fbpx

/ Infonurk / Euroopa Noortedialoog / EGEA-Tartu lumine retk Käsmu

16. detsembril alustasid seitse EGEA-Tartu liiget oma päeva juba kell 7 hommikul, et sõita Käsmu. Käsmus ootas meid Lahemaa ökoturismi giid, kes viis meid vahvale matkale läbi lumise Käsmu poolsaare. Ilm oli võrratult ilus, üle pika aja rõõmustas meid päike ja kargus tegi lumise metsa ja ranna veelgi kaunimaks. Nägime palju linde ja kuulsime osasid neist ka laulmas. Lisaks rääkis giid, kuidas kliima soojenemisega on muutunud lindude pesitsemisharjumused, milliseid linde on oodata põhja poolt meie juurde talvituma ning millal nad võiksid saabuda. Lisaks saime teada palju huvitavat Käsmu ajaloost. Varem olid rannikualad täis suuri kivihunnikuid, kuhu otsa sai teha lõkke, et meremeestel oleks nende tulede järgi parem navigeerida. Kivihunnikutesse tõid ka kõik merele minejad alati ühe kivi, sest see tõi õnne ja aitas kaasa soovide täitumisele. Mida suurema kivi tood, seda suurem peaks tulema ka õnn. Saime sumbata läbi lume poolsaare suurima rändrahnuni, mis on kujult nagu elevant, ja nägime ära ka Käsmu kuulsa kivikülvi.

Edasi suundusime Käsmu meremuuseumisse. Seal juba ootas meid vahva giid ja tema kaks koera, kes meiega väga sõbrustada tahtsid. Muuseumis nägime palju laevamudeleid ja maale. Lisaks oli seal suur kogu postkaarte, mis meremehed olid koju saatnud, ja palju vanaaegset mööblit ja tarbeesemeid. Näiteks nägime esimest korda aparaati, mida kasutati aadri laskmiseks. Muuseumis on ka väike töötav aurumasin ja geograafidele pakkus suurt huvi tohutu raamat vanade maakaartidega. Kuulsime lugusid sellest, kuidas meremeeste naised pidid pikalt üksi maal asju ajama ja kuidas nende elu välja nägi. Tänu laevandusele sai Käsmust väga rikas küla, kuhu merekool tõi õppijaid ja eksamite tegijaid üle kogu keisririigi.

Põneva muuseumituuri järel põikasime läbi Käsmu poest, kus on alati palju huvitavat – näeb hülgenahku ja saab osta suitsukala. Meie leidsime endale vahva postkaardi Käsmu poolsaare kaardiga, mille saatsime Käsmu margiga EGEA rõdule, et jagada ka teistega killukest meie vahvast päevast.

Tegusa päeva lõpetasime Võsul hilise lõunaga, seejärel suundusime tagasi Tartusse. Terve tee saatis meid tihe lumesadu.

Üritust korraldas EGEA-Tartu koostöös Eesti Noorteühenduste Liiduga. Sündmus toimus projekti „Euroopa Noortedialoog 2022-2024“ raames, mida viib ellu Eesti Noorteühenduste Liit ja mida rahastavad Euroopa Liit ning Haridus- ja Teadusministeerium.

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status