fbpx

/ Infonurk / Muu / Kuidas kohustuste arvu suurenedes stressist üle olla

Kooliaasta on alanud ja seda nii nooremate kui ka vanemate õpilaste jaoks. See toob endaga kaasa palju uusi väljakutseid, kuid samas ka rohkelt erinevaid võimalusi. Üks suurimatest väljakutsetest on leida tasakaal näiteks õppimise, hobide, perekonna ja sõpradega aja veetmise ning töö vahel. Järgnevalt on välja toodud viis juhist, mis suunavad, kuidas seda tasakaalu leida ning kuidas teha uus kooliaasta edukaks ning meeldejäävaks.

  1. Planeeri oma aega

Üks parimaid viise tasakaalu leidmiseks on oma aja planeerimine. Meie kõigi päevas on 24 tundi, ainus mis erineb, on viis, kuidas me seda aega kasutame. Loo endale graafik või plaan, mis hõlmab koolitunde, kodutöid, tööaega, huvitegevusi, pere- ja sõpradega veedetavat aega ning muidugi ka piisavalt aega iseendale. See aitab näha, kui palju aega sul tegelikult igapäevaselt kasutada on ja kuidas saaksid seda paremini jaotada.

  1. Sea omale eesmärgid

Määra omale selged eesmärgid selle osas, mida soovid saavutada nii koolis kui ka oma hobides. Selleks, et nende eesmärkide seadmine oleks kergem, võid kasutada SMART-eesmärkide mudelit. SMART-eesmärkide nimetus tuleb inglisekeelsetest väljenditest specific, measurable, achievable, relevant ja time-bound. SMART meetodit kasutades saad läbi mõelda, kas su eemärgid on konkreetsed (mida soovid saavutada?), mõõdetavad (kas ja kuidas saad oma saavutust mõõta), saavutatavad (kas soovitud tulemuse saavutamine on ka realistlik), tulemustele orienteeritud (kas sinu poolt plaanitavad tegevused aitavad soovitud tulemuseni jõuda) ning ajaliselt piiritletud (kas ja milline on ajaraam, mille sees peavad plaanitavad asjad tehtud saama). Eesmärgid aitavad sul keskenduda ja planeerida oma aega vastavalt sellele, mis on just sinu jaoks kõige olulisem.

  1. Prioriteedid on olulised

Püüa mõista seda, et kõik asjad sinu elus ei ole võrdselt tähtsad. Õpi, kuidas seada prioriteete ja keskenduda kõige olulisematele ülesannetele. Näiteks koolitöö tegemine on oluline, kuid ka pere ja sõpradega veedetud aeg on hindamatu väärtusega. Püüa leida viise, kuidas oma kohustused ja huvid tasakaalus hoida. Varasemalt antud soovitus ajaplaneerimiseks aitab sul näiteks kalendri abil väga hästi näha, kas aeg on läinud eesmärkide saavutamisesse panustamseks või sootuks kuhugi mujale. 

  1. Õpi „ei“ ütlema 

Sa ei pea alati nõustuma iga väljakutse või pakkumisega, mis sulle esitatakse. Oska öelda “ei”, kui tunned, et su graafik on juba üle koormatud. See ei tähenda, et ei tohiks proovida uusi asju, kuid tuleb hoolikalt mõelda, millised tegevused sinu poolt seatud eesmärkidega kõige paremini sobivad.

  1. Hoia oma füüsilist ja vaimset tervist

Sinu tervis on su kõige suurem varandus, seega ära unusta hoolitseda oma füüsilise ja vaimse heaolu eest. Maga piisavalt, söö tervislikult ja ole regulaarselt füüsiliselt aktiivne. On täiesti normaalne, et rohkete kohustustega käib kaasas ka suurem pinge. Seetõttu ongi oluline, et tegeleksid regulaarselt eneseanalüüsiga ja leiaksid omale tegevused, mis aitavad sul end maandada või keevaid emotsioone välja elada. 

Uus kooliaasta toob noortele palju uusi võimalusi, kuid ka väljakutseid tasakaalu leidmisel. Planeerimine, eesmärkide seadmine, prioriteedid, oskus öelda “ei” ning tervis on kõik olulised selleks, et aidata sul saavutada tasakaal õppimise, hobide, perekonna ja sõpradega aja veetmise vahel. Ole paindlik ja valmis kohanema uute olukordadega, ning naudi uut kooliaastat täiel rinnal!

 

Hannaliisa Rebane

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status