fbpx

/ Infonurk / Noorteühendused / Kogemuslood: miks noorteühendusega liituda?

Vestlussaate ,,Noored otsustajad” seekordne osa käsitleb teemat ,,Miks noorteühendusega liituda ja mida see kogemus annab”. Muljeid jagavad Tallinna abilinnapea Vladimir Svet, noorteühing Eesti 4H tegevjuht Kätlin Merisalu ja Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi peasekretär Karl-Sten Kõrgmaa

Kõikide saatekülaliste tee noorteühendusteni on olnud küllaltki erinev – keda kutsus huvijuht, kellele tundus ühenduse tegevuses kaasa löömine toreda võimalusena maksimaalselt tudengielust osa saada ja kellel oli juba maast madalast lastelaagrites käimise pisik sees. Noorteühendustesse kuulumine on aga kõigile neile andnud asendamatu kogemuse ja hulga toredaid mälestusi. Kätlin toob põnevaima kogemusena välja kolmeks kuuks Luksemburgi vahetuspere juurde elama mineku, mis leidis aset küll aastal 2008, kuid on siiani väga eredalt meeles. Karl-Steni jaoks on meelde jäänud eelmise sügise Covid-19 haiguspuhangust inspireeritud kampaania korraldamine, mis levis loetud tundidega riigi mõjukaimate meediaväljaannete veergudele ning sai tohutult positiivset tagasisidet. ,,See oli ikka võimas tunne,” kirjeldab ta. Vladimir märgib, et on tõesti väga keeruline midagi eraldi välja tuua, sest praegune elustiil on nende kogemuste najal justkui iseenesest välja arenenud ning erilisi hetkeid on väga palju. Samuti toob ta välja, et ühendustest ja laagritest on tal välja kujunenud palju häid tuttavaid, kes on hetkel enda valdkonna täielikud tipptegijad. Sedavõrd mõjukad tutvused ja kontaktid tulevad elus erinevatel hetkedel väga palju kasuks. Saatejuht Kaarel lisab, et ka tema jaoks on ühendusest saadud tutvused tähtsal kohal ning tihti elus kasuks tulnud. 

Noorteorganisatsioonid on andnud olulise tõuke ka karjäärivalikuid tehes. Kõigi saatekülaliste elualad tänasel päeval on saanud vähemal või rohkemal määral tõuke juba kooliajal noorteühendustes tegutsedemisest. Samuti tuuakse välja, kui oluline on tugivõrgustik ja inimesed kellega organisatsioonidesse kuuludes kokku puutud. Kätlin märgib, et kuhu iganes ta Euroopas ka ei reisiks, ootab teda igas riigis mõni tuttav juba ees, mis loob reisimisele hoopis põnevama ja laiema väärtuse. Vladimir võrdleb noorteühendusi liivakastiga, kus noor inimene õpib olema ettevõtlik ja korraldama suuri asju ilma, et millegi valesti minemise puhul kaoks ambitsioon või tahe uuesti proovida. Kuna organisatsioone leidub igas valdkonnas ja igal tasandil, siis leiab igaüks endale kindlasti sobiva. 

Kõik noored aga noorteorganisatsiooni ei jõuagi ja sellel on samuti mitmeid erinevaid põhjuseid. Ühendused ei pruugigi kõigile noortele üldse sobida ja nemad loodetavasti leiavad enda kire hoopis teistes valdkondades. Siiski võiks ka neile organisatsioonide võimalusi vähemalt tutvustada, sest vabatahtlik tegevus ja kodanikuühiskonna tegevus võiks saada normaalseks osaks kooliprogrammist ja tänapäeva noorte elust üleüldiselt. Võib juhtuda, et õpilased lihtsalt ei ole noorteühenduste tegevusest midagi eriti kuulnud ja ei oska või ei julge ise kuskilt peale hakata. 

Noorteühendused annavad lõputult kogemusi ja oskusi, tuleb ise olla julge ja astuda esimene samm, sest sa ei tea kunagi, kuhu see lõpuks viia võib. Organisatsioonist võid leida sõbrad kogu eluks või koguni armastuse – võimalusi on lõputult. Liitu noorteühendusega ja saa teada, mida see kogemus just Sinule anda võib!

Vaata täismahus vestlussaadet:

Autor: Elizabeth Lindjärv

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status