fbpx

/ Vali noor / Alina Lerner-Vilu

Number 228

Vanus 25

Erakond Eestimaa Rohelised

Ees- ja perekonnanimi: Alina Lerner-Vilu
Valimisringkond: Tallinna Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosa
Sünniaeg: 29.04.1997
Haridus: magistrikraad, doktorikraad omandamisel
Töö: Keskkonnaagentuur, prognoosmudelite spetsialist

Tutvusta ennast 
Olen 25-aastane noor spetsialist ühes kitsas valdkonnas – ilmaprognooside modelleerimises, töötan Keskkonnaagentuuris, kirjutan samal alal doktoritööd. Olen Narvast pärit, olen seal üles kasvanud ja gümnaasiumi lõpetanud. Kõrghariduse saamise eesmärgil kolisin Tallinna ja sinna jäingi.
Mul on bakalaureusekraad maateaduste erialal, spetsialiseerumisega meteoroloogias ja okeanograafias ning magistrikraad rakendusfüüsika erialal. Mõlemad kraadid sain Tallinna Tehnikaülikoolis. Hetkel õpin doktorantuuris füüsikaliste loodusteaduste erialal.
Enne kõrghariduse omandamist jõudsin palju erinevaid töid teha. Olen olnud hotellis lastetoa töötaja, bensiinijaama teenindaja, riidepoes müüja, puhastusteenindaja, mobiilioperaatori esinduses teenindaja, raudbetoonelementide joonestaja-modelleerija. Olen seega väga töökas noor inimene.
Keskkoolis õppimise ajal olin aktiivne Narva Noortekeskuses. Ülikooli ajal olin oma teaduskonna üliõpilaskogu liige. Terve elu on mul olnud erinevaid hobisid ja huvisid: lapsepõlves kunstikool ja igasugused kunstiga seotud huviringid, muusikakool, nüüd täiskasvanuna käin tantsimas ja võtan solfedžo tunde. Seega tean väga hästi kui oluline on noorete huviharidus edasisele elukäigule.  

Miks otsustasid Riigikokku kandideerida ning milliste teemadega soovid parlamendi töösse peamiselt panustada?
Mina jagan ja väärtustan Roheliste keskkonnahoiu, heaolumajanduse ja haridusprogrammis toodud väärtusi ja põhimõtteid. Ma soovin, et need väärtused oleksid Eesti parlamendis esindatud ja parim viis seda teha on Riigikokku kandideerides.
Mina soovin eriti panustada üldhariduse reformimisse ja keskkonnahoiu teadlikusse ja tugevdamisse.

Miks peaks noor just sulle oma hääle andma?
Ma olen täiesti tavaline noor, kes lõpetas Eestis täiesti tavalise kooli, kus ma kogesin ise kõiki süsteemi vigu.  Tegin ise läbi tudengielu vaesusperioodi ning õppimisest tingitud läbipõlemise. Tean isiklikust kogemusest, kui raske on noorel inimesel kodu soetada. Seega mõistan neid kitsaskohti ja saan teisi nendes küsimustes aidata ning esindada.  

Selgita kuni viie lausega oma maailmavaadet.
Ma olen liberaalse maailmavaatega inimene – mu põhiväärtused on inimelu ja isiklik vabadus. Inimene võib pidada ennast õnnelikuks alles siis, kui ta on oma otsustes ja valikutes vaba, ja alles siis saab ta ühiskonnaellu panustada. Kusjuures tarbimisühiskond ja selles “edukas olemine” teevad inimesi õnnetuks. Unistan sellest, et Eestis oleks heaoluühiskond, kus väärtustatakse iga inimest ning meid ümbritsevat keskkonda. Kus ühiskond ei ole nii kihistunud, kus igaühele on tagatud võimalus elada väärikas elu ja kus füüsilise ja mentaalse tervise hoidmine on prioriteet.

Kes on sinu poliitiline eeskuju Eestis, kes maailmas? Miks just tema?
Poliitiline eeskuju Eestis on Roheliste erakonna esinaine Johanna Maria Tõugu. Ta on minust veel noorem ja väga tegus, väga inspireeriv ja intelligentne noor naine.
Tegutsevatest maailmapoliitikutest ei leia ma suuremat eeskuju kui Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. „I need ammo, not a ride“ on legendaarne. Ta suutis Ukraina ja rahu nimel konsolideerida kogu rahva oma riigi sees, Lääne poliitikud ja tavalised inimesed üle maailma. See on võimas!

Mis sind tänases poliitikas ja ühiskonnas kõige rohkem närvi ajab? Miks? Mida saaksid sina või sinu erakond ära teha, et olukorda parandada?
Eestis vohav vihapoliitika teeb mind murelikuks. Vihakõnest on saanud poliitiline instrument. Raske kriisiaeg on käes, aeg on inimesi ühendada, mitte otsida vaenlasi kõikjalt. Minu erakond võtab sihiks Eesti looduse hoidmise ja heaolumajanduse rajamise, mis on potentsiaalselt rahvast ühendav idee. Roheliste väärtuseks on loodus ja meie maal elavad inimesed olenemata rahvusest, soost, laste arvust või seksuaalsest sättumusest. Selliste ideede levitamine vihakõne asemel aitab kindlasti parandada ühiskonna tervist ja vaimset kliimat.

