fbpx

/ Infonurk / Muu / IREX tuleb Baltikumis välja meediakirjaoskuse veebikursusega „Very Verified”

Ülemaailmne arengu- ja haridusorganisatsioon IREX tuli välja uue tasuta meediakirjaoskuse veebikursusega, et aidata Balti riikide inimestel tarbida meediat tähelepanelikumalt, parandada oskust kaitsta end valeinfo eest ja tunda ära manipuleerimist. USA välisministeeriumi programmi „Media Literacy in the Baltics“ raames välja töötatud ja IREXi hallatav kursus „Very Verified“ õpetab analüüsima meediasõnumeid ja tuvastama valeinfot, rõhutades samal ajal kriitilise mõtlemise oskust. Kursus on Baltikumi jaoks välja töötatud viies keeles: eesti, läti, leedu, vene ja inglise keeles. Keskendutakse sellele, kuidas uudiseid tarbida, dikteerimata seda, mida tarbida.

„Me kõik töötame üha digitaalsemas ökosüsteemis ja me kõik peame välja mõtlema, kuidas selles navigeerida. Selline olukord on inimkonna ajaloo jaoks uus … Meie ajud, meie ühiskond, me ei ole tegelikult loodud sellisena, et meil, meie sõpradel, kolleegidel, kogukondadel oleksid olemas vahendid, et tulla toime inforünnakuga, millega pidevalt silmitsi seisame. Me kõik puutume kokku lihtsalt nii suure hulga infoga ja suur osa sellest on manipuleeriv, kusjuures sugugi kõik sellest ei ole sotsiaalmeedias. Valeinfot ja eksitavat infot on ka erasuhtluses, televisioonis, raadios ja seega muutuvad need õpitavad oskused tõesti ülioluliseks,” märkis IREXi president ja tegevjuht Kristin Lord oma hiljutisel Baltikumi visiidil.

Uus kursus põhineb IREXi lähenemisel „Õpi märkama“, mille eesmärk on muuta inimesed vastupidavamaks ja mille IREX töötas Ukrainas kasutamiseks välja 2015. aastal. Sellest ajast on lähenemist kohandatud üle maailma rohkem kui 20 riigi jaoks, sealhulgas Gruusia, Indoneesia, Balkani riikide ja Ameerika Ühendriikide jaoks. Kursuse „Very Verified“ programmis on tunde sellest, kuidas me infot tajume, näiteks, kuidas reguleerime oma emotsioone, millised on meie kognitiivsed eelarvamused ja digitaalne heaolu; samuti sellest, kuidas infot valitakse ja meile esitatakse, näiteks, kuidas töötatakse uudistetoimetuses, kuidas kontrollitakse fakte ja kuidas toimivad sotsiaalmeedia algoritmid. Kursusel käsitletakse ka selliseid laiemaid teemasid nagu meediaväljaannete omandiküsimused ja ajakirjandusvabadus, tutvustatakse praktilisi tööriistu ja antakse näpunäiteid manipuleerivate pealkirjade äratundmiseks, fotode ja videote kontrollimiseks ning bot’ide ja trollidega toime tulemiseks.

„Very Verified“ on mõeldud hästi kättesaadava ja interaktiivsena ning õppijaid püütakse kogu kursuse vältel materjali juures hoida videote, intervjuude, animatsioonide, testide ja lühikeste artiklite abil. Kursust on võimalik läbida iseseisvalt või kasutades kombineeritud õppe lähenemist. IREX on kursuse sisu välja töötanud tihedas koostöös Baltikumi ekspertidega: Solvita Denisa-Liepniece, Monika Hanley, Signe Ivask jt. Kursuse ingliskeelset versiooni veavad eesti ajakirjanikud Heleri All ja Sandra Saar, lätikeelset Läti avalik-õigusliku ringhäälingu moderaatorid Ēvalds Dukuls ja Karmena Stepanova ning venekeelset Ēvalds Dukuls ja Alīna Lastovska. Intervjueeritavate hulgas on Baltimaade tuntud ajakirjanikud Inga Spriņģe, Filips Lastovskis, Berta Tilmantaitė, Holger Roonemaa ja Evgenija Volohonskaja, reklaamieksperdid Kārlis Gedrovics, Tomas Nemura ja Vadims Barisons, sotsiaalmeedia suunamudijad Deniss Ševeļovs, Arija Helmvee, Armands Jaudzems, Robertas Kalinkinas jt.

Kursuse „Very Verified“ peamine sihtrühm on gümnaasiumiõpilased ja tudengid, kuid see on kasulik materjal ka kõigile teistele huvilistele. Õppijad, kes läbivad kõik testid ja lõpueksami, saavad tunnistuse, mis tõendab kursuse läbimist. Kursuse kõik viis keeleversiooni on saadaval veebis aadressil veryverified.eu koos tasuta materjalidega kombineeritud õppe jaoks õpetajatele ja kogukonna koolitajatele.

IREX ja programm „Media Literacy in the Baltics”
„Media Literacy in the Baltics“ on USA välisministeeriumi programm, mida haldab IREX. www.facebook.com/IREXintheBaltics

IREX on ülemaailmne arendus- ja haridusorganisatsioon, mis püüdleb õiglasema, edukama ja kaasavama maailma poole. www.irex.org

 

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status