fbpx

/ Infonurk / Huvikaitse / Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi noortenõukogu kohtumine 14. oktoobril

14. oktoobril toimus Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi noortenõukogu kohtumine, mille fookuses oli ühistranspordi liinivõrgu reform, riigi regionaal- ja maaelupoliitika võimalused inimeste kodukohaga seotud regionaalse ebavõrdsuse vähendamiseks ning, kuidas suurendada noorte kaasatust kohalikus valitsemises.

Noortenõukogus osalejad said õppida Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi esindajate ettekannetest, kus räägiti ühistranspordi rollist ja võimalustest Eestis, ühistranspordi reformi hetkeseisust ning noorte kaasamisest regionaal- ja maaeluarengusse. Ministeeriumi esindajad tõid näiteks välja, et ühistranspordi reform on esmatähtis, sest võrreldes igat transpordiliiki, on ühistransport ligipääsetav kõikidele ühiskonnagruppidele, mistõttu on see ka süsteem, mida arendatakse. 

Noored käsitlesid aruteludes aga viite peamist küsimust: 1) Kuidas saaks ühistransporti paremaks muuta, et see vastaks noorte igapäevasele graafikule, eriti kooli ja huvitegevuse kontekstis? 2) Kuidas piletihinnad mõjutavad teie liikumisvabadust ja võimalust osaleda erinevates tegevustes? 3) Millised sotsiaalsed aspektid mõjutavad Sinu maale kolimist / elamist ja kuidas? 4) Millised materiaalsed aspektid mõjutavad Sinu maale kolimist / elamist ja kuidas? 5) Mis on peamised põhjused, miks noored ei osale KOV valimistel? 

Kohtumise tulemusena jõuti tulemuseni, et noorte sõnul: Peab ühistranspordi võrk olema korrelatsioonis kooli ja huvitegevuste alguse- ja lõpuaegadega; Tuleb ühistranspordi võrgus ümberistumisi mitte karistada, vaid innustada, näiteks ühispiletiga; Maakohtades tuleb innustada nooruslikkust, et noori motiveerida linnast maale kolima, noorelt-noorele faktoriga; Maapiirkondades tuleb arendada töö- ning elamisvõimalusi, samuti peaksid koolid arenema kaasaegseteks õpikeskusteks. 

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel noorte mitte-osalemise põhjusteks toodi aga välja, et noortel tihti puudub usaldus oma kohaliku omavalitsuse vastu, puuduvad noortepärased kampaaniad ja seetõttu ka noortel isiklik seos kohaliku omavalitsusega ning, et tihti on mitte-valimise põhjuseks ka julguse ja teadlikkuse puudus.

/ Autor

Henry Kask

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status