fbpx

/ Infonurk / Välissuhted / ENL Iirimaal

Osalusprogrammi õppevisiit Iirimaale: palju sisukaid kohtumisi ja kuhjaga inspiratsiooni

Juunikuu alguses veetsid ENL-i meeskonna liikmed Kätlin Merisalu, Teele Tõnisson ning juhatuse liikmed Helene Kristine Viita ja Kaarel Taimla aktiivsed päevad Iirimaal, et heita pilk sealse noortevaldkonna, eelkõige just noorte osaluse ning kaasamise igapäevaellu ja arendustegevustesse. Põnevaid kohtumisi täis päevad veedeti peamiselt pealinnas Dublinis, kuid tuginedes paljudele soovitustele otsustati ühel päeval külastada ka riigi läänerannikul asuvat Galway linna. 

Edu võti on strateegiline planeerimine 

Õppevisiidi esimene kohtumine oli Iirimaa Laste, võrduse, vähemuste, integratsiooni ja noorte ministeeriumi esindajatega (Department of Children, Equality, Disability, Integration and Youth ehk DCEDIY).  Ühisele kohtumisele ministeeriumis olid kaasatud ka riiklikul tasandil erinevaid laste ja noorte osalusvõimalusi koordineeriv The National Participation Office (NPO) ning kvaliteetsete noorte osalusvõimaluste ja osalusvõrgustiku arendamisega tegelev agentuur Hub na nÓg. Ehkki Eestis on nii mõnedki struktuuriüksused ja praktikad Iirimaaga sarnased, saime palju mõtteid ning inspiratsiooni just ülevaatest Iirimaa noorte osaluse strateegiadokumentide ja juhendmaterjalide osas. 

National Participation Office on asutatud 2021. aastal, et koordineerida ministeeriumi vastutusalas olevate noorte osalust toetavate organisatsioonide/ agentuuride tegevust: 

  • Comhairle na nÓg
      • Kohaliku tasandi osaluskogud tegutsevad Iirimaal 31-s omavalitsuses alates 2002. aastast. Osaluskogusse saavad kandideerida 12-18 aastased noored ning nende kandidatuuri saavad üles seada koolid, noorteorganisatsioonid või kogukonnagrupid. Tavaliselt on osaluskogudes noori keskmiselt 20-30. Kohalikul tasandil on noortele toeks noorte osalust toetav ametnik, kes enamasti toetab noori osalise koormusega töötades. Osaluskogusid toetatakse riiklikult aastas 25000€ ning kohalikel omavalitsustel on võimalik vastavalt oma võimalustele juurde panustada. Kohaliku tasandi osaluskogude esindajatest moodustub esinduskogu ehk The Comhairle na nÓg National Executive, kes viib ellu ja koordineerib ka Noorteparlamendi (Dáil na nÓg) toimumist.
  • Dáil na nÓg
      • Noorteparlament või teise nimega kohalike osaluskogude üldkogu toimub noortevaldkonna ministri juhtimisel iga kahe aasta tagant. Seal osalevad kohaliku tasandi osaluskogude esindajad, et anda noortele riiklikul tasandil võimalus tuua esile kohalike osaluskogude noorte jaoks aktuaalseid teemasid.
  • The National Youth Assembly of Ireland
      • Riiklikul tasandil toimiv noortenõukogu, kus keskendutakse konkreetsele noorte poolt välja toodud teemavaldkonnale, ministeeriumi haldusalas olevate teemade põhiselt (näiteks kliima, maapiirkondade areng, noorte vaimne tervis, transport). 18 kuud kestva mandaadi saavad 12-24 aastased noored kohaliku tasandi osaluskogu kaudu, kuid olenevalt teemavaldkonnast kaasatakse ka vabaliikmeid erinevatest organisatsioonidest või noortegruppidest.
  • Teised noorte osalusvõimalused ja -algatused.

