fbpx

/ Infonurk / Muu / ENL ja ENTK kaardistasid Viljandimaa noorsootööd

 

Eesti Noorsootöö Keskus ja Eesti Noorteühenduste Liit on seadnud sihiks korraldada ühised visiidid igasse Eesti maakonda, et tutvuda kohalikes omavalitsustes noorsootöö korraldamise ning noorte osalemisvõimalustega. Tänal jõudis järg juba 13. maakonna – Viljandi – kätte.

Viljandimaale olid noorsootööst ülevaadet saama sõitnud Eesti Noorteühenduste Liidu tegevjuht Anni Kuller, maakondlike noortekogude ja kohaliku tasandi osaluskogude projektijuht Kristo Notton, juhatuse aseesimees ja noortepoliitika juht Liina Männiste ning Eesti Noorsootöö Keskuse noorsootöö korralduse ja analüüsi peaspetsialist Maie Puusepp.

Ringsõidu eesmärk oligi kohapeal oma silmaga järele vaadata, milline on omavalitsuste ja noorte koostöö, kas ja kuidas noori otsustusprotsessidesse kaasatakse – kas vaatlejatena või on neil otsustamise juures ka hääleõigus.

Päev algas ümarlauanõupidmisega maavalitsuses, kus arutati erinevaid noorsootöö küsimusi koos Viljandimaa Omavalitsuste Liidu, Viljandi linna ja maavalitsuse ning Viljandimaa Noortekogu esindajatega. Maavalitsuse noorsootöö peaspetsialist-alaealiste komisjoni sekretär Riina Tootsi andis ühtlasi ülevaate noorsootöö valdkonnast Viljandimaal, selle erinevatest tahkudest ja võimalustest.

Kristo Notton tõi välja, et Viljandimaa plussiks võrreldes nii mõnegi teise maakonnaga võiks lugeda seda, et enamikus kohalikes omavalitsustes on ametis töötajad, kes vähemalt osaliseltki noorsootööga tegelevad ja noorte tegemistega kursis on. “Mitmeski piirkonnas selliseid inimesi tööl enam ei ole ning sellest on väga kahju,” ütles projektijuht. “Noorsootöö juba on selline natuke kiiksuga tegevus, tuleb olla leidlik ning noorte vajaduste suhtes paindlik.”

Samuti tõdeti ühiselt noorsootöö puhul järjepidevuse olulisust. Et uued aktiivsed noored kasvaksid peale, on oluline “vanade” olijate tugi. Selle juures toodi hea näitena esile Viljandi noorte volikogu, mis on üks esimesi Eestis moodustatud noorte osaluskogusid ning tegutseb senimaani aktiivselt.

Nõupidamise järel käidi Viiratsi, Pärsti ja Suure-Jaani vallas ning Võhma linnas, et sealsete noorsootöö tulemuste ja probleemidega tutvust teha.

“Võhma ja Viiratsi noorte kaasamise tahe; Viljandi ja Pärsti juhtide ning noorte omavaheline lugupidav, avatud ja vaba koostöösuhe; Suure-Jaani valla imetlusväärne panus noorte vaba aja veetmise võimaluste mitmekesistamisse ja rõõmu toov taaskäivitunud osaluskogu andsid tugeva energialaengu,” võttis külalisi saatnud Riina Tootsi ringsõidul nähtu ja kuuldu lühidalt kokku.

Riina Tootsi sõnul oli kõikide külastatud omavalitsuste puhul läbivaks suhtumine, et noored on olulised ning nende arvamusi, soove ja panust omavalitsuse tegevusse oodatakse väga. “Nii Pärsti kui Viljandi näite põhjal võib öelda, et vastastikuse usalduse saavutamine vajab aega ning rohket panust ennekõike täiskasvanute poolt. Kui aga see usaldus ja avatud suhtlemine noortega on saavutatud, on rõõm ja kasu ühistegevusest vastastikune,” selgitas ta.

“Ja kui Pärsti noorte volikogu liikmetelt küsiti, mis motiveerib ja innustab noori ennast omavalitsuse tegevustesse jätkuvalt panustama, siis kõlas vastuseks, et ei rohkemat kui täiskasvanute poolne tunnustus, patsutus õlale, et olite täna tublid,” lisas Riina Tootsi.

 

 

 

 

 

 

Fotod: Viljandi Maavalitsus

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status