fbpx

/ Infonurk / Välissuhted / Millega tegeleb Eesti ÜRO noordelegaat?

Kas teadsid, et 2018. aastal alustati Välisministeeriumi ja Eesti Noorteühenduste Liidu koostöös Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) noordelegaadi programmi? Programmi raames toimub igal aastal avalik konkurss, et leida Eesti noorte esindaja ÜRO juurde.  Vabatahtlik noordelegaat on osa ametlikust Eesti ÜRO delegatsioonist ning osaleb ÜRO peaassambleel, komisjonides ja sotsiaal- ja majandusnõukogus ühe aasta jooksul. Vestlesime ÜRO noordelegaat Linda Lutsuga, et programmi kohta rohkem teada saada. 

Linda, palun tutvusta ennast.
Hei, mina olen Linda! Olen Tallinnast pärit 20-aastane neiu ja õpin hetkel Tartu Ülikoolis riigiteaduseid bakalaureuse astmel. Samuti olen aktiivne liige Riigiteaduste Seltsis, mis koondab kõiki riigiteaduseid õppivaid tudengeid.

Miks otsustasid noordelegaadiks kandideerida ja milline nägi kandideerimisprotsess välja?
Minu ÜRO noordelgaadiks saamise protsess algas ühel vihmasel õhtul Tallinn-Tartu rongis loksudes. Vaatasin aknast välja ja mu peas ketras ainult üks mõte – kas ma peaksin kandideerima noordelegaadiks või mitte? 

Olin ÜRO noordelegaadi programmiga juba tuttav olnud ja olin ka tuttav ühe ÜRO noordelegaadiga, kes ütles mulle, et kui mõte kandideerida juba tuli, siis kindlasti tee seda. Siiski, muudkui mõtlesin, et kas ma ikka olen piisavalt hea selle jaoks ja nii edasi, aga järsku otsustasin, et kandideerin ikkagi. Olin lapsest saati unistanud diplomaadi tööst ja tundsin, et saaksin mitte ainult ennast arendada ja proovile panna, vaid ka Eestit hästi esindada.

See vihmane õhtu oli parajasti ka viimane õhtu, mil sai kandideerida, nii et hakkasin kiiresti ja keskendunult kandideerimisprotsessiga tegelema. Pidin kirjutama inglise keelse motivatsioonikirja, esitama CV ja vastama erinevatele küsimustele a la, et mis on minu arvates suurim probleem praegu maailmas. Kahe päeva pärast kutsuti mind intervjuule Eesti Noorteühenduste Liidu (ENL) juhatusega. Mäletan tagantjärgi, et pärast seda intervjuud tundsin ennast natukene ebapädevana, sest tol hetkel ei suutnud ma nimetada kõiki ÜRO organeid. Vaatamata sellele, kutsuti mind teisele intervjuule, mis toimus juba välisministeeriumis. Selle intervjuu käigus pidin ette kandma lühikese kõne, mille järel küsisid välisministeeriumi töötajad mult küsimusi. Mõned küsimused olid rasked, mõned küsimused olid tõsiselt mõtlema panevad aga omamoodi nautisin seda intervjuud ja tundsin ennast tol hetkel väga enesekindlalt. Päev hiljem sain meili ENLilt, et osutusin valituks. 

Mis on ÜRO ja mida ÜRO noordelegaadiks olemine tähendab ja milline on sinu roll noordelegaadina?
ÜRO on üks suurim ja minu silmis ka uskumatu organisatsioon, mis koondab 193 riiki, kes kõik teevad omavahel koostööd rahu, julgeoleku, inimõiguste ja jätkusuutliku arengu teemadel. Noordelegaadiks olemise tähendus erineb riigist riiki, kuid minu töö noordelegaadi jaotub kaheks osaks: esiteks informeerin noori ÜRO tegevustest ja uudistest ning teiseks esindan Eesti noori rahvusvahelistel üritustel. 

