fbpx

/ Infonurk / Uudiskiri / ENLi Teated 268

14. detsember 2010
ENLi Teated nr 268

UUDISED

Anoreksia ja buliimia vastane moeshow valiti parimaks noorteprojektiks 

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) valis 8. detsembril Tallinnas kohvik Wabaduses toimunud jõulupeol traditsiooniliselt Parima Noorteprojekti. Parima Noorteprojekti žüriiks on noorteühendused, kes otsustasid preemia anda äsja ENLi liikmeks vastu võetud Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi anoreksia ja buliimia vastasele moeshowle. 

Teist aastat järjest valiti parim noorteprojekt ka maakondlike noortekogude hulgast, kus Parima Noorteprojekti 2010 tiitli võitis Tartumaa Noortekogu noorteseminar “Sa ei ole hüpiknukk, liiguta ise oma nuppe”.

Parimaid auhindasid: Sushi Cat, Eesti Jalgpalli Liit, Reval Sport, Kuutsemäe Puhkekeskus, Eesti Rahvusringhääling, Ku:lsa:l, Forum Cinemas.

Loe lisa: http://bit.ly/fKQj1c

# Lapse Huvikaitse Koda: Riik peab tagama laste ombudsmani institutsiooni loomiseks vajalikud ressursid

Riigikogu rahanduskomisjoni 6. detsembril toimunud istungil, kus arutati 2011. aasta riigieelarve seaduse eelnõule kolmandaks lugemiseks esitatud muudatusettepanekuid, leidis toetust ettepanek eraldada Õiguskantsleri büroole 6 miljonit krooni, eesmärgiga katta sealhulgas laste ombudsmani institutsiooni loomisega seotud kulud. 

Lisaks Lapse Huvikaitse Kojale ja Lastekaitse Liidule toetavad laste ombudsmani loomist Eesti Noorteühenduste Liit, Eesti Õpilasesinduste Liit ning Vaesuse Vastu Võitlemise Euroopa Võrgustiku Eesti Esindus.

 

# ENLi juhatuse esimees Ott Heidmets kohtus sotsiaalminister Hanno Pevkuriga

Eile, 13. detsembril kohtus Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) esimees Ott Heidmets sotsiaalminister Hanno Pevkuriga. Kohtumisel keskenduti noorte suurele tööpuuduse määrale ja ENLi ettepanektele selle vähendamiseks.

Minister toetas ENLi ettepanekut erinevate osapooltevahelise dialoogi süvendamiseks. Noorte tööhõive probleemiga tegelemiseks eraldi tegevuskava koostamise osas lepiti kokku uus kohtumine 2011. aasta jaanuari II poolde kui on selgunud 2010. aasta viimase kvartali tööturu näitajad ning avalikustatud Töötukassa tuleva aasta tegevuskava, mille järel otsustakase edasised sammud. Minister soovitas ENLil jätkata koostööd Töötukassaga ja tõi välja ka noorteühenduste ning partnerite suure rolli noortele Töötukassa pakutavate toetusvõimaluste kohta info edastamisel.

ENLi esimees Ott Heidmets hindas kohtumise kulgu positiivseks ning konstruktiivseks. “ENLi jätkab kindlasti oma ettepanekutele toetuse otsimist ning kohtub selles osas konkreetsemate tegevuste osas kokkuleppimiseks ka Sotsiaalministriga,” täiendas Heidmets.

 

# ENLi Teated läheb jõulupuhkusele

Seoses pühadehooajaga ning Eesti Noorteühenduste Liidu kollektiivpuhkusega läheb uut energiat ja jõudu koguma ning puhkusele ka e-uudiskiri ENLi Teated. Uudiskiri tuleb taas värske infoga tagasi jaanuaris, mil juba uued ettevõtmised ja tööd on suurema hoo sisse saanud. 

HUVITAVAT

# OSALE: Kutse filmiõhtule “Tere tulemast” Tartus 20. detsembril kell 19:00. Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM), Euroopa Pagulasfond ja EV Siseministeerium kutsuvad tähistama rahvusvahelist migrantide päeva esmaspäeval, 20. detsembril Tartus Genialistide Klubis (Lai tn 37). Filmi “Tere tulemast” näidatakse PARE projekti raames ning seda kaasrahastab Euroopa Liit Euroopa Pagulasfondi kaudu ja EV Siseministeerium. Filmi keskmes on ohud ning raskused, millega põgenikud uue kodu ja turvalisuse otsingutel kokku puutuvad. Film räägib 17-aastasest Iraagist pärit kurdi poisist nimega Bilal, kes on kolm kuud illegaalina mööda Euroopat reisinud, et lõpuks Suurbritannias oma tüdruksõbraga kohtuda. Bilal jõuab välja Calais linnani Prantsusmaal, kust lähima Suurbritannia külani on kõigest 32 km. Kahte linna aga eraldab Inglise kanal. Nii otsustabki Bilal õppida kohaliku ujumistreeneri Simoni abiga ujuma, et omal jõul ületada väin. Filmile järgneb arutelu. 

