/ Infonurk / Muu / Neljanädalane kogemustepagas. Praktikandi arvamuslugu

Pärast ülikooli lõpetamist, sain aru, et erialase töö leidmine on paras katsumus. Sellisel keerulisel ajal otsustasin minna hoopis praktikale ja võtta vastu uusi kogemusi. Olen olnud neli nädalat ENLis turundus- ja kommunikatsioonipraktikal. E-praktika on kulgenud suurepäraselt ning selle lõppedes liigun julgemal sammul edasi töömaastiku avarustesse. 

Kuidas meie juurde sattusid ja miks just ENLi valisid? 

Esimest korda kuulsin ENList ülikooli esimesel kursusel, sest minu kursusekaaslased olid seotud ENLi tegemistega. Kuid alles selle aasta alguses hakkas mind päriselt huvitama, mida ENL endast täpsemalt kujutab. Uurisin praktikavõimalusi Vabaühenduste Liidu kodulehe heakodanik.ee kaudu. Mulle jäi silma kogukonnapraktika, mille oli ENL enda kätesse võtnud. Vestlusel sain aru, et kogukonnapraktika asemel soovin arendada kommunikatsiooni- ja turundusalaseid teadmisi. Otsustasime, et ENLi turundus- ja kommunikatsioonispetsialistist Gerlist saab minu juhendaja ning õpin tema tiiva all. 

Millised olid sinu ootused praktikale ja kuidas need täitusid või mitte?

Ma ei tekitanud ühtegi ootust, sest see on minu esimene praktika. Enamik kordadest ei vasta püstitatud ootused reaalsusele ning seejärel inimesed pettuvad. Ma olen otsinud väga pikalt tööd ning olen õnnelik, et saan anda enda panust väikses ja ägedas meeskonnas. See töömaht on nii suur ja vastutusrikas, mida ENLi töötajad enda seljas kannavad. Kaheksa inimest ja nende koostööpartnerid on edendanud noorte osalust ühiskonnas märkimisväärsel määral see on kiiduväärt töö! Mul on hea meel, et saan koostööd teha oma eakaaslastega ning see lihtsustab ühise keele leidmist. Kuigi suhtlen enamiku ajast oma juhendajaga Slackis, saan kokku puutuda ka teiste kolleegidega. Mul on hea meel, et e-praktika on kulgenud väga edukalt, ilma et peaksin elama Tallinnas. Esimesel praktikapäeval oli veider istuda oma köögilaua taga. Kolleegide asemel vaatad aeg-ajalt külmkappi või koduhoovi. Kahju on küll sellest, et ei näe tiimiliikmeid (kuu aja jooksul oleme planeerinud 3 kontoripäeva Tallinnas). Teisalt, mul on hea meel, et ammendan nii palju uusi teadmisi kodust väljumata. Tehnoloogia areng annab väga palju kodus töötamise võimalusi juurde. 

Ma arvasin, et ENL on väga kompleksne organisatsioon ning ma valmistasin end ette palju raskemateks väljakutseteks. Arvestades noorteorganisatsioonide ja -ühenduste hulka Eestis, mõtlesin, et ENL vastutab kõikide noorte eest ning pidev tamp on peal. Kuid olles ise üks meeskonna liikmest, näen elavat hingamist ja teotahet. Mul on hea meel kokku puutuda oma ala ekspertidega ning rõõmustav on see, et nad teevad oma tööd hingega. ENLis on mentaliteet: “Üks kõigi, kõik ühe eest.” Mindki on väga soojalt vastu võetud meeskonda. Loodan, et meie koostöö jätkub sama soojalt ka edaspidi! Turundus- ja kommunikatsioonipraktika inspireerib mind iga päev. Gerli jagab minuga igal praktikapäeval kommunikatsioonialaseid tarkuseteri. Hea on viia uusi teadmisi kohe praktikasse!

