fbpx

/ Infonurk / Euroopa Noortedialoog / Euroopa Parlamendi valimisdebatt ja noorte mõttekoda Tartus

3. juunil toimus Tartus Annelinna Gümnaasiumis Euroopa Parlamendi valimisdebatt ja noorte arutelud. Üritusel osales 67 inimest, sealhulgas noored, õpilased, Euroopa Parlamendi kandidaadid, õpetajad ja Tartu Ülikooli tudengid. Erilise tähelepanu all olid vähemate võimalustega noored, sealhulgas õpiraskustega ja erivajadustega noored ning venekeelsed noored, kellele tagati sündmuse raames vajalikud tugiteenused.

Valimisdebatt
Valimisdebati keskmes olid demokraatia väljakutsed, inimõigused Eestis, kliimapoliitika, haridus ja noorte kaasatus. Debatt algas Tartu Annelinna gümnasistide Eesti lipu tähistamise lauluga ning moderaatori avasõnadega. Erakondade kandidaadid – Tõnis Lukas (Isamaa), Liina Freivald (Rohelised), Sven Mikser (Sotsiaaldemokraadid), Kadri Kullman (Parempoolsed) ja Hanah Lehe (Reformierakond) – tutvustasid oma valimisplatvorme ja isiklikke prioriteete.

Noorte kaasamise osas rõhutati tagasiside tähtsust, Erasmus+ programmi ja keeleõppe olulisust, märkides, et kool on poliitilise huvi arendamise alguspunkt. Kliimapoliitikas tõsteti esile automaksu, jäätmekäitluse ja rohepöörde väljakutseid Ida-Virumaal, rõhutades realistlikuma lähenemise ja energia kokkuhoiu vajadust. Haridusreformi arutelus keskenduti eestikeelsele haridusele üleminekule, õpetajate palkadele ja gümnaasiumiastme õppekohtade koondamisele, pidades oluliseks Erasmus+ programmi ja noorte arengu toetavate programmide säilitamist.

Noorte mõttekoda
Ürituse teine osa keskendus noorte mõttekojale, kus korjati noorte sisendit, mida arutatakse tulevastel noortekonverentsidel ja esitatakse noortepoliitika kujundajatele.

Grupitöö I: toetus vähemate võimalustega noortele: noored tõid välja, et koolides tuleks rohkem tähelepanu pöörata erivajadustega noorte vajadustele, näiteks liftide paigaldamine ja koolibusside tagamine. Samuti rõhutati sotsiaalteenuste ja psühholoogilise toe vajadust. Poliitika tutvustamiseks pakuti välja simulatsioonimängud ja lihtsamad ühiskonnaõpetuse tunnid.

Grupitöö II: demokraatlike väärtuste austamine ja Eesti identiteedi kandmine: noored soovisid rohkem tähtpäevade tähistamist ja sügavamat eesti kultuuri ajaloo tutvustamist. Toetati vahetusprogramme ja dokumentaalfilmide tegemist Eesti tegelaskujudest. Noored tõid esile vajaduse suurendada usaldust demokraatia vastu ja teadlikkust diskrimineerimise vastasest võitlusest.

Ürituse korraldas Sillamäe Lastekaitse Ühing koostöös Eesti Noorteühenduste Liiduga. Sündmus toimus projekti „Euroopa Noortedialoog 2022-2024“ raames, mida rahastavad Euroopa Liit ja Haridus- ja Teadusministeerium.




/ Autor

Triin Roos

triin@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status