# OSALE: Võistlus noortele “Mina ja põgenik?” õhutab noori migratsiooni ja varjupaiga teemadel kaasa mõtlema. Oodatud on 7.-12. klasside õpilaste tööd 15. märtsini 2011.a. Võistlustöö võib kajastada nii reaalseid migratsiooniga seotud probleeme kui ka noorte poolt välja pakutavaid lahendusi. Oodatud on kõik põgenike, pagulaste, varjupaikade ja migratsiooniga seotud tööd. Inspiratsiooni võib, kuid ei pea ammutama järgmistest näidisteemadest: Mida mina saan migrantlapse aitamiseks ära teha?; Mida meil põgenikelt õppida on?; Kuidas mõistan põgenikuks olemist?; Miks inimesed lahkuvad oma kodumaalt? Võistlustöö žanril piiranguid pole – osalejad võivad kirjutada (mh filmistsenaariume, esseesid, jne), filmida, fotografeerida ja joonistada; oluline, et keskne roll oleks migratsiooni teemal.Täpsustavad küsimused palume saata meiliaadressile msassi@iom.int.

# OSALE: Sillamäe Lastekaitse Ühing kutsub vastama küsitlusele jätkusuutliku arengu kohta! Peace Child Internationali juhib globaalset noorte mobiliseerimisprojekti “Road to Rio+20”, mille eesmärk on kaasata noori jätkusuutliku arengu edendamisse. Projekti üheks väljundiks on noorte poliitikadokument, mis kajastab noorte hoiakuid ja prioriteete antud valdkonnas. Vajalike andmete kogumiseks viib SLÜ läbi küsitlust. Osalema on oodatud kuni 30aastased noored. 5 küsimusele, mis võtavad aega maksimaalselt 2 minutit, saab vastata siin: http://sscw.ee/pages/et/projektid/aasta-2010/road-to-rio20/kumsitlus.php

# OSALE: Varivalimiste projekti raames korraldatav valimisreklaami teemaline õpilastööde konkurss – peaauhind Ordi sülearvuti! Eesti Noorteühenduste Liit kutsub üles kõiki 14-20aastaseid noori osalema valimisreklaami teemalisel õpilastööde konkursil ning paneb peaauhinnaks välja võitjale Ordi sülearvuti ning ka mitmeid teisi auhindu. Missugune oleks sinu valimisreklaam? Kas noortel on õigust ühiskondlikel teemadel kaasa rääkida? Kas poliitika on vaid räpane mäng? Võistlustöösid oodatakse kahes kategoorias: essee ja visuaalne reklaam (plakat, flaier, videoklipp). Töid saab esitada kuni 25. veebruar 2011. Tööd saata e-maili aadressile konkurss@enl.ee või ENLi kontorisse postiga: Estonia pst. 5a, 10143, Tallinn.Täpsed konkursitingimused ja lisainfo leiab: http://www.varivalimised.ee/valimised2010/?div=33-0

# OSALE: Toidupank vajab vabatahtlikke! Mäletad, mida sa täna hommikusöögiks sõid? Enamasti võtame söömist üsna enesestmõistetavana- kui meil kõht tühi on, võtame midagi kapist või läheme kohvikusse, vaevalt teame, mis tunne on tõeline nälg. Kuid paljud meie kaasmaalased ei tea, mida või millal nad järgmisena süüa saavad. Toidupank pakub neile peredele reaalset abikätt – aitab kokku korjata igati kõlbliku, kuid äraviskamiseks mineva toidukraami ja jagab selle hättasattunud peredele. Toidupanga mündikampaania eesmärk on koguda kokku peagi kehtivuse kaotavad Eesti krooni mündid, et sellega abivajajaid aidata. Kokkukogutud müntide abil lükatakse käima mitmed lokaalsed ja regionaalsed Todupangad,s.t ostetakse külmkapid, laosistused ja toidu laialiveoks vajalikud kaubikud. Järgneva paari nädala jooksul vajab Toidupank abi, et inimestele aktiivselt Toidupanka tutvustada ja kaubanduskeskustes mündikampaania anumatesse sente ja münte korjata. Selleks otsitakse vabatahtlikke, kes erinevates kaubanduskeskustes mündianumate juures Toidupanga flaiereid jagaksid, münte koguksid ja annetajaid suupärase magusa ja piparkookidega rõõmustaksid. Päeva jooksul tuleb korraga töötada vaid 2-4 tundi. Vabatahtlikuks saab registreerida siin: http://www.toidupank.ee/vabatahtlikuks-registreerumine

# LOE!: 16. detsembril ilmub Harjumaal leviva Postimehe vahel taas noortele suunatud erileht “Noor Tegija”, kus palju põnevat infot ja kus 5. leheküljelt leiab vahva intervjuu varivalimiste projektijuhi Mailis Ostraga ning projekti assistendi Maia Esklaga. Intervjuust saab aimu, miks ENL varivalimisi korraldab, mida projekti korraldajad asjast ise arvavad, miks ühiskonnas kaasa rääkida – seda kõike lihtsalt, personaalsel ja noortepärasel moel! Mitteharjumaalased saavad lehte lugeda pdf-formaadis 16. detsembrist varivalimiste projekti veebilehel www.varivalimised.ee.

