fbpx

/ Infonurk / Uudiskiri / ENLi Teated 279

 

29. märts 2011
ENLi Teated nr 279

UUDISED

# Ilmus Postimehe erileht “Noor Tegija”

25. märtsil ilmus Postimehe vahel taas kord noorte erileht “Noor Tegija”, kus juttu räpasest poliitikast ja varjus istuvatest noortest, mobiilsest noorsootööst, vabatahtlikust tööst Itaalias, noorte tegemistest ja noorte osalusest ning paljust muust põnevast. Juttu on ka noortevolikogude loomise mentorlusprogrammist, mille raames ENL loob tänavu juurde 20 uut noortevolikogu Eesti erinevatesse paikadesse, et suurendada noorte osalust kohalikes otsustusprotsessides. 

Loe lehte siit!


# Osaluskogud valisid noorte osaluskogude esinduskoja esimese koosseisu

26.-27. märtsil toimus Talllina Ülikoolis noorte osaluskogude kevadseminar, kus noorte osaluskogud üle Eesti vahetasid kogemusi ning valisid endi seast esmalordselt ka noorte osaluskogude esinduskoja liikmed. 

Noorte osaluskogude esinduskoja eesmärk on nõustada ENLi juhatust ning meeskonda osaluskogude spetsiifikast lähtuvalt. Esinduskoja valimistel osales 31 noorte osaluskogu, mille otsusega valiti esimese esinduskoja koosseisu seitse liiget: Anni Tedremaa (Lääne-Viru Noortekogu), Elo Lättemägi (Tartu Valla noortekogu), Jana Bendel (Läänemaa Noortekogu), Külli Park (Tartumaa Noortekogu), Liisa Otsak (Harjumaa Noortekogu), Marian Vares (Pärnumaa Noortekogu) ja Siim Liiskmann (Põlvamaa Noortekogu). 

“Kuna koordineeritavaid osaluskogusid on tänaseks juba väga palju, siis kõikide partneritega on side pidamine ning kohtumiste korraldamine väga töömahukas, mistõttu näeme, et igapäevase sisulise töö tegemiseks on esinduskoja tegevuse aktiiviseerimine heaks ning järjepidevaks lahenduseks,” selgitab ENLi noorte osaluskogude koordinaator Anni Metstak. 

Loe lisa siit!


# ENLi vaatlejaliikme staatuse said Järvamaa Noortekogu ja Valgamaa Noortekogu

Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) juhatus võttis 17. märtsi juhatuse koosoleku otsusega ENLi liikmeskonda kaks uut vaatlejaliiget – Järvamaa Noortekogu ja Valgamaa Noortekogu. Eesti Noorteühenduste Liit tervitab uusi liikmeid ENLi peres, kus on nüüdseks 57 noorteorganisatsiooni ja noorte osaluskogu! 

Loe värskete liikmete kohta siit!


# Uudiskiri ENLi Teated läheb lühikesele kevadpuhkusele

ENLi Teated läheb seoses muudatustega ENLi kollektiivis lühikesele kevadpuhkusele ning ilmub taas 19. aprillil.

Oma põnevatest sündmustest, uudistest ja muust, mida soovite ENLi Teadetes kajastada, saab teada anda e-maili aadressile enl@enl.ee. ENL kajastab hea meelega oma liikmesorganisatsioonide ja partnerite projekte ja tegevusi – lähtuma peab vaid kahest lihtsast põhimõttest: ENLi ei edasta kommertsteateid ning meie uudiskirjas kajastust leidvad uudised olgu ikka ja alati noortevaldkonda või kodanikuühiskonda puudutavad. 

 

# Programm Euroopa Noored toetas noorteprojekte üle 423 000 euroga

Euroopa Liidu noorte kodanikuharidusprogrammist sai esimeses taotlusvoorus toetust 37 Eesti noorteprojekti. 

Toetati 10 rahvusvahelist noortevahetust, mis annavad Eesti ja teiste riikide noortele võimaluse ühistegevuse käigus endi jaoks olulisi teemasid käsitleda ning üksteise kultuurilisi sarnasusi ja erinevusi tundma õppida. Noortealgatuste alaprogrammis, mis seab keskmesse noorte tegevused oma kogukonna heaks, toetati kaheksat projekti. Noorte demokraatiaprojektide alaprogrammis toetati Jõgeva ja Karlstadti noorte projekti, kus õpitakse simulatsioonimängu käigus esindus- ja osalusdemokraatia põhimõtteid. Euroopa vabatahtliku teenistuse raames tuleb Eestisse 15 vabatahtlikku ja kolm eestlast läheb vabatahtlikuks välismaale. Noorsootöötajate rahvusvahelise koostöö arendamisele suunatud alaprogrammi toel viiakse ellu kuus koolitustegevuse ja võrgustikuprojekti. Noorteseminaride alaprogrammis, mis võimaldab arendada noorte ja otsustajate dialoogi, toetati kolme projekti. 

