fbpx

/ Infonurk / Valimised / Erik Mikkus: ei tasu leppida ümmarguste ja ilustatud vastustega!

17. oktoobril tuleb Eesti rahvas taas kokku osalema üheskoos demokraatias – toimuvad kohaliku omavalitsuse volikogu valimised. Iga linn ja vald saab endale uue volikogu ning ka vallavalitsuse, kes kohalikul tasandil neli aastat otsuseid tegema hakkab.

Miks on oluline valima minna?

Valimised on demokraatlikus ühiskonnas kõige olulisem viis kaasa rääkida. Sügisel antud häälest sõltub päriselt see, mis Sinu kodukohas edaspidi toimub, ning see pole vaid sõnakõlks. Kohalikul omavalitsusel on oluline roll selles, milline Sinu igapäevane elu välja näeb, sest just valla- või linnavolikogu otsustab kohaliku elukeskkonna, teede ja tänavate, ühistranspordi üle. Kuid veel enam, kohalik omavalitsus korraldab lasteaedade, koolide, huvitegevuse, raamatukogude ja paljude muude asutuste tegevust, millega Sa iga päev kokku puutud.

Seega on valimised Sinu võimalus otsustada selle üle, mis Sinu igapäevaelus saama hakkab. Soovid paremat ühistranspordiühendust või et vald pööraks rohkem tähelepanu keskkonnale? Tahaksid näha uusi vaba aja veetmise võimalusi või hoopis ilusamat ruumiplaneeringut? Need on kõik teemad, mida Sinu antud hääl mõjutab.

Kuid sellest veelgi tähtsam on näidata, et noored on olulised. Noortele ei tohiks mõelda vaid kord nelja aasta tagant valimiste saabudes, vaid pidevalt ja alati. Valima minnes saad anda enda hääle selleks, et noored poleks vaid kuskil taustal, vaid et meile mõeldaks iga otsuste vastuvõtmisel.

Kuid miks Sina kui noor nüüd valida saad?

Kas oled märganud, et paljud poliitikute valimislubadused on justkui vanematele inimestele suunatud? Meie ühiskond vananeb: inimesed jäävad aastatega aina vanemaks, kuid lapsi selle tasakaalustamiseks piisavalt ei sünni. Ning need noored, kes isegi on, ei ole piisavalt vanad, et valida. See ongi oluline tõsiasi, mis ka poliitikuid pigem vanemaealistele keskenduma ajendab. Pensionist rääkimine on küll kahtlemata oluline, kuid kui palju see päriselt noorte igapäevaelu mõjutab?

Selle probleemi lahendamiseks ning noortele suurema otsustusõiguse andmiseks muudeti 2015. aastal Eesti Noorteühenduste Liidu eestvedamisel Eesti Vabariigi põhiseadust, mis kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel ka 16- ja 17-aastastel hääletada lubab. Seega on teist korda võimalus veelgi rohkematel noortel demokraatias osaleda – võimalus, mida tuleks julgelt ära kasutada!

Mida pead valimistest teadma?

Kogu valimiste korralduslik info saadetakse kõigile valimisealistele elektrooniliselt, seega suuna enda eesti.ee meiliaadress igapäevasele meilile ning jää infot ootama! Valida saad 11.-16. oktoobrini elektrooniliselt või 11.-17. oktoobrini valimisjaoskonnas.

Kui septembris kandidaadid ja valimisplatvormid avalikustatakse, asu uurima, millised on kandidaatide lubadused ning mõtle, mis on neist päriselt realistlikud. Hoia silm peal ka sellel, milliseid lubadusi tegelikult kohalikus omavalitsuses teoks saab teha ning millised on tegelikult riiklikud teemad. Debatid ja arutelud, kui need toimuvad, on ideaalne võimalus küsida, küsida ja veelkord küsida nende teemade kohta, mis on just Sulle olulised. Sealjuures ei tasu leppida ümmarguste ja ilustatud vastustega, vaid päriselt välja selgitada, millised on kandidaadi, valimisliidu või erakonna vaated mingil teemal.

Häid nippe ja kasulikku infot jagab Instagramis @valimiskast, mida jälgima asudes võid kindel olla, et oled sügisel valmis teadliku valiku tegema. Sealt saad infot selle kohta, millised on kohaliku omavalitsuse ülesanded, kuidas demokraatia toimib, kuidas ära tunda valimiskampaaniat ja palju muud.

Seega ära lase võimalust käest, vaid uuri, tee teadlik valik ja ütle enda kodukoha arengul sõna sekka – mine oktoobris valima!

Artikkel ilmub järgmises Lääneranna Lumehelbekeses.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status