# OSALE: Vali kodanikuühiskonna aasta tegija! Igal aastal tunnustab Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit (EMSL) kodanikuühiskonna parimaid liikmeid, valides aasta kodanikuühenduse, avaliku võimu asutuse, ettevõtte, missiooniinimese ja teo, kes ja mis kodanikuühiskonna arengule kaasa aidanud. Kandidaate saavad üles seada kõik, valiku nende vahel teeb EMSLi nõukogu. Kandidaate saab esitada siin:http://bit.ly/i8a6mR

# RAHASTAMINE: Konkurss Karl Suure Euroopa noorteauhinnale. Konkursi korraldajad ootavad kandideerima projekte, mis pakuvad Euroopas elavatele noortele järgimist väärivat eeskuju ning praktilisi näiteid edukast koosolemisest ühtse kogukonnana. Selleks võivad olla noorsoovahetuse programmid, kultuurivaldkonna või interneti projektid, millel on selge Euroopa mõõde. Konkursil saavad osaleda noored vanuses 16 kuni 30, kes on seotud projektidega, mis aitavad suurendada Euroopa riikides elavate inimeste üksteisemõistmist.Auhinnafond on 10 000 Eurot. Kolm parimat võiduprojekti saavad autasuks 5000, 3000 ja 2000 Eurosuuruse lisafinantseeringu ning võitjad kutsutakse ka Euroopa Parlamenti. Projektide esitamise tähtaeg on 23. jaanuar 2011. Lisainfo: http://www.charlemagneyouthprize.eu/view/et/introduction.html

# RAHASTAMINE: Programmi Euroopa Noored eeltähtaeg 10. jaanuaril 2011. Programm Euroopa Noored toetab 13-30aastaste noorte omaalgatust ja rahvusvahelist koostööd. Programm pakub rahvusvahelisi enesetäiendamisvõimalusi ka noorsootöötajatele. Taotlusi võivad esitada kõik mittetulundusühingud, avalik- õiguslikud asutused, kohalikud omavalitsused ja noortegrupid. Järgmine taotlustähtaeg on 1. veebruaril 2011. Selleks, et saada oma projektitaotlusele individuaalset nõustamist, tuleb eeltäidetud taotlusvorm saata elektroonselt hiljemalt 10. jaanuaril vastava alaprogrammi konsultandile. Lisainfo: http://euroopa.noored.ee/node/4204

# RAHASTAMINE: Avatud Ühiskonna Instituudi Noortefond võtab vastu taotlusi. Noortefond on loodud selleks, et pakkuda innustust ja toetust noortele inimestele, kes tahavad edendada avatud ühiskonna põhimõtteid ja suudavad ärgitada oma eakaaslasi üheskoos tegutsema. Noortefond julgustab 15-29aastaseid noori haarama initsiatiivi sotsiaalse sidususe, kultuurilise mitmekesisuse ja kodanikuaktiivsuse väärtuste edendamisel. Selleks pakub fond väiketoetusi ja abi noorte algatusel käima lükatud edumeelsetele ettevõtmistele. Eriti hinnatud on projektid, mis on uuenduslikud nii sisult, kui vormilt. Lisainfo: http://www.oef.org.ee/noortefond

# TÖÖPAKKUMINE: Eesti Noorteühenduste Liit otsib oma kollektiivi tegevjuhti! Kandideerimiseks tuleb saata oma CV, motivatsioonikiri ning avaldus palgasooviga hiljemalt 18. detsembriks 2010 Anni Kullerile (anni@enl.ee). Lisainfo: http://bit.ly/h68131

ENLi ETTEVÕTMISED

Käesoleval nädalal:

13. detsember – Sotsiaalminister Hanno Pevkuriga toimunud kohtumisel noorte tööpuudusele lahenduste leidmise arutamise eesmärgil osales ENLi esimees Ott Heidmets.
17. detsember – Rahvusraamatukogu nurgasaalis toimuvas mõttekojas “Sotsiaalse meedia tähendus poliitikas” osaleb ENLi avalike suhete spetsialist Meelika Jürisaar. 

Eelmisel nädalal:

8. detsember – ENLi Parima Noorteprojekti 2010 auhinnaüritus ja ENLi jõulupeo tähistamine Tallinnas kohvikus Wabadus.
9. detsember – Eesti Noorsootöö Keskuse noorsootöötajate tunnustusüritusel osalesid ENLi esimees Ott Heidmets ja tegevjuht Anni Kuller.
9. detsember – Swedbankiga kohtumisel varivalimiste projekti koostöö ning e-hääletussüsteemi teemadel osales varivalimiste projektijuht Mailis Ostra. 

 

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status