fbpx

/ Infonurk / Noorteühendused / 10 põhjust, miks liituda mõne noorteühenduse või osaluskoguga juba täna!

Oled mõelnud, et peale koolitundide ja huviringide võiks leida veel huvitavaid viise, kuidas oma aega lõbusalt sisustada, leida uusi sõpru ja saada juurde põnevaid teadmisi? See on kõigest üks osa võimalustest, mida noorteorganisatsioonid ja osaluskogud iga päev pakuvad. Lisaks on noorteühenduses või osaluskogus kaasa löömine väärtuslik võimalus olla ühiskonda paremini kaasatud, et kujundada nii omaenda elukeskkonda ja tulevikku kui ka üldiselt maailma meie ümber. Kui sa aga ikka veel kõhkled, siis järgmisena on välja toodud 10 suurt põhjust, miks peaksid mõne noorteühenduse või osaluskoguga liituma.

1. Saad ennast arendada ja mugavustsoonist välja astuda

Iga päev noorteorganisatsioonis on täis uusi väljakutseid ja võimalusi end proovile panna. Nii saad lisaks õpikuteadmistele omandada ka praktilisi oskusi ning koolipingist saadud teooriat päris elus rakendada.

2. Võimalus kohtuda teiste tegusate noortega

Noorteorganisatsioonis saavad paratamatult kokku tegusad noored ning seepärast ei ole paremat kohta, kust leida enda kõrvale teisi aktiivseid noori. Lisaks tegutsevad erialastes noorteorganisatsioonides ühiste huvidega noored, kes kas õpivad või töötavad sarnases valdkonnas ning nii saad võimaluse leida noori, kellel on sinuga sarnased huvid.

3. Saad väljendada oma maailmavaateid ja muuta ühiskonda enda ümber

Kõigis noorteorganisatsioonides saad anda panuse, et noorte hääl oleks esindatud. Ühtlasi saad algatada muutusi ühiskonnas. Poliitilistes noortekogudes saad võimaluse väljendada oma maailmavaateid ja anda juba täna panuse end ümbritseva elukeskkonna edendamisesse.

4. Suurepärane hüppelaud karjääriredelil

Noorteorganisatsioon või osaluskogu võib saada sinu tulevase karjääri esimeseks sammuks ja annab väärtuslikke oskuseid, mille abil mõista, mida teha tahad. Ühtlasi on noorteorganisatsioon või osaluskogu ideaalne võimalus luua kontakte, mis tulevikus sulle töökohti ning põnevaid väljakutseid pakkuda võivad.

5. Kaaslased kogu eluks

See, et oled otsustanud liituda mõne noorteorganisatsiooni või osaluskoguga, näitab sinu iseloomu ja huvide kohta nii mõndagi. Samuti näitab see ka teiste aktiivsete noorte kohta. Õnneks ei kehti elus enamasti magnetireegel, et vastandid tõmbuvad ning seetõttu on väga suur tõenäosus, et leiad endale sõbrad ja kaaslased kogu eluks.

6. Hinnatud kogemus tööturul ja edasiõppimisel

Noorteorganisatsioonides ja osaluskogudes veedetud aeg kuulub vabatahtliku töö alla, mida hindavad kõrgelt nii tööandjad kui ka gümnaasiumid ja ülikoolid. Seda seepärast, et vabatahtlik töö näitab, et oled motiveeritud ja algatusvõimeline ning tegutsed ühiskonna heaks omast vabast tahtest. Seetõttu on noorteorganisatsioonides kaasa tegemine kasulik ka siis, kui sinu tulevane karjäär sellega seotud ei ole.

7. Tutvud juba noorena tuleviku tähtedega

Vaadates, kes on juhivad täna Eesti kurssi, näeme, et suur osa neist on noorteorganisatsiooni taustaga. Seepärast võid liitudes kindel olla, et kui sina ise ei ole paarikümne aasta pärast Eesti eesotsas, siis keegi, kellega tegutsedes läbi käisid, on. Seetõttu on sul hea võimalus juba varakult suhteid soojendada tulevase presidendi, peaministri või tippjuhiga.

8. Oled paremini kursis ühiskonnas ja riigivalitsemises toimuvaga

Pole oluline, kas tegutsed mõnes noortevolikogus või noorteorganisatsioonis, sest mõlemal juhul tead sa riigi- või omavalitsuse valitsemisest rohkem, kui seda teab keskmine noor või tegelikult ka keskmine kodanik. Seepärast oskad paremini jälgida ühiskonnas ja kodukandis toimuvaid protsesse ning oskad valimistel anda teadliku hääle kandidaadile ja erakonnale, kelles oled kindel.

9. Hea võimalus arendada valdkonda, mis läheb sulle korda

Miski siin maailmas ei ole täiuslik ning seetõttu on oluline, et olemasolev pidevalt edasi areneks. Parendamiseks pole aga kindlasti paremat inimest, kui see, kes on valdkonnaga tihedalt seotud ning kellele läheb valdkonnas toimuv korda. Üksi on aga raske muutusi esile kutsuda ning seepärast on erialase organisatsiooniga liitumine hea võimalus oma hääle võimendamiseks ning  ka üheskoos ideede genereerimiseks.

10. Osaluskogus tegutsedes saad olla kursis kodukandis toimuvaga ning vähendada lõhet omavalitsuse ja noore vahel

Osaluskogus tegutsemine pakub põneva võimaluse käia kohalikul omavalitsusel kandadel, et noorte huvidest üle ei sõidetaks. See annab sulle loomulikult laialdased teadmised sinu kodukandis toimuvast ning osaluskogus saad haarata ka ohjad enda kätte ning asuda looma kodukanti, kus on noortel veel parem elada ja miks ka mitte kodukanti, kus tahad ise tulevikus kodu luua.

Kui sul tekkis seda artiklit lugedes tung samuti noorteorganisatsiooni või osaluskoguga liituda, siis ära enam oota, vaid astu samm juba täna! Osaluskogude kohta leiad infot www.osaluskogud.ee või oma kohaliku omavalitsuse kodulehelt. Paljude Eestis tegutsevate noorteühenduste kohta leiad infot https://enl.ee/liikmed/.

/ Autorid

Katariina Järve

kommunikatsioon@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status