fbpx

/ Infonurk / Uudiskiri / ENLi Teated 275

\"ENL\"

1. märts 2011
ENLi Teated nr 275

\"\"

UUDISED

# Varivalimised hoos – varivalida saab veel 3. märtsini!

Esmaspäeva pärastlõunase seisuga oli varivalimas käinud üle tuhande noore ning veel on oma otsustusvõimet ja ühiskonnast hoolimist võimalik näidata varivalimistel osalemisega kõigil 14-17aastastel noortel.

Varivalida saab kuni 3. märtsi südaööni, pärast mida e-hääletuskeskkond suletakse. Kutsume kõiki noori üles tegema ühiselt ajalugu ja osalema varivalimistel! Varivalimistel e-hääletamine on turvaline, tagatakse hääletaja anonüümsus ning oma häält saab süsteemis ka hiljem muuta. E-hääletamine varivalimistel käib ID-kaardi, SEB ja Swedbanki ning E-kooli kasutajatunnuste abil.

Tsiteerides Ühtse Eesti Suurkogul öeldut: \”Kui sina ei tegele poliitikaga, tegeleb poliitika sinuga!\” Otsusta ise, mine varivalima! Ja loomulikult ela meile kaasa Facebookis!

PS: Juba 6. märtsil kell 19:00 toimub Tallinnas Solarise keskuses ka vahva varivalimispidu koos võistlustega, tulevaste Eesti superstaaride esinemisega ning õpilastööde konkursi parimate auhindamisega. Teeme teatavaks ka varivalimiste tulemused! Tule, osale ja võta sõber ka kaasa! Sündmus on tasuta!

Projekti rahastavad: SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo, Siseministeerium, Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Hasartmängumaksu Nõukogu. Projekti toetavad: Solaris, teater Vanemuine, Ordi ja Eesti Jalgpalli Liit. Projekti meediapartnerid: Eesti Rahvusringhääling ja Postimees.

 

# ENLi mentorlusprogramm toetab omavalitsusi noortevolikogude loomisel

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) jätkab 2010. aastal algatatud noortevolikogude loomise mentorlusprogrammiga, mille raames luuakse mullu 26 uuele noortevolikogule lisaks juurde 2011. aasta vältel veel 20.

ENL toetab kohalikke omavalitsusi ka rahaliselt ning mentorlusprogrammis osalemiseks ootab liit avaldusi 21. märtsini. ENLi omavalitsustele ja noortevolikogudele mõeldud mentorlusprogrammi on kaasatud üle 20 noore aktiivse vabatahtliku, kes tänu varasemale noortevolikogu kogemusele ja spetsiaalsele väljaõppele on noortevolikogu loomise ning arendamise juures abiks. Igale uuele noortevolikogule antakse stardikapitali 190 eurot. 

Lisainfo ning taotlusvormid: http://www.noortekogud.ee/?page=96

 

# ENL võtab tööle avalike suhete spetsialisti

Eesti Noorteühenduste Liit võtab tööle avalike suhete spetsialisti. Tööle asumise aeg on aprillis. Kandideerimiseks tuleb saata CV ja motivatsioonikiri 14. märtsiks Mari Valgepeale (mari@enl.ee). Teemareale kirjutada \”avalike suhete spetsialist\”.

Lisainfo ENLi kodulehelt: http://bit.ly/gRgIH4

\"\"

HUVITAVAT

# OSALE: Sorex kutsub laupäeval Peeter Suure merekindlusesse seiklema! 5. märtsil toimub ekskursioon Tallinna külje all Vana-Narva mnt. ääres, Maardu linna piiril asuvasse 20. sajandi algul Peterburi kaitseks rajatud muljetavaldavate mõõtmetega Peeter Suure merekindluse maa-alusesse tunnelisse. Kohtumispaik on 10:00 sadama lähistele jääva Norde Centrumi parklas (kõige rohkem Narva mnt. poolse ukse juures). Ajakava kohaselt kestab retk paar tundi (või nii kaua nagu uudistada soovitakse). Varustusest läheb vaja kummikuid (soovitavalt kõrged), taskulampi, vett ja määrdumist mitte kartvaid riideid (näiteks vihmariideid) ja töökindaid. Huvilistel endast märku anda hiljemalt 4. märtsi lõunaks. Kontakt: Sass, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing \”SOREX\”, 55615623, sass@evm.ee.

