fbpx

/ Infonurk / Huvikaitse / Muutuste juhtimise kursuse läbiviimine Paide Gümnaasiumis

Kui tavaliselt kutsustakse ENL kooli, et külalistunni raames rääkida noorte osalusest ja kodanikuharidusest, siis sel kevadel paluti meil välja töötada ja viia läbi muutuste juhtimise moodulaine Paide Gümnaasiumis. Programmi töötas välja ning tunnid siis läbi ENLi juht Triin Roos. 

Muutuste juhtimise moodli andmine oli osa Paide Gümnaasiumi ja Arvamusfestivali koostöös valminud valikainest, mille raames õpetati noortele veel argumenteerimist ja grupitööd. Muutuste juhtimise moodul kestis kaks kuud ning selle jooksul toimus seitse kohtumist, millest kaks olid täispikad päevad. 

Mooduli fookuses oli muutuste juhtimine läbi noorte osaluse, huvikaitse ja mõju prisma. See tähendab seda, et kursus oli üles ehitatud nii, et noored kaardistasid ära nende jaoks olulised probleemid, mis kooli või koduvalla esinevad, pakkusid lahenduse ning disainisid teekonna, et muutus ellu viia. 

Kursuse jooksul kasutati mõjusate tegevuste tööriistakasti, mille Eesti Noorteühenduste Liit töötas välja koos partneritega Eestist, Lätist ja Leedust. Tööriistakast pälvis “Noorte heaks tänu” konkursil aasta nutika teo tiitli. Selle tööriistakasti abil oli noortel lihtne kaardistada ära probleemi põhjused ja võimalikud tagajärjed, lahendused, olulised sihtrühmad, panna kirja muutuste teooria, tegevuskava jpm. Kuna läbivaks teemaks oli mõju, siis said noored aimu ka sellest, kuidas soodustada positiivse mõjuga tegevuste elluviimist. 

Viimasel kohtumisel andis külalistunni ENLi noorte osaluse arendusjuht Kätlin Merisalu, kes tutvustas noortele erinevaid osalusvõimalusi ja Noorte osaluse fondi. 

Sellise kursuse väljatootamine ja läbiviimine oli ENLi jaoks uus, aga huvitav kogemus. Kursuse lõpus läbiviidud tagasiside põhjal andsid õpilased kursusele viie palli skaalal hindeks 3.7 ja läbiviijale 4.2 ning soovitusindeksiks kümne palli skaalal 7.2. 

Kursuse kohta leiad lisainfot Arvamusfestivali kodulehelt

Triin Roos töötab Eesti Noorteühenduste Liidu juhina ning tal on magistrikraad politoloogias. Aastatel 2021-2022 koordineeris ta ENLi poolt “Baltic Youth Impact” koostööprojekti, mille raames töötati välja erinevaid materjale, mis aitavad noorteorganisatsioonidel oma sotsiaalset mõju planeerida ja hinnata.

/ Autor

Triin Roos

triin@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status