fbpx

/ Infonurk / Muu / 7 küsimust lõpetavale asejuhile

Juba 24. oktoobril valib üldkoosolek Eesti Noorteühenduste Liidule uue juhatuse aseesimehe, kelle ametiaeg algab 1. jaanuaril 2022. Sellel puhul vestles kommunikatsiooni ja turunduse spetsialist Katariina Järve lõpetava juhatuse aseesimehe Elizavetaga, kes meenutab oma juhatuses veedetud aega ning jagab ka soovitusi neile, kes mõtlevad asejuhiks kandideerimise peale. 

1. Miks otsustasid sina kaks aastat tagasi ENLi juhatuse aseesimeheks kandideerida?

Otsisin tol hetkel uusi väljakutseid. Suvel 2019 lõpetasin ülikooli noorsootöö erialal ning teadsin, et tahan teha erialast tööd, kuid samas tahtsin teha ka pausi. Suvel andsin üle enda ametikoha Tallinna Ülikooli üliõpilaskonnas ning kaks kuud peale seda olin üliõpilaskonnas personalijuht. Seejärel tuli sisse väike paus, kus mõtlesin, mida edasi teha, ja mulle tuli ette ENLi reklaam, et otsitakse uut juhatuse aseesimeest. Sain kohe aru, et mulle võiks see meeldida. Rääkisin sõpradega, uurisin natukene, esitasin kandideerimisavalduse ja osutusin valituks. Muidugi selle koha saamine ei olnud nii lihtne kui eelmises lauses kirjutatud.

2. Mis on sinu arvates suurimad saavutused, mille oled suutnud korda saata ENLi asejuhina?

Kandideerides tõin välja kolm minu jaoks olulisemat teemat, millega soovin tegeleda. Need olid keskkond, vene keelt kõnelevad noored ja võrdne kohtlemine. Asudes tööle kõik need teemad olidki mul laua peal ja on ka siiani. Ma panustasin Noorte Keskkonnanõukogu töösse ja esindasin ENLi võrdse kohtlemise võrgustikus. Võin öelda, et igal koosolekul ja igal võimalusel ma tuletasin meelde vene keelt kõnelevate noorte kaasamist: ENLil on venekeelne koduleht, kakskeelne valimistega seotud Instagrami konto, mõned eraldi sündmused vene keelt kõnelevatele noortele. Augustis 2021 sai täidetud ka minu unistus, milleks oli kakskeelne festival Ida-Virumaal. Loomulikult korraldasin seda koos partneritega ja meeskonnaga, aga olen uhke, et see idee sündis minu peas, et mina ise sain koordineerida tegevusi ja allkirjastada projektiaruande. Neid väikseid saavutusi oli veel ja ma ei hakka neid nimetama, küll aga ühe jagan ning see on seotud tiimiliikmete harjumustega. Tulles ENLi tööle, ma ei suutnud vaadata, kuidas tiim käib iga päev lõunal ja viskab ära suures koguses ühekordseid nõusid. Hakkasin selle nimel tööd tegema ja praeguseks kõik, kes ENLi tööle tulevad, juba teavad, et meil käib asi nii, kas võtad toidu oma karbiga kodust kaasa või lähed ostad toitu kohvikus oma karbiga kaasa. Arvan, et see on üks väike saavutus ja pai keskkonnale!

3. Milline näeb välja sinu tavaline ööpäev ENLi asejuhina?

Mul ei ole tavalist tööpäeva. Asejuhi töö ei ole rutiinne, sest iga päev ootavad ees uued väljakutsed, millest võib-olla ei ole aimugi eelmisel õhtul. Mul on mõned tavapärased tööülesanded, näiteks meilidele vastamine, liikmetega suhtlemine, koosolekute planeerimine ja läbiviimine, kaks korda aastas üldkoosoleku ettevalmistamine jms. Muidugi uusi ülesandeid ei tule iga päev juurde, kuid ei tea iial ette, mida mõni poliitik hommikul raadios ütleb või ministeerium korda saab. Üldiselt juhatus võtab otsuseid vastu koos ning me jagame ülesandeid omavahel ka jooksvalt.

4. Millised teemad on sinu arvates järgmisel kahel aastal ENLil fookuses?

Ei saa üle ega ümber Riigikogu valimistest ning kogukonnapraktika programmi stabiilise rahastuse leidmisest ja selle arendamisest. Samuti tuleb edasi tegeleda võrgustikuga, et noorteühendused ja osaluskogud oleksid tugevad ja tunneksid enda olulisust maastikul. Teemad, mille arendamist jätkata, on kindlasti mõju hindamine ja igasse ministeeriumi noortenõukogu loomine. Tulemas on ka ENLi juubeliaasta, mida saab tähistada hästi eriliselt.

5. Mis on eduka juhatuse kandidaadi puhul kõige olulisem?

Edukas kandidaat peab saama aru, et noortevaldkonnas ei saa hakkama, kui sa ei armasta oma tööd. Igapäevane võitlus ja noorte eest seismine võtab aega ja energiat. Samuti peab oskama planeerida enda aega ja puhkama, sest see töö võib olla mõnel perioodil väga keeruline. Kasuks tuleb eelnev kogemus noorteühingus või osaluskogus. Oluline on osata suhelda, kuulata ja kujundada arvamust, aga muidugi väga paljud asjad on õpitavad.

6. Millest peaks motivatsioonikirjas kindlasti kirjutama?

Kirjuta lahti enda kogemused – ära ole tagasihoidlik. Kui sa kirjutad “korraldasin festivali”, siis keegi ei oska arvata, et tegelikult sa juhendasid vabatahtlike tiimi, koostasid eelarve ja kommunikatsiooniplaani, suhtlesid esinejatega jne. Kirjuta sellest, mida tahad muuta, mis on sinu eesmärgid ja muidugi sellest, mis teemad on sulle isiklikult olulised. Räägi enda tugevustest ja selgita, mida sooviksid endas arendada.

7. Kuidas peaks üks edukas asejuhi kandidaat valmistuma üldkoosolekuks?

Tutvu ENLi seisukohtadega, mille leiad avaliku poliitika strateegiast. Vaata, kes kuuluvad ENLi liikmeskonda ja ole valmis vastama spetsiifilistele küsimustele. Näiteks mina mainisin enda kõnes vaimset tervist ja kohe sain mitu küsimust selle kohta. Kõnes räägi lahti, kes sa oled, millega oled tegelenud ja mis on sinu eesmärgid. Räägi teemadest, mis kõnetavad sind ja on olulised noortevaldkonnas. Võta ühendust praeguse juhatusega, et saada paremat ülevaadet tööst ja ootustest. Kõige olulisem, ole sina ise! Edu!

Kui sul tekkis huvi asejuhi kandidatuuri kohta, siis selle kohta saad täpsemalt lugeda siin. Samuti saad lisainfot ja nõu küsida ENLi juhatuselt: juhatus@enl.ee

PS! Kandideerimisdokumendid tuleb esitada hiljemalt 14. oktoobril!

/ Autor

Katariina Järve

kommunikatsioon@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status