# OSALE: Noortekoolitus \”Sotsiaalse ettevõtluse ABC\” 26. märtsil Raplas. Koolitusel saab teada, mis on sotsiaalne ettevõtlus, kuuleb innustavaid näiteid, õpid tegema selles valdkonnas esimesi samme ning programmi Euroopa Noored noortealgatusi selle jaoks kasutama. Koolitusele on oodatud 16-20aastased noored.Kandideerimistähtaeg 11. märts. Lisainfo: http://euroopa.noored.ee/node/4557 

# OSALE: Eesti Seksuaaltervise Liit ootab aktiivseid 15-24aastaseid noori koolitusele \”Aga miks? Seks! Ehk mis tegelikult toimub?\” I osa. Koolitus toimub 11.-13. märts Pärnumaal. Registreerimise tähtaeg on 6. märts. Koolitus põhineb noorelt noortele mitteformaalsel õppemeetodil. Kasutatakse interaktiivseid mänge, grupitöid, simulatsioone. Koolitusel osalejad saavad sõna sekka öelda ja oma arvamust avaldada. Koolituse esimene osa keskendub identiteedile, seksuaalsusele ja selle rollile meedias. Koolitus on tasuta. Lisainfo: http://bit.ly/i5E0Vf

# OSALE: Noorteprojekt \”Rahvusvaheline Kriminaalkohus – Simulatsioon\” (MICC) otsib ägedaid osalejaid! 21.-25. märtsil, kevadvaheajal, viiakse Eestis esmakordselt läbi Rahvusvahelise Kriminaalkohtu simulatsioon noortele, mille raames pakutakse põhjalikku inimõiguste ja õigusmõistmise alast koolitust. Simulatsioon baseerub Rahvusvahelise Kriminaalkohtu reaalsetele kaasustele. Osalema oodatakse õiguste kaitsmisest huvitatud gümnaasiuminoori. Kandideerimistähtaeg on 11. märts. Lisainfo ja kandideerimine: http://www.micc.ee

# OSALE: Vabalava tuur jõuab Pärnusse, Tartusse ja Tallinnasse! Vabalava läheb tuurile ja noored kunstihuvilised pääsevad lavale 4. märtsil Pärnu Noorte Vabaajakeskuses, 5. märtsil Tartus Plink-Plonkis ja 10. märtsil Tallinnas Von Krahlis. Igas linnas toimub neljatunnine kontsertsündmus, lavale jõuavad kõik eelnevalt registreerunud noored, kellel on soovi, julgust ja tahet väljendada end oma loomingu näol ning seeläbi avalikkuse ette jõuda. Projekti eesmärk on pakkuda noortele kunstihuvilistele võimalust jagada oma maale, muusikat, luulet, näitemängu ja muud loomingut teistega. Lisainfo: http://www.vabalava.ee

# RAHASTAMINE: Mittetulundusühingute ja sihtasutuste tegevusvõimekuse programmi raames avas Kodanikuühiskonna Sihtkapital kaks taotlusvooru. Vabaühenduste piirkondlike kodanikuhariduse koostööprojektide toetamiseks rahalise mahuga kuni 220 000 eurot. Projektide esitamisetähtaeg on 15. märts.Vabaühenduste kaasava planeerimise projektide toetamiseks rahalise mahuga 127 823, 30 eurot. Projektide esitamise tähtaeg on 10. märts. Lisainfo: http://kysk.ee/?s=514

