fbpx

/ Infonurk / Noorteühendused / Toeta projekti “Aega on!” Hooandjas: Aeglane elustiil – miks ja kellele?

“Aega on!” tiim on viimased kuud teinud ettevalmistusi oma podcasti teise hooaja väljaandmiseks

“Aega on!” teises hooajas on plaanis tuua kuulajateni muuhulgas järgmised teemad: toitumine, treenimine, prioriteetide seadmine, rahatarkus, keskkonnahoid, pärandkultuuri väärtustamine ja filmindus. Põnevaid mõtteid ka külaliste osas on meil palju, kuid rahalisest ressursist on hetkel veel natuke puudu.

Seetõttu tahamegi koguda läbi Hooandja projekti 1000 eurot, mida plaanime kasutada eelkõige salvestustehnika jaoks ja salvestusruumi rentimiseks, vajadusel ka transpordi organiseerimiseks põneva külalise juurde. Samuti kasutame kogutavat raha podcasti turundamiseks ning saatekülaliste ja hooandjate tänamiseks vahvate meenetega.

Kõik hooandjad saavad omale meie toetamise eest väikse meene ning võimaluse rääkida kaasa teise hooaja sisu osas.

Oleme kindlad, et uus hooaeg pakub igale kuulajale midagi õpetlikku ning annab uusi ideid selle kohta, kuidas ja millises valdkonnas enda elus aeg maha võtta. Nii et, võta aeg maha, toeta meie ettevõtmist ning saad juba sügisel kuulata meie podcasti uusi ja inspireerivaid osasid!

Toeta “Aega on!” Hooandja projekti!

 

Järgnev artikkel ilmus ENLi Infonurgas esmakordselt 30. märtsil 2021. Avaldame selle “Aega on!” projekti tiimi toetamiseks taaskord muutmata kujul.

Tõenäoliselt on paljudele vabatahtlike noorteühenduste liikmetele tuttav tunne, et tahaks veelgi rohkem teha ja luua positiivseid muutusi, kuid samal ajal on vaja tegeleda ka õppimise ja/või elatise teenimisega. Mõeldes usinate noorte läbipõlemisohule, korraldasid AEGEE-Tartu (Euroopa Tudengite Foorumi allharu) liikmed projekti, et arutleda aeglasema elustiili üle. Projekti raames valmisid AEGA ON taskuhääling ja ajakiri.

Aeglane elustiil – miks ja kellele?

Kui arvate, et aeglane elustiil tähendab ambitsioonide puudumist ja on laiskade inimeste vabandus mitte millegi tegemiseks, siis eksite. Aeglane elustiil on eelkõige kiire elutempoga inimestele, et meelde tuletada puhkuse ja keskendumise olulisust. Aeglane liikumine on aina enam hoogu kogumas ja seda põhjusel, et inimeste elutempo on tõusnud ulmelistesse kiirustesse. Koroonaajastu on küll sunniviisiliselt meie elule kohati pidurit tõmmanud, aga inimestel on siiski harjumus teha võimalikult palju, võimalikult kiiresti ja soov olla kõiges kõige parem. Selline kiirustamine tekitab ohu, et kogu elu saadetakse mööda aina järgmiste saavutuste ootuses ning kõige olulisemad asjad jäävad hoopis märkamata.

Nagu raamatu „Kiirusta aeglaselt“ autor Carl Honoré on öelnud, siis tuleb elada, muusikaterminoloogiat kasutades, tempo gusto – õigel kiirusel. Aeglase filosoofia keskseteks mõisteteks võib pidada kvaliteeti ja tasakaalu. Hinnates kvaliteeti kvantiteedile, võime sageli saavutada palju enamat!

Oleme AEGA ON instagrami kontol küsinud ka oma jälgijatelt, mida nende jaoks aeglane elustiil tähendab. Toome välja mõned meie lemmikud: „aeglane elustiil on minu jaoks suuresti õige ajaplaneerimine – piisavalt aega iseendale“; „minu jaoks tähendab aeglane elustiil iseenda kuulamist ja enda heaolu jaoks aja maha võtmist“; „aeglane elustiil on minu jaoks fookuse hoidmine. Tegelen vaid valitud teemadega, jõuan paremate tulemusteni ja puhkan korralikult“.

Aeglase elustiili filosoofial on väga palju erinevaid suundi nagu näiteks aeglane toitumine, aeglane mood, aeglased linnad, aeglane lugemine jne. Oma projektis andsime ülevaate aeglase elustiili erinevatest tahkudest. Lisaks soovisime anda oma jälgijatele kasulikke teadmisi ja inspiratsiooni aja maha võtmiseks.

