellele järgnesid reformierakondlasest peaminister Andrus Ansip (54 häält) ja reformierakondlane Urmas Paet (46).

14-17aastaste seas osutus kaheksas valimisringkonnas võitjaks Eesti Reformierakond. Erakond Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond võitsid kumbki valimised kahes ringkonnas.

Reformierakonnale, mis kogus kokku 33,81 protsenti varivalijate häältest, järgnes 24,56 protsendiga Erakond Isamaa ja Res Publica Liit ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond 22,47 protsendiga. Erakond Eestimaa Rohelised osutus valituks 8,53 protsendi varivalijate poolt, Eesti Keskerakonda valis 5,38 protsenti ning 2,01 protsenti said kokku erinevad üksikkandidaadid.

Eesti Iseseisvuspartei kogus 0,55, Eestimaa Rahvaliit 1,72, Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid 0,66 ja Vene Erakond Eestis 0,33 protsenti varivalinud noorte häältest.

Kõige aktiivsemalt võtsid varivalimistest osa Järva- ja Viljandimaa valimisringkonna noored, kus varivalimisealistest noortest e-hääletas 7,9  protsenti. Järgnesid Hiiu-, Lääne- ja Saaremaa valimisringkonna noored, kus varivalimistel e-hääletas 7,3 protsenti ning Tartu linn, kus e-hääletas 6,1 protsenti 14-17aastastest.

Täpsema statistika ja tulemused leiab varivalimiste kodulehelt: http://www.varivalimised.ee

Varivalimised on ENLi 14-20aastastele noortele suunatud poliitiliselt sõltumatu kodanikuharidusprojekt, mille eesmärgiks on süvendada noorte huvi ühiskonnaelus kaasarääkimise vastu ning viia noorte arvamus avalikkuse ja otsustajateni, et Eesti poliitika arvestaks rohkem noorte vajadustega. Projekti raames toimusid üle Eesti ligi 50 debatti, üleriigilne õpilastööde konkurss valimisreklaami teemal, üle 30 simulatsioonimängu otsustusprotsessidest ning e-hääletussimulatsioon 14-17aastastele noortele jpm.

Varivalimiste projekti rahastavad SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Avatud Eesti Fond, Siseministeerium ja Hasartmängumaksu Nõukogu. Projekti meediapartneriteks on Eesti Rahvusringhääling ja Postimees. Projekti toetavad Ordi, vabaajakeskus Solaris ja teater Vanemuine.

Fotomaterjali varivalimiste kohta leiab siit: http://www.enl.ee/varivalimised

Lisainfo:
Meelika Jürisaar
Eesti Noorteühenduste Liit
Avalike suhete spetsialist
GSM: +372 50 41 258
E-mail: meelika@enl.ee
www.varivalimised.ee
www.enl.ee

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status