/ Noored valima! – alanud on varivalimisperiood

Eesti Noorteühenduste Liit
PRESSITEADE
1.10.2013
Noored valima! – alanud on varivalimisperiood 

1.-9. oktoobril saavad noored vanuses 13-17 üle Eesti valida kohalike omavalitsuste valimiste kandidaatide poolt nii sedel- kui e-hääletusel. Võimaluse valida saavad noored Eesti Noorteühenduste Liidu kolmandat korda korraldatava Varivalimiste projekti raames.

Varivalida saab nii selleks loodud spetsiaalses e-keskkonnas, kuhu pääseb varivalimiste kodulehe www.varivalimised.ee kaudu, kui ka maakonnakeskustes püsti pandud sedelhääletuspunktides. E-hääletamise keskkonda saab siseneda kolmel moel: e-kooli, pangakonto või ID-kaardi koodide kaudu. Sedelhääletuspunktis läheb vaja isikut tõendavat dokumenti, olgu selleks pass või ID-kaart. Kohapeal pakutakse noortele ka mitmesuguseid tegevusi: sõltuvalt punktist saab kuulata bände, lugeda raamatuid, mängida lauamänge või osaleda fotojahis.

Mitmes sedelhääletuspunktis leiab 1. oktoobril aset avaüritus, mille raames on kutsutud esinema kohalikke noortebände, viiakse läbi põnevaid võistlusi, tutvustatakse kandidaatide lubadusi ja valimisplatvorme ja palju muud. Korraldajad loodavad, et noored leiavad sedelpunktides vaba aja veetmise võimalusi, selmet lihtsalt kaubanduskeskuses aega surnuks lüüa.

Varivalimised annavad noortele võimaluse valimisprotsess ise läbi teha, alustades teadliku valiku langetamisega ja lõpetades sedeli hääletuskasti laskmisega. Varivalimiste eesmärk on näidata noori olulise ühiskonnagrupina, kel on oma arvamus ja seisukohad neid puudutavates küsimustes. Selleks, et noorte arvamus otsustajateni jõuaks, tehakse tulemused avalikuks 20.oktoobril pärast valimisjaoskondade sulgemist. Tulemusi analüüsitakse, neist tehakse statistika ning kokkuvõtted ja uuringute teel saadud tulemused noorte valimiseelistuste kohta jõuavad ka poliitikuteni.

Projekti viiakse läbi noortelt noortele ning Eestis saavad noored varivalida kolmandat korda. Projekti raames on üle riigi aset leidnud mitmed avalikud üritused, debatid ja simulatsioonimängud haridusasutustes, loodi ühiskonnaõpetuse materjale toetav e-õppekeskkond Varivalimiskool ja viidi läbi õpilastööde konkurss.

Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) on noorteühendusi ühendav katusorganisatsioon, mis tegeleb igapäevaselt ka noorte osaluskogude arendamisega. ENLi peamisteks eesmärkideks on pakkuda noorteühendustele ja osaluskogudele eestkostet, kujundada noori toetavat ühiskondlikku arvamust ja seadusandlikku keskkonda. ENL toetab kohalikke omavalitsusi noortevolikogude loomisel nii nõuga kui ka rahaliselt.

Lisainfot toimuvast kodulehelt: www.varivalimised.ee ja Facebook\’ist: www.facebook.com/Varivalimised

Varivalimiste koostööpartneriteks on Eesti Õpilasesinduste Liit, MTÜ Tegusad Eesti Noored, Eesti Väitlusselts ja Demokraatiapäev 2013, Tallinna Ülikool ja Riigiteaduste Instituut, Eesti Pensionäride Ühenduste Liit, Tallinna Linna Noortevolikogu ja Tartu Noortevolikogu.

Projekti rahastab EMP toetuste Vabaühenduste Fond Avatud Eesti Fondi vahendusel. Projekti on rahaliselt toetanud Euroopa Komisjon.

Küsimustele vastavad ja annavad täiendavaid kommentaare:

Maia Eskla, Varivalimiste projektijuht
maia@enl.ee
5194 1773 

Marju Tamp, Varivalimiste koolide ja koostöö koordinaator
marju@enl.ee
5569 8134 

Iiris Viirpalu, Varivalimiste kommunikatsiooni- ja meediakoordinaator
iiris@enl.ee
5666 7627 

Karl Hallik, Eesti Noorteühenduste Liidu avalike suhete spetsialist
karl@enl.ee
5551 7824

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status