Mis on sinu kolm peamist valimislubadust? Milles seisneb probleem ja mis on neile probleemidele võimalikud lahendused?
Anname igale lapsele ja noorele võimaluse tasuta osaleda vähemalt ühe huvikooli või -ringi tegevuses.
Tõstame sissetulekute maksuvaba miinimumi 1000 euroni.
Seame sisse Noorte Kultuuripassi, mille väärtus on vähemalt 400 eurot igale 18-aastaseks saanud noorele, kes võib toetust kasutada kuni 21-aastaseks saamiseni erinevate kultuuriürituste ja teenuste tarbimiseks, raamatute ostmiseks Eestis.
Üks suur tänapäevane probleem on üha suurenev kihistumine Eesti ühiskonnas, mis on Euroopa riikide seas üks kõrgeimaid. Selle lahendamiseks on tarvis kompleksset lähenemist, mis hõlmaks mh maksusüsteemi muutmist ja väiksema sissetulekuga inimeste riigi poolt erineval moel toetamist.  Roheliste programmis on need meetmed olemas.

Saad katuserahana jagada 30 000 eurot. Kellele ja mis summa annad? Miks?
Kui mul oleks võimalus, siis ma lõpetaksin katuseraha jagamise protseduuri – see on läbipaistmatu ja korrumpeerunud tegevus. See raha tuleks suunata sihtasutustele nagu näiteks KIK, EAS, PRIA, kes selle läbi avatud ja õiglaste konkursside edasi investeerib.

Sinu erakond moodustab valitsuse ja pakub sulle ministri kohta. Mis ministriks tahaksid saada ja mis on kolm asjad, mis ministrina ära teeksid?
Haridusministriks. Esiteks, tegeleksin õpetajate töötingimuste parandamisega, mis muudaks nende töö  atraktiivseks elukutseks ja karjäärivõimaluseks ning väärtustaks nende panust õiglaselt. Olgu siis läbi õpetajate palkade tõusu, töökoormuse vähendamise ja igale õpetajale abilise tagamisega. Teiseks, tagaksin kõrghariduse rahastuse tõusu vähemalt 15% aastas, et eelnenud aastatel tekkinud alarahastust kompenseerida. Kolmandaks, paneksin aluse üldhariduse kaasaegseks ja ettevõtlikuks muutumisele. Tänapäevane maailm muutub kiiresti ja palju, vaid koolis või klassiruumis omandatule tugineda ei saa, vaja on lahtiste silmadega ringi käia ja ise erinevaid asju teha ja kogeda. Kooliprogramm peab muutuma, et tekiks rohkem valikuvabadust ning et see arendaks kriitilist mõtlemist ja loovust. Õpetajatele peab olema tagatud õppepuhkus, et lubada neil end nii erialaselt täiendada kui ka inspiratsiooni koguda. 

Millised väärtused oled kodust kaasa saanud ja kuidas see sind elus aitab?
Viisakus ja korrektsus – kõiki probleeme ja arusaamatusi oskan inimeste vahel lahendada läbi konstruktiivse dialoogi.
Hariduse ja harituse väärtuslikkus – tänu sellele hoiakule olen saanud magistrikraadi ja jätkan doktorantuuris, olen oma otsustega väga rahul ja mul on perspektiiv saada tulevikus rahvusvahelisel tasemel spetsialistiks.
Pere ja sõprade tähtsus – mu kõrval on alati olemas toetavad vanemad, sõbrad, abikaasa. See annab mulle elujõudu, motivatsiooni ja enesekindla  tunde.

Milline on olnud läbikukkumine sinu senises elus, millest oled õppinud? Mida õppisid?
Raske on midagi konkreetset meenutada. Ma  hindan tavaliselt oma otsuste ja tegevuste riske väga hoolikult ja pingutan palju, et minu jaoks olulised asjad tehtud saaks.  Väikestele läbikukkumistele ma ei keskendu: kas parandan  end või lähen kohe edasi.

Kolm asja, mida oma tänases elus kõige rohkem naudid? Miks?
Ma naudin elus väga tavalisi ja igapäevaseid asju nagu kodus olemine ja kallite inimestega aja veetmine näiteks. Võrreldes reiside, pidude ja muude lõbustustega on just need asjad, mis on minuga iga päev. Eriti praegusel murelikul ajal, kui sõda on nii lähedal, tunnen ma vajadust tunda igapäevastest pisiasjadest rõõmu.
Kolmandaks nimetaksin ma jalgrattaga sõitmist. Loodan, et tuleviku Eestis on rattainfra nii hea ja mugav, et saaksime seda aastaringselt teha.

Milline on sinu suurim nõrkus?
Facebookis kommentaaride lugemine. See teeb natuke haiget, aga ma ikka jätkan selle tegemist. Kellelegi teisel aga ei soovita.

Kui saaksid ühe päeva olla Jumal, mida teeksid?
Lõpetaksin kõik sõjad maailmas ja paneksin kõigile inimestele armastust südamesse. Armastus on see, mis päästab maailma ja annab elu. Elu võidab sõja!

 

Intervjuu viis läbi Triin Roos. “Vali noor” on Eesti Noorteühenduste Liidu kampaania, et tutvustada kuni 30-aastaseid Riigikokku kandideerijaid. Kampaania on osa projektist “Euroopa Noortedialoog 2022-2024”, mida rahastavad Haridus- ja Teadusministeerium ning Euroopa Liit. Tutvu kandidaatidega: https://enl.ee/valinoor/

/ VAATA KA

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status