Ilmselt ma ootasingi kõige rohkem kogemustepagasi täitumist uute mõtete ja värskete ideedega. Seega võib öelda, et minu ootused täitusid kõige paremas mõttes. Teadmised on meie kõige kallim vara. 

Mis sind praktikat tehes üllatas positiivselt, mis negatiivselt?

Mind siiski üllatab, kui efektiivselt toimib e-praktika. Mu tööülesanded on väga mitmekesised. Ma saan palju paremini aru, mida tähendab kommunikatsioon ja turundus. Eesti keele grammatika on kindlasti paranenud! Mulle meeldib, kui loovalt ma saan läheneda piltide kujundamisel, postituste tegemisel ja artiklite kirjutamisel. Mulle meeldivad ka n-ö “kuivemad” ülesanded, mis tegelikult on kogu kommunikatsiooni alustalaks. Mind on kaasatud olulistesse ja vastutusrikaste ülesannetesse. See tähendab üht  – on tekkinud usaldus. Neli nädalat möödub kähku, kuid tunnen, et olen lühikese aja jooksul tundma õppinud ENLi brändimist ja sihtrühma. Õppimine hõlmab endas katsetamist, eksimist, nõustamist ja usaldust. 

Külastasin ühel päeval Tallinnas tiimi ning käisime vestlussaate “Noored otsustajad” salvestusel. Olen ise samuti seotud podcastimisega mul on alati hea meel viibida stuudios, sest tunnen end seal koduselt ja mugavalt. Tahaks isegi osa võtta ENLi saatest, et oma sõna sekka öelda. Seda võimalust ei ole veel paraku tekkinud. 

Negatiivselt ei üllata miski. Kõik on suhtumises kinni. Ma ei oska ega taha oma praktika kohta midagi ette heita, sest olen tänulik, et mul on tekkinud võimalus võtta praktikast osa. 

Gerliga Kõrvaussi stuudios “Noored otsustajad” saatesalvestusel

Milliseid oskuseid või teadmisi võtad kindlasti praktikast tulevikku kaasa?

“Mõjusa võrgustiku” koolituspäev persoonibrändi teemal andis väga palju uut ja huvitavat informatsiooni brändimisest. Leidsin enda MTÜ (100 TEGU KLUBI  – Aparaadio podcastifestivali juriidiline isik) jaoks mõtteainet, kuidas tulevikus edasi liikuda. Vestlussaade sotsiaalmeediast oli lõbus ja hariv. Maria Murumaa-Mengel räägib väga kaasahaaravalt. Ammutasin uusi teadmisi sotsiaalmeedia tarbimisest ning selle mõjust. Sain ka kinnitust, et ei pea end ribadeks lõhkuma. Tasub aega planeerida ning anda endale puhkehetki, et olla produktiivne. Kindlasti naudin aina enam töö kulgu ehk protsessi. Olen hästi kärsitu inimene. Kui tahan midagi, siis pean selle kohe saama. Samuti tööga tahan teha tööd hästi kiiresti, et liikuda edasi järgmiste ülesannete juurde. Juhendaja tuletas mulle vahepeal meelde, et naudiksin protsessi ja tuulutaksin pead. 

Mis on sinu edasised plaanid? 

Plaanin sellel aastal korraldada taas Aparaadio podcastifestivali Tartus Aparaaditehases. Sellel aastal loodetavasti viime ürituse läbi suuremalt ja mingi hetk on vaja hakata mõtlema meeskonna laiendamisele. Otsin samuti jätkuvalt tööd. Olen aru saanud, et kommunikatsiooni- ja turundusalane töö istub mulle hästi. Praktikandina on hea toetuda juhendajale, kellega konsulteerida ja küsida igal ajal nõu. Tulevikus töötajana pean vastutama ise enda tegude eest. Maailm on mu ees valla ning otsin võimalusi, mis arendavad mind ja mis eelkõige pakuvad mulle huvi! 

Kellel on huvi uudistada Aparaadiot, jälgi Aparaadiot Facebookis ja Instagramis.

/ Autor

Carlotta Põdra

carlotta@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status