Hub na nÓg on valitsuse poolt rahastatud organisatsioon, mis tegeleb noortepoliitika elluviimisega riiklikul, regionaalsel ja kohalikul tasandil koordineerides ning toetades noorte osaluse arendamist. Valdkonna arengueesmärkide saavutamiseks kaasatakse erinevaid sihtrühmi, kus noorte kõrval on esindatud ka poliitikakujundajad, ametnikud ning noortevaldkonna professionaalid. Neile korraldatakse regulaarselt erinevaid kursuseid, mis seovad omavahel teooriat ja praktikat. Suur rõhk on pandud noorsootöötajate toetamisesse läbi regulaarsete kohtumiste, nende töö tagasisidestamise  ja coachimise. Samuti on agentuur välja töötanud erinevad  hindamismudelid ning juhendid, sh noorte osaluse strateegia ning läbi viinud mitmeid uuringuid välja selgitamaks, kuidas noorte osalust arendada tagades noorte kaasatus ja osalus ka näiteks vähemate võimalustega noorte puhul juba varajasest east. Oluline on välja tuua, et riiklikult rahastatud organisatsioonidel on kohustus noori aktiivselt oma organisatsiooni otsustus- ja juhtimisprotsessidesse kaasata.

Päeva teise kohtumise käigus külastasime Iirimaa Erasmus+ agentuuri Leargas. Nende esindajad tõid esile Iirimaa noorte kaugenemise ja huvi vähenemise demokraatlike protsesside vastu, mistõttu uurisime neilt kohalikke praktikaid noorte osalusprojektide elluviimise osas, et antud väljakutsele vastu seista. Pilgu heitsime ka erinevate digitaalsete tööriistade rakendamisele noorteprojektides. Heade mõtetena võtsime endaga kaasa näiteks noorte osalusprojektide sidususe Euroopa Noortedialoogi konsultatsiooniprotsessiga ning projektimeeskondade toetussüsteemi, seda eelkõige just esmakordsete taotlejate, kes ei saanud esimesel katsel rahastust, toetamisel. Lisaks tekkis põnevaid mõttevahetusi võrgustiku arendamise ning valimis- ja kandideerimisea langetamise teemadel, mis samuti Iirimaal hetkel aktuaalsed on.

Esimese visiidipäeva lõpetas kohtumine Eesti Suursaatkonnas Dublinis, kus meid tervitasid soojalt Eesti suursaadik Iirimaal Kairi Künka ning saatkonna töötajad Cassandra Uus ja Kaia-Liisa Tõntsohn. Arutlusel olid nii erinevad päevapoliitilised teemad kui ka eestlaste kogukonna käekäik Iirimaal. Täname väga Eesti Suursaatkonda Dublinis, kes meid vastu võttis ning oluliste koostööpartneritega kontakte vahetada aitas!

Kogukonnatöö olulisus noorte osaluse toetamisel

Teisel visiidipäeval võtsime ette teekonna riigi läänerannikule, kus meid ootas ees tutvumine ca 80 000 elanikuga Galway linna põnevate osaluse ja kaasamispraktikatega kogukonnatööd edendavatelt praktikutelt. Meie giidiks oli Jen Hesnan (Local Creative Youth Partnership Coordinator), kes tutvustas meile Galway kogukonnas rakendatavaid häid praktikaid noorte kaasamise ja osaluse toetamiseks läbi mitmekülgsete osalusvormide.

Päeva esimeses pooles kohtusime Eesti mõistes huvikooliga sarnaneva Music Generation juhendajate grupiga (Nuns Island Theatre). Music Generation loob võimaluse kõikidel noortel saada osa muusikaharidusest ning õppida professionaalsete juhendajate käe all neile sobiva programmi alusel. Põgusalt tutvusime ka kohalikele noortele (15-23 aastastele)  mõeldud kunstigaleriiga, kus tegutseb kunstiline algatus Red bird initiative, kes on teinud koos noortega erinevaid põnevaid ja noori kaasavaid projekte, näiteks linnaruumi kujundamise teemaline algatus. Galeriist väikese jalutuskäigu kaugusel asus ka Iiri keele keskus (Irish Language Centre Aras na Gael), kus lisaks klassikalistele keelekursustele põimitakse keeleõpet nii robootika kui kunstiga. Kõigi nende algatuste ja programmide peamine eesmärk on läbi  erinevate kaasamis- ja kunstivormide anda noortele võimalus oma hääle kuuldavaks tegemisel.

