fbpx

/ Infonurk / Valimised / Kuidas leida kandidaatide seast “see õige”?

Kas teadsid, et kohaliku omavalitsuse valimised on juba oktoobris? Kindlasti on sul palju küsimusi ning sa täpselt ei teagi mille alusel või keda valida. Aga kuidas üldse leida õige kandidaat, kes teab ja kuulab oma kogukonna noorte huve? Selleks, et see otsus oleks natukenegi lihtsam, tahame anda sulle ideid, kuidas küsida õigeid küsimusi kandidaatidelt, et leiaksid inimese, kes jagab sinu väärtusi ja hoiakuid.

Mida kandidaatide puhul vaadata?

14. mail toimunud Hea valimistava arutelul: valimised ja haridusasutus andis õiguskantsler Ülle Madise noortele head nõu, kuidas leida kõikide kandidaatide seast üles just see inimene, kes on sinu sisemise õiglustundega kõige rohkem kooskõlas. Üks nõuannetest oli, et ennast esindama peaks valima sellise inimese, kes töötab ja otsustab enam-vähem nagu sina ise või paremini. Õige kandidaadi tunned ära siis, kui tema valimislubadusi ja eelnevaid tegevusi analüüsides tunned et “voh, teda valides on mind hästi esindatud”.

Mida kandidaatidelt ja endalt küsida?

Toome välja õiguskantsleri soovitatud küsimused, mida küsida kandidaatidelt, et leida enda moraalitunnetusega ühtivaid kandidaate. Kõigile nendele küsimustele ise vastates ja kandidaatide valimislubadusi vaadates või neilt ka küsides on sul võimalik leida, kes sinu vaateid kõige paremini esindab ja kes teeks sinu kodukandis selliseid muutusi, mida sa ise ka teha sooviks.

  • Kas ja kuidas aidata vaesemate perede noori?
  • Kuidas korraldada jalgpalli trenne nendele lastele, kellel ei ole võimalik iga hooaeg uut varustust osta, ning kas sellele peab üldse mõtlema?
  • Kas erakool on parem kui tavaline munitsipaalkool ehk kas peaks olema nii, et vanem maksab ise lapse õpingud kinni?
  • Kas vald peaks perearste toetama ruumide andmisega?
  • Kas valda ehitatud majad on ligipääsetavad kõigile (kas siis ratastoolis, vankritega, vanuritele jne)?
  • Kas looduskaitsega on liiale mindud?
  • Kas me tahame tehast meie valda?
  • Kas piirata autoliiklust kesklinnas ja kuidas liiguvad siis liikumisraskustega inimesed?

Mida veel kandidaatide kohta välja uurida?

Kui oled küsimustega tööd teinud, siis uuri välja, milline on kandidaatide taust. Jälle võid abiks võtta juhendavad küsimused:

  • Kui seotud ta varem kogukonnaga olnud on?
  • Kas ta ise on kunagi jalgratta- või kergliiklusteid kasutanud?
  • Kas ta kasutab ühistransporti?
  • Milliseid muresid ta sinu kodukandis näeb ning kas ta on juba praeguseks nende lahendamiseks midagi teinud?

Veendu kindlasti ka selles, et kandidaadid on midagi juba ära teinud, mitte ainult ei luba teha, kui valituks osutub. See on eriti oluline nende kandidaatide puhul, kes viimased neli aastat on omavalitsuses või volikogus tegutsenud.

Ära karda küsida küsimusi ja väljendada seda, mida sa tahad. See on ainus viis, kuidas leida sõltumatult just see kandidaat, kes sinu häälega kogukonna elu paremaks muudab. Sinu hääl on oluline ja ainus viis kindlustamaks, et sinu häält kuuldakse, on see kuuldavaks teha! Tee oma eeltöö ning mine oktoobris valima!

/ Autor

Pillemari Lilleorg

pillemari@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status