fbpx

/ Infonurk / Pressiteated / Lähenevad valimised on paslik aeg valimisea langetamise teemal arutlemiseks

PRESSITEADE
Eesti Noorteühenduste Liit
17. aprill 2019

“Lähenevad valimised on paslik aeg valimisea langetamise teemal arutlemiseks”

 

Täna ja homme arutlevad Tallinnas ligi 60 noort ning otsustajat kümnest Euroopa riigist noorte osaluse toetamise võimaluste üle. Fookuses on valimisea langetamise kogemused ja mõju erinevates riikides kui ka noorte üldine kaasatus ühiskondlikes aruteludes. Seminarile paneb homme pärastlõunal punkti debatt Euroopa Parlamendi kandidaatide vahel.

Eesti Noorteühenduste Liidu eestvedamisel toimuv seminar on mõtteliseks jätkuks eelmisel kevadel toimunud konverentsile, kus Soome ning Eesti eksperdid samal teemal arutlesid. Sel korral keskendutakse eelseisvatele Euroopa Parlamendi valimistele ning võimalustele tuua Euroopa tulevikuga küsimusi noortele lähemale.

“Lisaks Eestile on valimisiga langetatud veel vaid paaris Euroopa riigis, ent teema on vägagi aktuaalne nii meie lähinaabrite seas kui mujal. Meil on hea meel jagada Eesti esimeste valimiste kogemust ja seaduse muutmise protsessi ning mitmekülgne osalejate profiil annab kinnitust, et meie eduloo vastu tuntakse huvi,” sõnas Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse aseesimees Mikk Tarros.  

2015. aastal tegi Euroopa Parlament soovituse liikmesriikidele kaaluda valimisea langetamist 16-eluaastale Euroopa Parlamendi valimistel. Hetkel on see võimalik Austrias, samuti Kreekas, kus valimisõiguslikud on noored alates 17-eluaastast. Eestis saavad 16-aastased hääletada üksnes kohalike omavalitsuste valimistel.

“Meie sooviks on seminari näol valimisea langetamisega jätkamise arutelu edasi viia. Kaardistada lisaks pooltargumentidele ka ohukohti ning väljakutseid. Pealegi – õigus valida on vaid üks võimalus osalemiseks. Loodame, et seminari käigus tõstatub mõtteid, mis aitaks luua noortele võimalusi osalemiseks just valimiste vahelisel perioodil,” ütles seminari korraldaja Karl Andreas Sprenk.

Seminar algab täna keskpäeval Riigikogu konverentsisaalis ning jätkub homme hommikul Telliskivi Loomelinnakus. Huvilised on oodatud jälgima nii otseülekannet Riigikogu koduleheküljelt kui osalema homme kell 14.00 Erinevate Tubade Klubis algaval arutelul Euroopa Parlamendi kandidaatide vahel. Panellistidena astuvad üles Evelin Ilves, Raimond Kaljulaid, Marina Kaljurand, Kätlin Kuldmaa ning Taavi Rõivas.

 

Eesti Noorteühenduste Liit on katusorganisatsioon noorteühingutele, teostades läbi oma liikmeskonna huvikaitset üle 30 000 noorele. Seminar on osaks projektist “Noored Otsustajad”, mida toetavad SA Noorteagentuur Erasmus+ programmist ning Haridus-ja Teadusministeerium.

 

Pressiinfo: intervjuusid on võimalik võtta nii esinejatelt kui korraldajatelt täna vahemikus 13.45-14.15 Riigikogu konverentsisaalis. Ajakirjanikud, kellel on Riigikogu akrediteering, ei pea end eelnevalt registreerima. Akrediteeringu puudumisel tuleks eelnevalt ühendust võtma Riigikogu avalike suhete osakonnaga (Gunnar Paal, tel 6316 351). Samuti on võimalik kajastada Euroopa Parlamendi kandidaatide paneelarutelu homme vahemikus 13.45-15.30 Erinevate Tubade Klubis (Telliskivi 60A IV korrus).

 

Korraldaja:
Karl Andreas Sprenk
Eesti Noorteühenduste Liit
Karl.sprenk@enl.ee

 

Kõneisik:
Mikk Tarros
Eesti Noorteühenduste Liit
juhatuse aseesimees
mikk@enl.ee

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status