Edasi viis tee Galway äärelinna, Ballybane piirkonda, kus tutvusime kohaliku raamatukogu ja noortekeskusega (Youth work centre Ballybane äärelinnas). Äärmiselt hubane ja multifunktsionaalne raamatukogu toimib kogukonnakeskusena, kus erinevatel sihtrühmadel, sh immigrantidel ja noortel on võimalik käia koos, osaleda erinevates töötubades ja sotsialiseeruda. Eriti palju on rõhku pandud just lasteala kujundamisele, mis oli kahtlemata väga kutsuv ja mitmekülgne, et lastel tekiks harjumus kogukonna tegemistes kaasa lüüa. Ka noortekeskuses on suur rõhk just immigrantide laste ja noorte kaasamisel kogukonda. Töö noortega on tihedalt põimunud laiema kogukonnatööga ning noori proovitakse võimalikult palju kaasata ka perekondade kaudu, et tagada neile mitmekihiline tugivõrgustik. Noorsootöö on korraldatud erinevate organisatsioonide poolt ning põhineb paljuski vabatahtlikkusel. Pealelõunal astusime läbi ka kohalikust kolledžist (Galway Community College), kus tutvusime noortele suunatud loovalade tingimustega ning uurisime, milliseid programme ja suviseid projekti- ja laagritegevusi on välja töötatud ka nooremale sihtrühmale.

Läbimõeldud programmid tagavad noorsootöö kvaliteedi

Viimast visiidipäeva alustasime Iirimaa Noorteühenduste Liidu (National Youth Council of Ireland) külastusega. Ehkki leidsime paljuski ühisosa, on Iirimaa Noorteühenduste Liit juba oma tegutsemisaastatelt ja mastaabilt meist peajagu ees – ligi 50 aastat tegutsenud organisatsioonis tegutseb laiemalt erinevate noorsootöö ja noorte sotsiaalse heaolu teemadega üle 30 palgalise töötaja. Põneva digitaalse lahendusena tasub välja toomist näiteks Euroopa Noortedialoogi raames loodud virtuaalne galerii. Ehkki fookust proovitakse hoida võimalikult kitsana, on nende poolt eestveetavad projektid ja programmid väga eriilmelised – riskinoortele suunatud tegevustest kuni kunsti, vaimse tervise ja ettevõtlikkuspädevuste arendamiseni välja. Enamasti juhib ühte programmi meeskonnas 1-2 inimest, mis tõi taaskord esile noortevaldkonna programmide haavatavuse. Huvitavaid mõttevahetusi noorteühenduste liidu väljakutsetest ja eduelamustest oleks jätkunud ehk kauemakski, kui planeeritud kolm tundi seda võimaldas, kuid ees ootas veel üks põnev kohtumine.

Nimelt ootasid meid pealelõunal Iirimaa ühe suurima noorsootöö organisatsiooni Foróige esindajad. Kohtusime organisatsiooni noorsootöö koordinaatorite ja programmide eestvedajatega Dublinis asuvas noortekeskuses, mis oli äsja avatud. Iirimaal on tavaks, et noorsootöö elluviimine on usaldatud peamiselt vabaühendustele. Tegemist on üle seitsmekümne aasta tagasi õpetajate poolt ellu kutsutud organisatsiooniga, mille peamine eesmärk oli lisaks formaalharidusele pakkuda noortele võimalusi omandada elulisi oskusi läbi mitteformaalõppe. Organisatsioon koondab üle 600 noortevaldkonna töötaja ja 4000 vabatahtlikku, jõudes igal aasta rohkem kui 40 000 nooreni. Organisatsioonil on välja töötatud mitmed üleriiklikud õppekavad ja koolitusprogrammid noorsootöötajatele, kus omandatakse baasoskused ja -teadmised noortele suunatud programmide elluviimiseks. Noortele (peamiselt vanuses 12-18) pakutakse hetkel üle 170 erineva fookusteemaga programmi, mis jagunevad üldisteks ja väga konkreetsele sihtrühmale suunatud tegevusteks. 

Hulganisti jagatud kogemusi ja uusi ideid

Kahtlemata oli tegemist äärmiselt sisukate ja informatiivsete päevadega ning lahkusime meeskonnaga Iirimaalt paljude mõtetega. Ehkki jagame mitmetes aspektides Iirimaaga sarnaseid praktikaid, saime juurde väga olulisi mõtteid ja suuniseid, kuidas noorte osalust erinevatel tasanditel veelgi süsteemsemalt ning efektiivsemalt koordineerida ning juhtida. Täname kõiki koostööpartnereid, kes olid valmis meid võõrustama ja Iirimaa põnevaid noortevaldkonna praktikaid jagama!

Osalusprogrammi õppevisiiti toetas Haridus- ja Teadusministeerium.

/ Autor

Teele Tõnisson

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status