fbpx

/ Infonurk / Välissuhted / Helsingis toimus Läänemeremaade Nõukogu Noorte Nõupidamine (CBSS Youth Ministerial)

21.-24. mail toimus Helsingis Läänemeremaade Nõukogu (CBSS) Noorte Nõupidamine (Youth Ministerial). 

Soome on alates 1. juulist olnud Läänemeremaade Nõukogu eesistujariik ning korraldas 2024. aasta Noorte Nõupidamise Helsingis. Eesmärgiks oli koguda sisendit just noortelt, et seda esitada juunis Läänemeremaade Nõukogu välisministrite nõupidamisel.

Soome kui eesistujariigi prioriteedid on kõikehõlmav julgeolek, kriisivalmidus ja kerksus, mistõttu toimus mitmeid töötubasid just seonduvatel teemadel: noorte osaluse arendamine ja Euroopa Parlamendi valimised, kriisivalmidus ja turvalisus Balti regioonis ning läänemeremaade sidusus noorte seas.

Ideede toetamiseks sisaldas programm visiiti jäämurdjale, et uurida, kuidas toimib läänemeremaade koostöö transpordivaldkonnas ning külastus Helsingis asuvasse varjumiskohta, et avastada, milline on Soome valmidus kriisiolukorraks, et seeläbi saaksid kõik osalejariigid parimaid praktikaid jagada. Noorte Nõupidamist külastasid ka Soome Siseministeeriumi spetsialistid kes selgitasid, mis on siseriiklik julgeolek, kuidas seda tagada ning, kuidas suurendada just noorte seas kaitsevõimekust.

Programmi lõpuks koostasid kõik osalejad koostöös illustraatoriga deklaratsiooni, mida esitletakse juunis Läänemeremaade Nõukogu välisministrite nõupidamisel. Deklaratsiooni sisu peateemadeks on kriisivalmiduse ja turvalisuse arendamine, noorte osaluse kitsaskohtade lahendamine ning Euroopa Parlamendi valimiste sidusus noortega ja seda kõike just noorte lahendusi pakkuva pilgu läbi.

Eestit esindas sündmusel Eesti Noorteühenduste Liidu huvikaitse spetsialist Henry Kask.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status