Lisainfot leiab siit!

HUVITAVAT

# OSALE: 18. aprillil toimub Tallinnas Salme Kultuurikeskuses järjekordne TEDx! TEDx on iga-aastaselt toimuv sündmus, kuhu kutsutakse kõnelema maailma juhtivamaid mõtlejaid ja tegijaid, et nad jagaksid teistega seda, mis neid kõige enam sütitab. Mine vaata oma silmaga, mida see ilmakuulus TED-formaat endast kujutab. Vaimustu või kiru maapõhja, aga üks päev täis sisukaid kõnesid ja säravaid esinemisi ei jookse kellelgi mööda külge maha. Lisainfo: www.tedxtallinn.org

# OSALE: 7. aprillil toimub Võti Tulevikku karjääripäeva raames Loov Eesti teatrietenduse vormis koolitus pealkirjaga “Palju Õnne igaks elujuhtumiks!”, kus Pärnu Endla teatri näitlejad mängivad läbi ühe loomeettevõtte loomise võlud ja valud. Karjääripäevade eesmärk on tuua ettevõtted ja tudengid üksteisele lähemale, luua parimad võimalused omavaheliseks kontaktiks. Etendus algab 7. aprillil kell 16:00 Tallinna Tehnikaülikooli auditooriumis I-202. Lisainfot leiab siit!

# OSALE: Noored Kooli Sihtasutus ja Swedbank kutsuvad haridusteemalisele diskussioonile ja sellele järgnevale vastuvõtule KUMU kunstimuuseumis 6. aprillil kell 15:00-17:30. Diskussiooni aukülaliseks on Teach For America ja Teach for All organisatsioonide asutaja ja tegevjuht Wendy Kopp, kelle Time Magazine valis 2008. aastal “100 maailma kõige mõjukama inimese” hulka. Oma osalemisest paluvad korraldajadteada anda 31. märtsiks eelregistreerumisega siin! Diskussioon toimub inglise keeles. Päevakava ja lisainfo leiab siit!

# OSALE: 19. -24. juulil toimub Tallinnas Euroopa Noorte Kohtumine 2011: Jätkusuutlik Areng, kuhu on oodatud osalema kõik 15-35aastased noored. Kohtumise teema on noorte osalus jätkusuutliku arengu tagamisel ja kohtumisel arutletakse, mis rolli saavad ja peaksid noored ning noorsootöö organisatsioonid mängima jätkusuutliku arengu nimel tehtud ettevõtmistes. Kohtumist korraldab Rahvusvaheline Korralduskomitee, mis koosneb 10 riigi esindajatest (Ühendkuningriigid, Prantsusmaa, Holland, Itaalia, Belgia, Eesti, Läti, Türgi ja Venemaa) ning kaasatud on partnerid veel 17 riigist. Kandideerimistähtaeg on 31. märts (kell 13:00)! Lisainfo ja registreerumine: http://www.eym2011.eu

# OSALE: Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitseühing SOREX kutsub 16. ja 17. aprillil kanuumatkale Soomaale kevadist suurvett nautima. Soomaal algab peatselt 5. aastaaeg ehk kevadine üleujutus, mil jõed tõusevad üle kallaste (isegi kuni 4-5 meetrit!), metsaalused muutuvad suurteks järvedeks ja ühtlane veeväli ulatab kaugustesse. Arvestades asjaolu, et tänavuse kõrgvee haripunkt peaks saabuma just aprilli teisel-kolmandal nädalal, minnaksegi 16. ning 17. aprillil kaema seda omapärast loodusnähtust. Kanuutame toimub mööda heinamaid ja metsaradu ning slaalomit saab harjutada ka lausa puude vahel. Sobivast kuupäevast palub korraldaja teatada hiljemalt 10. aprilliks! Lisainfot leiab siit!

