fbpx

/ Infonurk / Noorte osaluse fond / Nõo noored tõdesid noortevolikogu vajalikkust

Noorte Osaluse Fondi toel toimus 31. mail 2024 Nõo vallas, Tartu Observatooriumis noorte

inspiratsioonipäev „Noorte Ettevõtlikkuse Ennelõuna“, mille fookuses oli noorte kaasamine

kogukonnas toimuvatesse protsessidesse ning nende ettevõtliku vaimu ja oskuste arendamine.

 

Inspiratsioonipäeva raames oli Nõo Põhikooli 5.-7. klassi õpilastel võimalus kohtuda ettevõtlike noortega nende endi seast. Päeva esimeses pooles rääkisid noored, miks nad kogukonna arengusse on panustanud, miks peaks noori otsuste tegemisse kaasama ja kui noortemeelne Nõo vald nende arvates on. Luke külla kolm aastat tagasi mänguväljaku ehitanud Martin Lillevere julgustas noori iseendasse uskuma: “Ei ole nii, et ma olen liiga noor, millegi tegemiseks”. Martini sõnul on kogukonnaelus aktiivselt kaasa löömine toonud talle hulganisti uusi põnevaid võimalusi ja pakkumisi ning päris mitmeid mainekaid tunnustusi.

 

Eero Sven Tuvikene jäi napilt 15 häälega möödunud aasta kaasava eelarve hääletusel oma rattaparkla ideega teiseks, ent see teda ei heidutanud – praegu seitsmendas klassis õppiv noormees lubas sama ideega uuesti kandideerida ja oma kaasahaarava esitlusega võitis ta eakaaslaste seas toetust.

 

Marie Raudsepp ja Siisi Sammul rääkisid entusiastlikult koos klassikaaslastega ette võetud heategevuskohvikust Nõo Põhikooli Kevadkontserdi ajal. Nende sõnul on ühise eesmärgi nimel töötamine klassikaaslaste omavahelist sidet suurendanud, sest kogu klass panustas – isegi need, kes muidu ei ole nii aktiivsed. Ka Nõo noortelinnaku eskiisprojekti ja noortekeskuse vabatahtlike tiimis osalevate noorte Kristofer Hanko, Stella Liiva ja Lisandra Muuk-Adrat sõnul on kogukonnas aktiivne olemise juures kõige suuremaks väärtuseks koostöö õppimine ja põnev uus kogemus sündmuste korraldamisel.

 

Koostööst ja noortealgatustest kohalikus omavalitsuses rääkis Kambja valla noortevolikogu liige Marta Eller, kelle sõnul on tema 3-aastase noortevolikogu kogemuse jooksul kõige suuremaks väljakutseks olnud noorte kaasamine ja neisse julguse süstimine.

 

Päeva teises osas toimunud osaluskohviku koosloomeprotsessi raames, leidsid nii mitmedki noortegrupid, et ka Nõo vallas võiks noortevolikogu tegutseda. Põnevaid ideid oli teisigi ja mõni neist on isegi juba töös – näiteks noortelinnaku loomisprotsess, sest noored leidsid ka, et kohti, kus noored avatud ruumis vaba aega saaks veeta, on Nõos nende jaoks tõesti puudu. Lisaks ideedele, arutlesid noored ka selle üle, mida nemad ise saaksid ära teha, et muredele lahendusi leida – tundub, et varsti tuleb üks põnev kohtumiskutse ka vallavanemale.

 

Projekti elluviimist toetasid Eesti Noorteühenduste Liit ja Haridus- ja Teadusministeerium Noorte osaluse fondi raames.

/ Autor

Egle Haljassaar

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status