# RAHASTAMINE: Avatud Ühiskonna Instituudi Noortefond võtab vastu taotlusi. Noortefond on loodud selleks, et pakkuda innustust ja toetust noortele inimestele, kes tahavad edendada avatud ühiskonna põhimõtteid ja suudavad ärgitada oma eakaaslasi üheskoos tegutsema. Noortefond julgustab 15-29aastaseid noorihaarama initsiatiivi sotsiaalse sidususe, kultuurilise mitmekesisuse ja kodanikuaktiivsuse väärtuste edendamisel. Selleks pakub fond väiketoetusi ja abi noorte algatusel käima lükatud edumeelsetele ettevõtmistele. Eriti hinnatud on projektid, mis on uuenduslikud nii sisult, kui vormilt. Lisainfo: http://www.oef.org.ee/noortefond

# RAHASTAMINE: Programmi Euroopa Noored taotlustähtaeg 1. aprillil. Programm Euroopa Noored toetab 13-30aastaste noorte omaalgatust ja rahvusvahelist koostööd. Programm pakub rahvusvahelisi enesetäiendamisvõimalusi ka noorsootöötajatele. Taotlusi võivad esitada kõik mittetulundusühingud, avalik- õiguslikud asutused, kohalikud omavalitsused ja noortegrupid. Järgmine taotlustähtaeg on 1. aprillil. Kui soovite oma projektile individuaalset nõustamist, saatke täidetud projektitaotlus 10. märtsiks e-postiga vastava alaprogrammi konsultandile. Lisainfo: http://euroopa.noored.ee/node/4246

# TÖÖPAKKUMINE: Põltsamaa noorte- ja elukestva õppe keskus pakub tööd nooorsootöötajale.Töö eesmärgiks on luua eeldused ja toetada noortekeskuses, kui mitteformaalse õppimise keskkonnas, piirkonna noorte kujunemist hästi toimetulevaks ühiskonnaliikmeks. Elulookirjeldus ja motivatsioonikiri saata aadressil karintonts@gmail.comhiljemalt 3. märtsiks. Lisainfo: Karin Tõnts, 56643777 ja http://www.nyjuventus.ee.

\"\"

ENLi ETTEVÕTMISED

Käesoleval nädalal:

25. veebruar-3. märts – Varivalimiste e-hääletusperiood. Tallinnas Solarise keskuses on avatud e-hääletuspunktid iga päev kell 17:00-20:00.
28. veebruar – Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu liikmeklubis osalesid ENli tegevjuht Anni Kuller ja ENLi tegevjuht (alates 15. märtsist) Mari Valgepea.
1. märts – Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu poolt korraldataval Riigikogu valimisdebatil kodanikuühiskonnast Tallinnas Meritoni hotellis osales ENLi tegevjuht Anni Kuller. 
6. märts – Tallinnas Solarise keskuses toimuval varivalimispeol tehakse teatavaks varivalimiste tulemused ning auhinnatakse õpilastööde konkursi parimaid töid. Varivalimispidu algab kell 19:00 ning on kõigile avatud ja tasuta.

Eelmisel nädalal:

21. veebruar – Noorteorganisatsiooni AEGEE rahvusvaheliste esindajatega kohtus ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson.
22. veebruar – Maksu- ja Tolliametis toimunud tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute, sihasutuste ja usuliste ühenduste nimekirja koostamise asjatundjate komisjoni koosolekul osales ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson.
22. veebruar – Tallinnas Riigikogu teabekeskuses toimus varivalimiste avalik debatt. Debatil osalesid ENLi tegevjuht Anni Kuller, tegevjuht (alates 15. märtsist) Mari Valgepea, avalike suhete spetsialist Meelika Jürisaar, varivalimiste projektijuht Mailis Ostra ja varivalimiste projekti assistent Maia Eskla.
24. veebruar – ENLi juhatuse koosolek.
25. veebruar – Solarises (1. korrusel) kell 17:00 avati pidulikult varivalimiste e-hääletusperiood ning Tallinna avalik varivalimiste e-hääletuspunkt.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status