Taskuhääling

Kui algselt oli projekti raames plaanis korraldada koolitus-seminaride seeria, siis koroona tõttu tegime plaanid ümber ja sündiski AEGA ON taskuhääling. Esimese hooajana valmis kokku 10 saadet. Hetkel on taskuhäälingu salvestamine pandud pausile, kuid plaanime uue hooajaga jätkata juba sügisel.

Taskuhäälingu esimesel hooajal käisid kvaliteedi olulisusest ja elutempost rääkimas tuntud nimed ja erinevad oma ala eksperdid. Toome mõned näited saadetest, mis võiksid ühe aktiivse noore kuulamislistis olla:

  • arutelu Harald Lepiskiga, kuidas oma kutsumuse leidmine aitab elutempot aeglustada;
  • vestlus Reelika Alunurmega (tudengi)organisatsioonide juhtimise teemal;
  • Sandra Vabarna kogemus, kuidas tervislike harjumuste juurutamine on aidanud taasläbipõlemist ennetada.

Oleme erakordselt õnnelikud, et taskuhääling on juba paljudeni jõudud ning inspireerinud oma elu mõtestama. Oleme mitmelt kuulajalt saanud ka tagasisidet, et meie taskuhääling on neid palju aidanud ja nad on isegi kuulates konspekteerinud: “Mul oli nii seda podcast’i vaja, kirjutan mõtteid muudkui üles ja juba genereerin ise ideid juurde. Ja ma usun, et paljudel teistel on samamoodi sellest väga palju kasu!”

AEGA ON taskuhäälingu leiad erinevatelt platvormidelt (sh. Spotify ja Apple podcast).

Ajakiri

Selleks, et aeglase elustiili kohta tekiks ka eestikeelset lugemismaterjali, koostati inspireeriv ajakiri. Ajakirja valmimisse panustasid peale algse AEGA ON tiimi ka teised AEGEE-Tartu liikmed ning lisaks paar noort ka väljaspoolt AEGEE organisatsiooni. Oma sisult on ajakiri igati praktiline. Ajakirjast võib leida Reet Ausi nõuandeid, kuidas vastutustundlikumalt riideid soetada, psühholoogi ja läbipõlemise läbi elanud noore soovitusi oma vaimse tervise eest hoolitsemiseks ning tudengi kogemust sellest, kuidas rahalised otsused saavad tuua meelerahu. Samuti on ajakirjas retsepte, treeningharjutusi ning reisi- ja lugemissoovitusi.

Kuidas projekt sündis?

Võimaluse aeglase elustiili teemalist projekti ellu viia saime tänu Euroopa Solidaarsuskorpuse programmile, mis rahastab kohalikke solidaarsusprojekte. Solidaarsuskorpus võimaldab 18–30-aastastel noortel panustada endale olulise ühiskondliku probleemi lahendamisse. Seejuures saime projekti kirjutamisel abi eelnõustamisest ning projekti alguses toimunud koolitusest. Kui ka sul on mõtteid, kuidas ühiskonna valupunktidega tegeleda, siis soovitame soojalt selle võimaluse kohta rohkem uurida.

Kindlasti iseloomustab meie projekti elluviimist ka koroonaaeg. Meie meeskonnatöö on turvalisuse kaalutlusel toimunud kogu projekti vältel peaasjalikult veebis – õnneks päris edukalt. Nagu eelpool ka mainitud, siis alguses plaanisime korraldada koolitus-seminaride seeriat. Küll aga pidime 2020. aasta märtsis kõik oma plaanid ümber tegema ning mõtlema, kuidas oma eesmärke siiski täita. Erinevate koolituste ja ürituste korraldamise kogemus oli meil tugev, kuid taskuhäälingu ja ajakirja väljaandmine oli kõigile tiimiliikmetele uus. Tagantjärele peame tõdema, et selline mugavustsoonist välja astumine oli igati põnev väljakutse ja meile kõigile hoopis innustavam! Samuti on näha, et meie projekt on inspireerinud ka teisi organisatsioone ja ettevõtjaid, kes nüüd meiega ise koostööd teha soovivad.

Oleme valmis oma kogemusi aeglase elustiili projekti elluviimisest ka jagama. Huvi korral kirjutage meie projektijuhile Maret Keskülale.

/ Autor

AEGA ON põhitiim

maret.keskyla@gmail.com

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status