fbpx

/ Infonurk / Euroopa Noortedialoog / Generatsioonidevaheline dialoog Rakveres

4. oktoobril toimus Rakveres inspiratsioonipäev “Kuidas arendada Rakveres ettevõtluskeskkonda”, mis kutsus osalema erinevatest generatsioonidest aktiivseid inimesi, ettevõtjaid ja otsustajaid. Kokku osales üritusel 60 inimest. Tegu oli generatsioonidevahelise dialoogiga, sest meie eesmärk oli luua keskkond, kus üheskoos leiaksime võimalused, et nii praegustel ettevõtjatel kui ka tuleviku ettevõtjatel oleks hea Rakveres enda tegevust teha. Generatsioonidevaheline võrgustik lõi võimaluse teadmiste ja kogemuste jagamiseks nii noorema põlvkonna energilisest vaatenurgast kui ka kogenumate ettevõtjate praktilistest kogemustest.

Inspiratsioonipäev koosnes kolmest põhiosast: paneeldiskussioon, osaluskohvik ja minikoolitused. Paneeldiskussioonis käsitlesime ettevõtluse erinevaid aspekte, kus osalesid Aleksander Bankiir (ETS Logistika), Mihkel Juhkami (Rakvere Linnavolikogu), Rakvere Riigigümnaasiumi esindaja, Katrin Jaanimägi (Eesti Töötukassa) ja Liis Leidsaar (Kood Jõhvi). Vestlust modereeris Aule Merlin Vihlver JCI-st.

Räägiti sellest, et ettevõtlus pole vaid suurettevõtte loomine – see võib olla ka väike tegevus, mis pakub väärtust kogukonnale. Arutleti, kuidas juba väikesed algatused võivad mõjutada suuremat pilti ja kuidas oluline on julgustada igasugust ettevõtlikku mõtteviisi. Üheks arutelupunktiks oli, kuidas motiveerida noori võtma rohkem initsiatiivi ja osalema ettevõtluses. Toodi välja, et noortel on innovaatilisi ideid ja värsket vaadet, kuid tihti puudub julgus alustada. Diskussiooni käigus jagati näiteid, kuidas noori toetada, innustada ja neile praktilisi kogemusi pakkuda, näiteks läbi mentorluse või töövarjupäevade. Üks tähtis teema oli see, kui oluline on kogukonna tugi ettevõtlikele algatustele. Arutleti, kuidas kogukonna toetus ja kohalik võrgustik aitavad kaasa ettevõtluse arengule ning kuidas oluline on koostöö ettevõtjate, kohalike omavalitsuste ja noorte vahel. Paneeldiskussioonis rõhutati, et ettevõtluses esinevad takistused on loomulikud ning neid ei tohiks näha kui ebaõnnestumist. Pigem käsitleti neid kui võimalusi õppimiseks ja arenemiseks.  Diskussiooni üks oluline teema oli ettevõtluskultuuri kujundamine piirkonnas. Räägiti sellest, kuidas ettevõtlusvaimu tuleb kasvatada ning kuidas oluline on luua soodne ja toetav keskkond, kus erinevate põlvkondade ettevõtjad ja alustajad tunnevad end turvaliselt ning saavad toetust oma ideede elluviimisel. Rõhutati koostöö ja partnerluste tähtsust – nii noorte ja ettevõtjate vahel kui ka kogukonnas laiemalt. 

Paneeldiskussiooni arutelu aitas luua selgema pildi sellest, millised on võimalused ettevõtluskeskkonna arendamiseks ja kuidas erinevad põlvkonnad saavad selle nimel koos töötada. Ühtlasi andis see kuulajatele mitmeid praktilisi ideid, mida nad saavad oma tegevuses rakendada.

