fbpx

/ Infonurk / Noorteühendused / ANKEET: Fridays For Future Eesti

Kindlasti oled sa kuulnud Fridays For Future liikumisest ning iganädalastest kliimastreikidest. Seda aga, mis toimub kulisside taga, tunnevad juba vähemad. Küsisime FFF Eesti haru noortelt, millega nad igapäevaselt tegelevad, et kliimamuutuste vastu edukalt võidelda. 

150. kliimastreik. Autor: Mirabell Veli.

Kirjeldage, millega FFF Eesti tegeleb.

Fridays For Future Eesti missioon on suunata Eestit kliimaneutraalse ühiskonna poole, et vähendada kliimakriisist tulenevat looduskeskkonna hävingut ja kahju inimestele. Selleks suurendame teadlikkust kliimakriisist kui äärmiselt pakilisest probleemist, survestame poliitikuid aktiivselt kliimakriisi pidurdama ning teeme koostööd teiste keskkonnaorganisatsioonide ja rahvusvaheliste Fridays For Future’i harudega. Meie visioon on säilenõtke Eesti, mis

tegutseb parima saadaval oleva teaduse põhjal aktiivselt kliimakriisi pidurdamise nimel, mahub planeedi Maa ressursside piiridesse ning kus inimesed elavad keskkonnateadlikult ja looduskeskkonnaga kooskõlas.

Tegutseme mitmes eri valdkonnas. Võitleme kohtus, et peatada Eesti Energia rajatava põlevkiviõlitehase ehitus. Fossiilkütuste tootmine ja põletamine on kliimakriisi üks peamistest põhjustest. Seega on täiesti vastutustundetu rajada praegu veel üht õlitehast, eriti veel maksumaksjate raha eest. Tegeleme geriljaaiandusega, mille käigus otsime üles hooletusse jäetud maalapid ning külvame sinna niidutaimi ja istutame põõsaid. Monokultuursele murule anname jõudu ristikheinaga ja märkame üheskoos linnaloodust enda ümber. Käime koolides ja mujalgi rääkimas kliimakriisi põhjustest, tagajärgedest ja viisidest, kuidas olukorda leevendada.  Kirjutage meile (kylalistund@fridaysforfuture.ee) ja kutsuge meid enda kooli! Jätkuvalt korraldame kliimastreike. Oleme iga reede avaldanud meelt alates 2019. aasta kevadest, nõudes valitsuselt kiiret ja teaduspõhist tegutsemist kliimakriisi leevendamiseks. Varsti jõuab kätte 200. kord. Igaüks on oodatud ühinema streigiga reedel kell 15 Tartu Raekoja platsil ja Tallinnas Tammsaare pargis või digistreigiga saates kliimastreigi pildi info@fridaysforfuture.ee või meie sotsmeedia. Lisaks tegeleme enda sotsmeedias süsteemselt kliima- ja keskkonnaprobleemide kajastamisega, korraldame teadlikkuse suurendamiseks kampaaniaid ja üritusi ning kirjutame keskkonnateemadel ajakirjandusse. 

Millistes piirkondades FFF tegeleb?

Enim aktiivsed oleme Tartus ja Tallinnas, kuid aktiviste meie tiimis leidub ka Narvas ja Pärnus. 

Keda ootate endaga liituma?

Ootame liituma kõiki inimesi, kes on huvitatud keskkonnakriiside leevendamisest ja Eesti kestlikule rajale suunamisest. Seda olenemata vanusest, soost vms tegurist.

Milliseid oskusi ja kogemusi on FFF-iga liitunud noorel võimalik omandada?

Kuivõrd meie tegevuste ampluaa on lai, saab meie tiimis õppida väga eri valdkondadest. Näiteks nagu ürituste organiseerimine, meediakommunikatsioon, kampaania koordineerimine, disainmõtlemine ja kriitiline mõtlemine.

Miks peaksid noored just teie organisatsiooniga liituma? Mis on see “teie asi”?

Võib öelda, et FFF on kõige toorem viis, kuidas ühiskonda muutust tuua, sest iga aktivisti ülesanne on mõelda, kus peitub tema meelest lahendus. Meie tegevus  tugineb vabatahtlikkusele, koosloomele ja alt üles koostööle. Meie organisatsioonis on võimalik eest vedada just seda keskkonnakaitse teemat, mis tundub aktivistile endale kõige südamelähedasem ja katsetada erinevaid lähenemisi, keskkonnakriisidele tähelepanu juhtimiseks või nende lahendamiseks. 

Suvisioon. Autor: Fridays For Future Eesti.

Kirjeldage mõnda lahedat sündmust, projekti või viimase aja suuremat saavutust, millega organisatsioonis tegelenud olete.

27. augustil toimus Tartus kontsert “Climate Live”, kus esinesid muusikud, luuletajad ja keskkonnaaktivistid. Suureks saavutuseks peame ka õlitehase kohtusaagat, mille kestel oleme tiimiga kahe aasta jooksul end korduvalt ületanud. Heaks saavutuseks saab ka lugeda eelmisel suvel tehtud ühisavaldust Tallinna linna vähem niitmiseks, millega saavutasime diskussiooni linnavalitsusega. 

Kas FFF-il on ka iga-aastaseid traditsioonilisi üritusi?

Meie üheks traditsiooniks on kujunemas aktivistide suvine koosviibimine – Suvisioon. Kuna enamik meie tegevus toimub veebi vahendusel, lasub Suvisioonil suur väärtus koosolemises ja teineteisega tutvumisel. Kohtumisel arutleme ka aastal möödunud tegevuste üle, uurime organisatsiooni toimimisega seotud väljakutseid ja seame tulevikuplaane.

Milliste kanalite kaudu on teie organisatsiooni tegevustega võimalik ennast kursis hoida? Kas teil ilmub ka infokirju või oma väljaandeid?

Parimaks kanaliks jooksvalt meie tegemistega kursis olla on sotsiaalmeedia:  Facebook, Instagram, Twitter. Uuendame aktiivselt ka veebilehte www.fridaysforfuture.ee

/ VAATA KA

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status