fbpx

/ Infonurk / Muu / The Nordic Baltic Youth Summit 2024

27.–28. septembril toimus Vilniuses The Nordic Baltic Youth Summit 2024, kus osales 25 Eesti noort erinevatest organisatsioonidest ja noortekogudest. 

 The Nordic Baltic Youth Summit oli Põhjamaade ja Baltikumi noortele mõeldud üritus, millest võttis osa Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Islandi, Gröönimaa ning Ålandi ja Fääri saarte esindajad. 

 Selle ürituse peamiseks eesmärgiks oli parandada nende piirkondade noorte omavahelist koostööd, anda osalejatele uusi teadmisi ja praktikaid, mida koduriikides rakendad. Lisaks said noored teha ettepanekuid seaduse soovituste kohta Põhjamaade Ministrite Nõukogule, et muuta noorte elu paremaks nii praegu kui ka tulevikus. 

 Eesti esindus jõudis Leetu juba 26. septembri hommikupoolikul ning esimese päeva jooksul tutvuti teineteisega ja avastati põnevat ning kaunist Vilniuse linna.

Teine päev möödus juba töisemalt. Päeva avamisel said osalejad kuulata mitmeid huvitavaid ja meeldejäävaid kõnesid ning arutelusid. Näiteks pidas Leedu president inspireeriva kõne koostöö vajalikkusest ja NomoFomo looja, Nicklas Hermansson, esitas ettekande teemal, milliseks võib maailm muutuda aastal 2049. Pärast ametnike ja otsustajate kõnesid järgnes paneeldiskussioon, kus esinejad arutlesid teemal “Noorte tulevik”. Selle lõppedes suundusid osalejad erinevatesse töötubadesse nagu valimisea langetamine ja vaimse tervisega seotud murekohad.

Pärast pingsat mõttetööd anti noortele võimalus end välja elada tantsupausi ja kohale toodud pop-up jõusaali abil. Kui energia oli taastatud, oli aeg liikuda töörühmadesse, kus hakati koostama erinevaid muudatusettepanekuid teemadel nagu kliima, valitsemine, demokraatia, noorte heaolu ja noorte rahu ning turvalisus. Kui esialgsed mõtted olid paberile kirja pandud, hakati ühiselt liikuma tagasi ürituse toimumispaika, et koos einestada õhtusöök ning seejärel minna hop-on-hop-off bussiga Vilniuse vaatamisväärsusi nautima.

Kolmas päev algas varakult.  Juba kell üheksa hommikul oli kogu Eesti esindus oma töörühmades kohal ja arutati, kuidas muuta eelmisel õhtul kirja pandud punktid reaalseteks ettepanekuteks, mida pärast laval kaaslaste ees tutvustada ning seejärel lasta neid mõtteid lugeda ka otsustajatel. Kui ideed olid töögruppides sõnastatud, oli aeg lõunapausiks, mille järel sai kuulata ettekannet ja paneeldiskussiooni teemal “võimust ja võimalustest kõnelevat ettekannet ja paneeldiskussiooni.”

Seejärel jõudis kätte ürituse tipphetk ehk noorte muudatusettepanekute esitlemine. Igal grupil oli võimalik välja tuua kuus seadusettepanekut. Näiteks kliimaprobleemidega tegelenud töörühm tõi välja hariduse moderniseerimise, et lisada õppekavasse rohkem kliimaalast õpetust. See aitaks kasvatada kliimateadlikumaid inimesi juba varases eas. Pärast ideede rohkeid esitlusi oli kätte jõudnud aeg hakata otsi kokku tõmbama, kuid mitte täielikult, sest samal õhtul toimus veel väike rahvustevaheline tutvumisõhtu, kus sai maitsta erinevate riikide snäkke ja tantsida erisuguseid rahvatantse. Õhtu möödus väga humoorikalt ning järgmisel päeval asus tubli ja aktiivne Eesti delegatsioon kodumaa poole taas teele. 

 Kokkuvõttes võib öelda, et The Nordic Baltic Youth Summit oli väga põnev ja inspireeriv üritus, kust paljud Eestit esindanud noored said uusi ning vajalikke tutvusi, kellega tulevikus koostööd arendada, ning kogusid ka väärtuslikku sisendit, mida oma noortekogude töö põnevamaks muutmisel kasutada.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status