# RAHASTAMINE: Programmi Euroopa Noored taotlustähtaeg 1. aprillil. Programm Euroopa Noored toetab 13-30-aastaste noorte omaalgatust ja rahvusvahelist koostööd. Programm pakub rahvusvahelisi enesetäiendamisvõimalusi ka noorsootöötajatele. Taotlusi võivad esitada kõik mittetulundusühingud, avalik- õiguslikud asutused, kohalikud omavalitsused ja noortegrupid. Lisainfo: http://euroopa.noored.ee/node/4246

# RAHASTAMINE: Euroopa Komisjoni konkursikutse koostööks teiste maailma riikidega, taotlustähtaeg 6. mai. Euroopa Komisjon kuulutas välja konkursi alaprogrammi 3.2 (koostöö teiste maailma riikidega) raames taotluste esitamiseks eesmärgiga toetada projekte, millega edendatakse noortevaldkonna koostööd Euroopa Noored programmiriikide ja teiste maailma riikide vahel. Konkursi üheks prioriteediks on koostöö Hiinaga. Lisainfo: http://euroopa.noored.ee/node/4630

# RAHASTAMINE: Swedbanki annetuskeskkond kutsub kandideerima ka noorteorganisatsioone! Swedbank ootab uusi organisatsioone kandideerima Swedbanki annetuskeskkonda, mille vahendusel saavad mittetulundusorganisatsioonid ja sihtasutused oma projekte avalikkusele tutvustada ja eraisikud neile heategevuseks annetusi teha. Välja valitud organisatsioonid saavad võimaluse esitleda end ühe aasta jooksul Swedbanki annetuskeskkonna lehel, kus inimesed saavad teha neile nii ühekordseid kui ka regulaarseid annetusi. Annetuskeskkonna vahendusel on tänaseks tehtud annetusi juba 136 000 euro ulatuses ning Swedbank on omalt poolt lisanud 236 473 eurot. Kogu kandideerimiseks vajalik informatsioon on üleval annetuskeskkonna lehel, kust leiab ka testi, mis annab esmase tagasiside organisatsiooni sobivuse kohta annetuskeskkonna tingimustele.? ?Annetuskeskkond on Swedbanki internetipangas leitav aadressil http://www.swedbank.ee. Keskkonda pääseb läbi alajaotuste Swedbankist -> Swedbank ühiskonnas -> Annetuskeskkond. Taotlustähtaeg on 15. aprill!

# RAHASTAMINE: Avatud Ühiskonna Instituudi Noortefond võtab vastu taotlusi. Noortefond on loodud selleks, et pakkuda innustust ja toetust noortele inimestele, kes tahavad edendada avatud ühiskonna põhimõtteid ja suudavad ärgitada oma eakaaslasi üheskoos tegutsema. Noortefond julgustab 15-29aastaseid noori haarama initsiatiivi sotsiaalse sidususe, kultuurilise mitmekesisuse ja kodanikuaktiivsuse väärtuste edendamisel. Selleks pakub fond väiketoetusi ja abi noorte algatusel käima lükatud edumeelsetele ettevõtmistele. Eriti hinnatud on projektid, mis on uuenduslikud nii sisult kui vormilt. Lisainfo: http://www.oef.org.ee/noortefond

ENLi ETTEVÕTMISED

Käesoleval nädalal:

28. märts – ENLi juhatuse koosolek.
30. märts – Riias toimuval Nordic-Baltic Contact Meeting ettevalmistaval kohtumistel Läti ja Leedu noorteühenduste liitudega osalevad ENLi juhatuse esimehe kohusetäitja ja välissuhete juht Pille-Riin Raudsepp, noorte osaluskogude projekti koordinaator Anni Metstak ja tegevjuht Mari Valgepea.
1. aprill – Elukestva õppe ja hariduse infrastruktuuri arendamise prioriteetsete suundade juhtkomisjoni koosolekul Rakveres osaleb ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson. 

Eelmisel nädalal:

22. märts – Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu koolitusel “Katused korda” Eesti Puuetega Inimeste Koja koolituskeskuses osales ENLi tegevjuht Mari Valgepea. 
23. märts – Laste õiguste osakonna asutava kogu kohtumisel Õiguskantsleri Kantseleis osales ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson.
26.-27. märts – Tallinnas toimunud noorte osaluskogude kevadseminaril osalesid ENLi noortepoliitika spetsialist Martti Martinson ning noorte osaluskogude koordinaatorid Anni Metstak ja Kristo Notton.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status