fbpx

/ Infonurk / Pressiteated / Pressiteade: Täna algas varivalimiste e-hääletusperiood

Eesti Noorteühenduste Liit
25. veebruar 2011
PRESSITEADE

Täna algas varivalimiste e-hääletusperiood

Täna avas Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) veebilehel www.varivalimised.ee 14-17aastastele kodanikele varivalimiste e-hääletussüsteemi, kus Riigikogu kandidaatide poolt saavad hääletada mittevalimisealised noored üle Eesti. E-hääletada saab 3. märtsini ID-kaardi, SEB ja Swedbanki internetipanga ning E-kooli kasutajatunnuste abil.

Üleriigilise poliitiliselt sõltumatu kodanikuharidusprojekti raames on veebruari jooksul toimunud ja toimumas üle Eesti ligi poolsada noortele suunatud valimisdebatti, mitukümmend simulatsioonimängu otsuste langetamisest poliitikas ning õpilastööde konkurss valimiskampaaniate ja -reklaami teemal.

Lisaks internetikeskkonnale on noortel võimalik varivalida ning oma arvamust väljendada ka üle riigi avatud ametlikes e-hääletuspunktides.

Tallinnas avatakse täna e-hääletuspunkt punase lindi läbilõikamisega koos projekti patrooni Allar Jõksiga vabaajakeskuses Solaris kell 17:00. E-hääletuspunkt jääb noortele varivalimiseks lahti 25. veebruarist 3. märtsini iga päev kell 17:00-20:00. Varivalimiste e-hääletuspunkte avatakse ka üle Eesti koolides ja noortekeskustes.

“Täna on Eesti noortel võimalus teha ajalugu ja esmakordselt osaleda e-hääletussimulatsioonis, mis hõlmab kogu Eestit. Varivalimised annab noortele kodanikele, kes veel pärisel valida ei saa, kaasarääkimisvõimaluse ja teadmise, et noorte arvamus jõuab otsustajateni ning et noorte häälel on tähtsus,” lausub ENLi varivalimiste projektijuht Mailis Ostra.

“Kutsume üles kõiki 14-17aastaseid noori varivalima ja näitama, et noored ei ole hääletu sihtgrupp, kes ei hooli oma ühiskonnast ja meid kõiki puudutavatest probleemidest,” lisas Ostra.

Varivalimiste e-hääletussüsteem tagab hääletajale anonüümsuse ning seda saavad kasutada vaid 14-17aastased Eesti kodakondsusega noored. Varivalijad saavad hääletada oma elukohajärgsete kandidaatide vahel ning oma häält saab hiljem soovi korral muuta nagu ka päris e-hääletamisel.

Varivalimised on ENLi poolt korraldatud 14-20aastastele noortele suunatud poliitiliselt sõltumatu kodanikuharidusprojekt. Projekti eesmärgiks on süvendada noorte huvi ühiskonnaelus kaasarääkimise vastu ning viia noorte arvamus avalikkuse ja otsustajateni, et Eesti poliitika arvestaks rohkem noorte vajadustega. Projekti raames toimuvad üle Eesti debatid, õpilastööde konkurss valimisreklaami teemal, simulatsioonimängud otsustusprotsessidest ning 25. veebruarist kuni 3. märtsini saavad kõik 14-17aastased Eesti kodakondsusega noored osaleda üleriiigilises e-hääletussimulatsioonis ning valida Riigikogu kandidaatide vahel.

Varivalimiste projekti rahastavad SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Avatud Eesti Fond, Siseministeerium ja Hasartmängumaksu Nõukogu. Projekti meediapartneriteks on Eesti Rahvusringhääling ja Postimees. Projekti toetavad Ordi, vabaajakeskus Solaris ja teater Vanemuine.

Fotomaterjali 2009. aastal toimunud varivalimistest leiab siit: http://www.enl.ee/et/Galeriid/Varivalimised2009

Lisainfo:
Meelika Jürisaar
Eesti Noorteühenduste Liit
Avalike suhete spetsialist
GSM: +372 50 41 258
E-mail: meelika@enl.ee
www.varivalimised.ee
www.enl.ee 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status