Inspiratsioonipäeva osana toimus osaluskohvik, kus arutati kolme teema üle kolmes erinevas lauas. Iga laud keskendus ühele fookusteemale, kus osalejad said jagada oma mõtteid ja kuulata erinevaid vaatenurki. Arutelude teemadeks olid keskkonnahoid ja jätkusuutlikkus ettevõtluses, noorte ettevõtluse võimalused ja takistused Rakveres ning generatsioonidevaheline koostöö ettevõtluses. Näiteks generatsioonidevahelise koostöö arutelus toetuti mõttele, et vanemate põlvkondade kogemused ja noorte uuendusmeelsus saavad koos luua ettevõtluses uusi võimalusi. Tõstatati mentorlussuhete ja ühisprojektide tähtsust, mis tugevdavad sidemeid ja pakuvad võimalusi üksteiselt õppimiseks. Keskkonna arutelus oli teemaks näiteks kuidas rohelised ärimudelid võivad aidata kaasa piirkonna üldisele arengule ja anda ettevõtetele konkurentsieelise ning ettevõtluste võimaluste ja takistuste arutelus toodi välja, et Rakvere on logistiliselt heas kohas ja samas on ka kohapeal kõik olemas, samas noored siiski ihkavad ka veidi ringi vaadata. 

Osaluskohviku järel toimusid mitmed minikoolitused, mis olid üles ehitatud põhimõttel „ühelt generatsioonilt teisele“. See formaadivalik aitas kaasa teadmiste ja kogemuste vahetusele erinevate põlvkondade vahel, kus kogenumad osalejad said jagada oma teadmisi ja nooremad said kaasa haarata praktilisi nippe ja inspiratsiooni. Kokku toimus 5 koolitust teemadel maailmatasemel ürituste korraldamisest, vaimsest tervisest, juhendatud networkist, IT maailmast ja innovatsioonist ning vabatahtlikust tööst ja nende oskuste rakendamisest töökoha leidmisel.  

Sündmuse üheks eripäraks oli erinevate põlvkondade kaasamine, mis lõi tugeva silla noorte ja kogenud ettevõtjate vahel. Ka tekkis kohapeal koostöö kahe erineva organisatsiooni vahel, mis on hea märk, et erinevaid generatsioone tuleks rohkem kokku tuua, et tekiksid uued mõtted ja koostöösuhted.

Mis läks hästi?

  • Kõik osalejad olid aktiivsed ja tõid välja palju uusi mõtteid ja ideid ettevõtluskeskkonna arendamiseks. Paneeldiskussioon oli sisukas ja inspireeris uusi vaatenurki ettevõtlikkusele.
  • Päev lõi mitmeid uusi kontakte ja tugevamaid suhteid eri vanuserühmade vahel. 
  • Generatsioonidevaheline suhtlus aitas võrgustikul kasvada ning pakkus olulist lisaväärtust, mida ainult ühe sihtgrupi kaasamine ei oleks suutnud saavutada.
  • Töötoad andsid praktilisi näpunäiteid ja ideid ettevõtlikkuse arendamiseks. Osalejad said uusi tööriistu ja mõtteid, mida kohe ellu rakendada.
  • Üritus tekitas inspiratsiooni ja julgustust, et osalejad saaksid edasi liikuda ning oma ettevõtlikke ideid ellu viia.

Mis oleks võinud paremini minna?

  • Kuigi päev oli täis inspireerivaid arutelusid, venisid mõned osad pikemaks kui planeeritud, mis tõi kaasa ajakava väikseid nihkumisi. Päev venis veidi liiga pikaks ehk tuleks pigem teha 3 erineva tegevuse asemel 2. 
  • Mõned väikesed tehnilised probleemid töövahenditega korraks häirisid töötoa kulgu, kuid need lahendati kiiresti ning see ei mõjutanud sündmuse üldist kulgu.
  • Raske oli kohale saada ettevõtjaid. Järgmine kord tuleks kõigile eraldi kirjutada. 

Sündmus toimus projekti „Euroopa Noortedialoog 2022-2024“ raames, mida viib ellu Eesti Noorteühenduste Liit ja mida rahastavad Euroopa Liit ning Haridus- ja Teadusministeerium.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status