Mis on ÜROs hetkel noorte vaatepunktist kõige olulisemad teemad ning kuidas saavad noordelegaadid aidata neid väljakutseid lahendada?
Peamine teema, millele ÜRO noordelegaadid keskenduvad, on jätkusuutlik areng. Kui räägin jätkusuutlikust arengust siis pean meeles just selle valdkonna eesmärke ehk SDGsid (Sustainable Development Goals), mida on kokku 17. Noordelegaadid panevad rõhku, et riigid ei unustaks neid 17 eesmärki ja et ka noori sel teemal haritaks. Kuid noordelegaadid löövad kaasa igal pool, kus saavad. Näiteks üks suur võit, millele noordelegaadid kaasa aitasid, on uue inimõiguse vastu võtmine. Selle aasta juulis hääletas ÜRO peaassamblee, et võimalus elada “puhtas, tervislikus ja jätkusuutlikkus keskkonnas” on universaalne inimõigus ning paljud noordelegaadid osalesid sellele eelnevatel läbirääkimistel. Samuti suur võit tuli just nüüd, septembri alguses, kus võeti vastu otsus rajada ÜRO juurde noortebüroo, mis tegeleks täpsemalt noorte probleemidega ja edendaks noortehääli ÜROs. 

Milliseid võimalusi on ÜRO noordelegaadiks olemine sulle loonud ning millega oled oma ÜRO noordelegaadi mandaadi jooksul jõudnud tegeled ja mis on tulemas?
Minu mandaat on mulle siiani pakkunud väga erinevaid võimalusi. Ma olen saanud välisministeeriumis loengut pidada, läbi viia töötubasid aga ka ise õppida ja areneda erinevatel konverentsidel. Olen saanud demokraatia ja rahu teemadel kaasa rääkida Strasbourgis ja kliimapagulaste teemal Berliinis. Olen lausa leidnud endale tööd tänu oma mandaadile. 

Hetkel on käsil mul kaks suuremat projekti ja üks väga äge reis! Nimelt ühe workshopi käigus tuli meil teiste noordelegaatidega mõte luua ühele üle-euroopalise organisatsiooni juurde noorteorgan. Meie imestuseks meie ideed ei tambitud maha ja oleme hetkel planeerimas järgmiseid kokkusaamisi, et kokku panna korralik plaan, millega minna juba vastava organisatsiooni juhatuse juurde. Teiseks töötan ühe projekti kallal, mille eesmärgiks on noordelegaaatide programme üle maailma rohkem juurde tekitada ja ka neid rohkem arendada. Ning reis, millest rääkisin, on seotud ÜRO peaassambleega, mis toimub juba septembri teises pooles New Yorgis ning kus olen osa ametlikust Eesti delegatsioonist. 

Kuid minu silmis kõige ägedam aspekt selle kõige juures on inimesed, keda olen kohtunud. Olgu nad Eesti Noorteühenduste Liidu töötajad, diplomaadid, teised noordelegaadid või tippeksperdid – ma olen alati nautinud nendega suhtlemist ja koos töötamist ning nad ka motiveerivad rohkemat tegema.

Millisele noorele sobib noordelegaadi töö ja millised oskused-teadmised tulevad selles rollis kasuks? 
Noordelegaadi töö sobib noorele, kes on huvitatud maailma edasi arendamisest ja kes teeb alati rohkem kui temalt küsitakse. Olen aru saanud, et kõige väärtuslikumad oskused selle positsiooni juures on korraldamis- ja planeerimisoskused, kuid avatud meel ja suhtlemisoskus on samuti tohutult vajalikud. Kuigi mandaadi jooksul õpib palju, siis noor peaks olema juba enne teadlik maailmast, milles elame. Tihtipeale eeldatakse, et noordelegaadid õpivad kõik rahvusvahelisi suhteid või midagi laadset, kuid tegelikult nii see ei ole. Olen kohtunud noordelegaatidega, kes õpivad majandusteadust, ajalugu või siis hoopis arstiteadust, kuid neil kõikidel on üks ühine joon – kirg maailma ja selle edasiviimise vastu, mida nad kannavad edasi. 

Kust saab noordelegaadi tegemistel silma peal hoida?
Noordelegaadi tegevustel saab silma peal hoida nii meie Facebooki lehel (ÜRO noordelegaat) kui ka Instagrami kontol (@noordelegaat).

ÜRO noordelegaadi programmi viib ellu Eesti Noorteühenduste Liit ja seda rahastab Eesti Vabariigi Välisministeerium.

/ Autor

Triin Roos

triin@enl.ee

/ Loe ka

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilities. We are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status