fbpx

/ Infonurk / Valimised / KOV valimised 2021: valimiskomisjoni liikme kogemus

Sel aastal olid valimised ENLi Kagu-Eesti koordinaatori Sigridi jaoks teist moodi – kui tavaliselt täidab ta valimiste ajal enda kodanikukohust ja käib hääletamas, siis sel aastal oli tal hoopis au kuuluda valimiskomisjoni oma vallas ja näha hoopis teist külge valimistest. Just seda kogemust jagab Sigrid kõigiga selles artiklis. 

Sigridi vallas oli valimiskomisjon avatud terve nädala ja viidi läbi ka asutustes ja kodudes hääletamist neile, kellel polnud võimalik valimisjaoskonda tulla. Esimene osa nädalast valimiskomisjonis läks rahulikult ja suuri masse läbi ei käinud, küll aga oli huvitav näha seda, et pühapäevane valimisaktiivsus oli märkimisväärne – jaoskonnas käis valimas ühe päeva jooksul sama palju kui mitte rohkem inimesi kui eelnevate päevade jooksul kokku.

Sel aastal oli jaoskonnas hääletamine ka kodanike jaoks teistmoodi – kui varasemalt tuli valida laud selle järgi, milline on Sinu perekonnanime esimene täht, siis nendel valimistel oli kõik süsteemipõhine. See tähendas, et inimene tuli, andis dokumendi, komisjoni liige sisestas selle valimissüsteemi ja tegi märke hääletamise kohta ja siis alles sai hääletaja sedeli enda allkirja vastu.

Sigridi nägi palju, kuidas valimised olid justkui peresündmus, sest väga palju käidi valimas ühes pereliikmetega. Eriti eredalt jäi aga Sigridile meelde see, kui tuli noor esmavalija, sest nii tore oli näha seda, et valimisea langetamine, millesse ENL nii palju panustanud on, kannab päriselt vilja ja noored käivadki päriselt hääletamas ja saavad selle õige valimiskogemuse valimisjaoskonnas hääletades. Esmavalijatele küll miskit selle eest ei jagatud, kuid pereliikmed jäädvustasid tihti selle olulise verstaposti pildiga.

Pühapäeva õhtu oli tõenäoliselt kõige pingelisem tööpäev, sest eks Sigridil endalgi oli huvi teada saada, kuidas oma valla inimestel läks ja tulemuste lugemine oli ka üks kõige olulisemaid ülesandeid selle töö juures. Kõigepealt markeeriti lauad ära, et kuhu mis kandidaadi hääled läksid ja siis alustati sedelite jaotamist vastavalt seal olevale kandidaadinumbrile ja alles siis loeti, mitu häält keegi sai.

Kogu tööd valimiskomisjonis reguleerivad erinevad reeglid. Pea iga liigutus on kalkuleeritud ja läbimõeldud ning peab veenduma selles, et keegi ei pääseks häältele ligi (valimiskastile plomm peale ja pitseeritud ruumi), sest üks vale liigutus võib palju maksma valimistulemuste õigsuses. Sigridi jaoskonnas töö sujus, inimesed olid meeldivad ning tööga võis rahule jääda. Kui alguses oli Sigrid pisut hirmul, siis tagantjärgi mõeldes oli see tegelikult väga hea kogemus.

/ Autor

Sigrid Laurikainen

sigrid@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status